GOWESTATHENS Βιογραφικά Ομιλητών

Ευαγγελία Β. Αγαπητού (φιλόλογος –  εκπαιδευτικός)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Είναι εγγονή προσφύγων από το Λιβίσι και τη Μάκρη της Μικράς Ασίας. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπηρετεί στο 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Συμμετείχε σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά  προγράμματα, καθώς και στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα «Comenius» και «Erasmus+». Επιμελήθηκε, μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς, την ετήσια έκδοση του περιοδικού του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω «Γυμνασιογραφήματα». Είναι μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Οι Νέες Κυδωνίες» και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ». Μαζί με την αείμνηστη Φωτεινή Καράμπελα, φίλη και συνάδελφό της, έγραψαν το βιβλίο «Το Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω στον χώρο και στον χρόνο» (εκδόσεις «ΓΟΡΔΙΟΣ»).

Ιωάννα Δεκατρή

Η Ιωάννα Δεκατρή σπούδασε  Ιστορία και Αρχαιολογία (Κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη «Διδακτική της Ιστορίας» από το ίδιο Πανεπιστήμιο- Τμήμα Φ.Π.Ψ. Είναι υποψήφια διδάκτορας με αντικείμενο  την  αξιοποίηση του υλικού πολιτισμού στη Διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, (Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α). Γνωρίζει Αγγλικά(Γ2), Γαλλικά(Γ1) και Ιταλικά(Γ1). Έχει Πιστοποίηση Β΄Επιπέδου στις Τ.Π.Ε. (2015).

Εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το  Υπουργείο Πολιτισμού και ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1999 εργάζεται ως Φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2012 έως σήμερα είναι υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Γ΄ΔΔΕ Αθήνας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη Μουσειακή Εκπαίδευση, στη Διδακτική της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών, στις Πολιτισμικές Σπουδές, στη Δημόσια Ιστορία και Αρχαιολογία, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία των μαθημάτων ιστορικού και γλωσσικού γραμματισμού.

Έχει διοργανώσει σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και ημερίδες με θέματα πολιτισμού(π.χ. Μουσειακής Εκπαίδευσης, Θεατρικών Τεχνικών στη διδακτική διαδικασία, Τοπικής Ιστορίας, αξιοποίησης WEB 2.0 εργαλείων στα πολιτιστικά προγράμματα, κ.ά.) που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Έχει συνεργαστεί με Μουσεία, Πανεπιστημιακά Τμήματα, ΜΚΟ, Φορείς Τ.Α. και με άλλες δομές της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαιδευσης και των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εσωτερικών. Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια με θέματα διδακτικής της Ιστορίας, εκπόνησης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων/δραστηριοτήτων διαθεματικής- διερευνητικής μεθοδολογίας  και Μουσειακής Εκπαίδευσης.  Έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά σενάρια για την  Ιστορία και τη Λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εισηγήσεις σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής «Βουλή των Εφήβων» από το 2016 έως σήμερα.

E-mail: idekatri@gmail.com

Ειρήνη Σβανά (αρχαιολόγος)

Η Ειρήνη Σβανά είναι αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και τη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων.

Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εργαστεί στην Ήπειρο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Αττική.

Από το 2011 είναι υπεύθυνη για τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεγαρίδας στη Δυτική Αττική και από το 2018 για τους Δήμους Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται η τοπογραφία, η μυθολογία, η θρησκεία, η κεραμική, η κοροπλαστική, καθώς και η διαχείριση, προβολή και εκπαιδευτική διάσταση των μνημείων και των αρχαιοτήτων.

Κώστας Φωτεινάκης (ερευνητής τοπικής ιστορίας – Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece)

Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι ιδρυτικό μέλος, από το 2008 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και από το 2014 είναι πρόεδρός του.

Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. (2007).

Εκδότης – Διευθυντής του περιοδικού ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ, 1998 – 2012.

Μέλος συντακτικών επιτροπών και τακτικός συνεργάτης περιοδικών με θέματα οικολογικού και κοινωνικού περιεχομένου (ΔΙΑΠΛΟΥΣ, Δαίμων της Οικολογίας κ.ά)

Συγγραφέας του Ιστορικού Λευκώματος «ΧΑΪΔΑΡΙ – Τόπος και Άνθρωποι», 2007 και του αφιερώματος «Νότης Περγιάλης –  Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», 2010  (μαζί με τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη).

Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Στα νεανικά του χρόνια ίδρυσε δύο εργατοϋπαλληκικά σωματεία στον Πειραιά και υπήρξε πρόεδρός τους.

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας και διαχειριστής του ομώνυμου blog.

E-mail: xpolis@gmail.com

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες από την ημερίδα ΕΔΩ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ