Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της διαχείρισης των αποβλήτων | Μηνύματα αγωνίας, αλλά και αγώνα από τα Δυτικά | Οι ΦτΦ συμμετείχαν στη Συνέντευξη Τύπου “Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση”

Φωτ. “Επιχείρησαν ξανά την Παρασκευή να πετάξουν ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής”
 ΤΑ ΝΕΑ 13.12.2013.
[Οι ΦτΦ θεωρούν ότι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι ένα από τα πολυπλοκότερα θέματα γιατί ενώ από τη μια πλευρά υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα για να παραμένει η κατάσταση ως έχει, από την άλλη πλευρά απαιτούνται συνέργειες σε όλα τα επίπεδα (ακόμα και σε ατομικό) και σύγκρουση με τη αντιοικολογική και κοινωνικά άδικη λογική “μακριά από την πόρτα μου και όπου να είναι” για να εφαρμοστεί ένα κοινωνικά δίκαιο, οικολογικό, αποκεντρωμένο νέο σύστημα διαχείρησης. 
Η πρόσφατη “Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ” όσον αφορά την Ελλάδα διαπιστώνει ότι: “Το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών αποβλήτων στην χώρα καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (81 %, σε σύγκριση με 31 % που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ-28), με μόνο το 16 % να ανακυκλώνεται (ΕΕ-28 – 27 %) και το 4 % να λιπασματοποιείται (ΕΕ-28 – 15 %)”.
Οι ΦτΦ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών για να γίνουν πράξη τα όσα θεωρητικά καλά στοιχεία υπάρχουν στον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων. | Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ στην ΕΦΣΥΝ από τη Συνέντευξη Τύπου του Δυτικού Μετώπου με τίτλο τη φράση του προέδρου των ΦτΦ Κώστα Φωτεινάκη “Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση”]
————
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
(Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας)
14/2/2017
Μηνύματα αγωνίας, αλλά και αγώνα από τα Δυτικά
Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της διαχείρισης των αποβλήτων
Το κλίμα ανησυχίας, μαζί και τη διάθεση αντίστασης, των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής μετέφερε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας), στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 14/12, στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου της διαμόρφωσης των νέων σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (εθνικού – ΕΣΔΑ, περιφερειακών – ΠΕΣΔΑ, τοπικών – ΤΣΔΑ), το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ παρέθεσε τις εκτιμήσεις του για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, το οποίο δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τα ουσιαστικά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου και των παλιών σχεδιασμών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βασικοί στόχοι του νέου εθνικού σχεδίου «πριονίζονται» από τις περισσότερες επιλογές των ΠΕΣΔΑ και των ΤΣΔΑ, αλλά και από την πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράζεται με ατολμία ρήξεων σε κρίσιμους τομείς (δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης, επανεξέταση του ρόλου των ΦοΔΣΑ, ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ανακύκλωσης κλπ.), από απουσία στήριξης των δήμων (χρηματοδότηση, χωροθέτηση και λειτουργία δημοτικών υποδομών) και από ανοχή -αν όχι ενθάρρυνση- στη συνέχιση πρακτικών ιδιωτικοποίησης και επαναφοράς των συμβάσεων ΣΔΙΤ.

Δυσοίωνη διαμορφώνεται και η κατάσταση στην Αττική, αφού:
 • Οι στόχοι της προδιαλογής και της ανάκτησης είναι στον «αέρα», καθώς απουσιάζει και το κατάλληλο μοντέλο διαχείρισης και τα αναγκαία εργαλεία.
 • Απουσιάζουν οι δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών και των προδιαλεγμένων οργανικών.
 • Το ουσιαστικό έργο της ανακύκλωσης θα εξακολουθήσουν να το κάνουν τα ιδιωτικά συστήματα -και θα επωφελούνται από αυτό-, ενώ οι δήμοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη συλλογή και τη μεταφορά και να επωμίζονται το κόστος.
 • Τα σύμμεικτα θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των ΑΣΑ.
 • Για πολλά χρόνια ακόμη, το μοναδικό εργαλείο διαχείρισης υπολειμματικών σύμμεικτων θα είναι το ΕΜΑΚ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Eνδεχομένως, και η μονάδα της WATT στη Φυλή και μια μονάδα στην Ανατολική Αττική.
 • Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τεράστιες ανάγκες σε χώρους ταφής, την ώρα που τα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχουν γεμίσει, μέχρι το τέλος του 2018 και οι νέοι ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι ακόμη στα χαρτιά.
 Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ότι και ο νέος σχεδιασμός στην Αττική είναι -κατά βάση- συγκεντρωτικός, αναπαράγει τις παθογένειες του υφιστάμενου, ανάμεσά τους και την τάση για διαρκή κατακερματισμό και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων, δεν παράγει σοβαρό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, δεν αντιμετωπίζει την επερχόμενη κρίση και επιταχύνει την έλευση της κρίσης, με την περιφέρεια και τους δήμους παντελώς απροετοίμαστους να την αντιμετωπίσουν.
Οι εκπρόσωποι του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ έδωσαν στοιχεία και για την οικονομική πτυχή του νέου σχεδιασμού, επισημαίνοντας και τα υψηλά κόστη διαχείρισης και τα «διαφυγόντα» οφέλη, που αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Περιέγραψαν τις περιφερειακές υποδομές, που προβλέπει το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Δυτική Αττική εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της κρίσης, αφού και πάλι θα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων διαχείρισης των αποβλήτων ολόκληρης της Αττικής. Βασικές πτυχές αυτού του ζοφερού μέλλοντος είναι η συνέχιση της λειτουργίας -στο διηνεκές- του ΧΥΤΑ Φυλής, η επέκταση του ΕΜΑΚ, η επιδίωξη κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας της εταιρείας WATT AE μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής, η παραπομπή στις καλένδες της απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων, η προοπτική συγκέντρωσης υποδομών διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και η συνεχιζόμενη φωτιά στο, πρώην, ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Πρόκειται για ένα μέλλον, που δεν μπορεί να αναιρέσει η παραπλανητική και αόριστη φιλολογία της αποκατάστασης της χωματερής, κατά τα πρότυπα της «Χιρίγια».
 
Σημαντικό μέρος της εισηγητικής παρέμβασης αφιερώθηκε στην ανάγκη δραστηριοποίησης των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, θα εντείνει τις προσπάθειές του το επόμενο διάστημα, ώστε, αφενός μεν, να εμποδίσει με όλους τους τρόπους και όλες του τις δυνάμεις τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις που προωθούνται, αφετέρου δε, να πρωτοστατήσει στην προώθηση θετικών πλευρών που υιοθετήθηκαν στο ΕΣΔΑ και σήμερα εγκαταλείπονται.
Στο επίκεντρο των στόχων και των διεκδικήσεων του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ περιλαμβάνονται:

 

 • Η απόρριψη της συνέχισης του συγκεντρωτικού μοντέλου των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων, που θα συνοδεύονται από την καύση.
 • Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, στο τέλος του 2018, όταν και εξαντλείται η χωρητικότητά του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΕΔΣΝΑ.
 • Το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και η άμεση ένταξή της, μαζί και της ευρύτερης περιοχής, σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης – αποκατάστασης.
 • Η αποτροπή οποιασδήποτε νέας εγκατάστασης στην ΟΕΔΑ Φυλής, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης – επέκτασης του ΕΜΑΚ ΦΥΛΗΣ και της νέας μονάδας της WATT ΑΕ.
 • Η άμεση μεταφορά της μονάδας αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων εκτός αστικού ιστού.
 • Η κατάργηση των αντισταθμιστικών προς το δήμο Φυλής, που λειτουργούν σαν μέσο εξαγοράς της ανοχής στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Στην παραπάνω κατεύθυνση, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων – παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα, ανάμεσα στις οποίες η διεύρυνση του ίδιου του ΜΕΤΩΠΟΥ, η επιδίωξη συνεργασίας και κοινού βηματισμού με όλα τα κινήματα και τις συλλογικότητες, που δραστηριοποιούνται στην Αττική και έχουν κοινούς στόχους και κοινό όραμα με το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, συγκεντρώσεις σε όλους τους δήμους και τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής μέχρι το καλοκαίρι, διανομή ενημερωτικού υλικού στα σχολεία και στους φορείς των δήμων, οργάνωση ποδηλατοπορείας, στις 19 Μαρτίου, σε συνεργασία με τους ποδηλατικούς συλλόγους των δήμων μας, αλλά και άλλους φορείς, με αίτημα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που θα διασχίσει τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και θα καταλήξει στην πλατεία Ηρώων, στο Δημαρχείο στα Άνω Λιόσια.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν:

 

 • Εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Βασίλης Γκιτάκος.
 • Εκπρόσωποι Φορέων, ο κ. Δημ. Κοντός από την ένωση γονέων Πετρούπολης και μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ο κ.  Χρ. Κουρνιώτης μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, αντιπροσωπεία της ομάδας Τέχνης και Πολιτισμού «Τέχνης …ΔΡΩμενα», ο κ. Μιχ. Μιχαηλίδης πρόεδρος του συλλόγου Λίμνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων δήμου Φυλής, ο κ.Κώστας Φωτεινακης πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.