Το Ελληνικό Δίκτυο από το 2019 έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των χωρών της Εύρωπαϊκής Ένωσης, προφανώς και της Ελλάδας, από τη Συνθήκη για το Χάρτη Ενέργειας” / Energy Charter Treaty (ECT) [ΕΔΩ]
Περισσότερες πληροφορίες για τις Πρωτοβουλίες των ΦτΦ για την αποχώρηση από τη ECT:
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από τις νεότερες εξελίξεις, για την κινητικότητα που υπάρχει στην Ε.Ε. για την έξοδο της από τη Συνθήκη. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ χώρες μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει την έξοδό τους από τη Συνθήκη, κάτι που θα πρέπει να κάνει μονομερώς και η Ελλάδα, ανεξαρτήτως από τους ρυθμούς αποχώρησης της Ε.Ε.
Με αφορμή τις Ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου 2024, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων της Ελλάδας μας για την έξοδο από τη Συνθήκη καθώς και όλων των Ευρωομάδων του Κοινοβουλίου.
(ακολουθεί το δημοσίευμα από bilaterals: EU breaks deadlock on the ECT, announces exit)
Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος των ΦτΦ
EU breaks deadlock on the ECT, announces exit –
(αναδημοσίευση από Friends of the Earth Europe | 1 March 2024 – EU breaks deadlock on the ECT, announces exit | bilaterals.org)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λύνει το αδιέξοδο στην ECT (Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας), ανακοινώνει την έξοδο
Friends of the Earth Europe | 1 Μαρτίου 2024
Σήμερα σηματοδοτείται μια σημαντική καμπή καθώς η βελγική Προεδρία της ΕΕ μεσολάβησε σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη σχετικά με την απόσυρση από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT), μια διεθνή εμπορική συμφωνία που προστατεύει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Η νέα πρόταση της Επιτροπής για το Συμβούλιο της ΕΕ προσφέρει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εγκρίνουν τον εκσυγχρονισμό της συνθήκης στην επερχόμενη διάσκεψη ECT, επιτρέποντας παράλληλα στην ίδια την ΕΕ και την Ευρατόμ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη (η πρόταση για μια θέση εξ ονόματος της Ευρατόμ διαθέσιμη εδώ).
Από το καλοκαίρι του 2023, οι συνομιλίες της ΕΕ γύρω από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά μια συντονισμένη αποχώρηση της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, ενώ ορισμένα από αυτά υποστήριξαν τον εκσυγχρονισμό και τη συνέχιση της συμμετοχής στη συνθήκη. Καθώς καμία από τις προτάσεις δεν συγκέντρωσε ειδική πλειοψηφία, η πρόοδος ήταν στάσιμη εδώ και αρκετούς μήνες.
Ο Paul de Clerck, εμπορικός εμπειρογνώμονας στο Friends of the Earth Europe σχολίασε:
«Χαιρετίζουμε τη βελγική Προεδρία για τη διαμεσολάβηση αυτής της συμφωνίας. Η απόφαση της ΕΕ να αποχωρήσει από τη συνθήκη είναι ιστορική. Είναι η πρώτη φορά που οι ανησυχίες για το κλίμα υπερισχύουν των εμπορικών συμφερόντων. Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη είναι ένα ναυάγιο και είμαστε πεπεισμένοι ότι άλλα κράτη μέλη θα ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών άλλων, και επίσης θα πηδήξουν από το πλοίο».
Σύμφωνα με την τρέχουσα συμβιβαστική πρόταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξέλθει από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας, ενώ θα συμφωνήσει επίσης στον εκσυγχρονισμό της, υπό την προϋπόθεση ότι και άλλα μέλη της συνθήκης εκτός ΕΕ θα υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό. Ωστόσο, ο συμβιβασμός δεν συνεπάγεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν αυτόματα μέρος της ECT. Θα εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια από την ΕΕ για να το πράξουν. Η αποτυχία απόκτησης αυτής της εξουσιοδότησης θα απαιτούσε την απόσυρσή τους από τη συνθήκη.
Επόμενα βήματα
Το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση αυτής της πρότασης είναι ευαίσθητο, καθώς η απόφαση για την έξοδο της ΕΕ από το ECT πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης την Πέμπτη 7 Μαρτίου, ενώ η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα της 11ης Μαρτίου.
Μια σύντομη σημείωση για το ECT
Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και παρέχει σαρωτικά δικαιώματα και προστασίες σε μεγάλους επενδυτές ενέργειας – κυρίως εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων το χρησιμοποιεί για να μηνύσει τις κυβερνήσεις για τις πολιτικές τους για το κλίμα, μέσω μυστικών δικαστηρίων και διευθετήσεων από εμπορικούς διαιτητές που έχουν κίνητρο να ευνοούν τις εταιρείες. Μόνο στην Ευρώπη, έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αξίας 350 δισεκατομμυρίων ευρώ προστατεύονται βάσει αυτής της συνθήκης.
Μετάφραση Καίτη Μυλωνά