Η Ινδία φιλοξενεί την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2018 με το σύνθημα “Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα “

 
Η Ινδία φιλοξενεί την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2018
Με το σύνθημα “Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα “
• Η Ινδία θα φιλοξενήσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2018.
• Με το σύνθημα “Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα ” ως το θέμα της φετινής εκδήλωσης, ο κόσμος συγκεντρώνεται για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά απορρίμματα.
• Την ώρα που χρειάζεται ο Hardik Pandya για να σκοράρει σε έναν αγώνα κρίκετ, πλαστικά απορρίμματα ποσότητας τεσσάρων φορτηγών απορριμματοφόρων καταλήγουν στον ωκεανό.
Νέο Δελχί, 19 Φεβρουαρίου 2018 – Σήμερα, ο κ. Harsh Vardhan, Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής, και ο Erik Solheim, Αναπληρωτής-Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής του προγράμματος περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσαν από κοινού ότι η Ινδία θα φιλοξενήσει την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2018.
Το “Μαζί για τη μόλυνση από πλαστικά απορρίμματα”, ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2018, καλεί τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινότητες και τα άτομα να συναντηθούν και να διερευνήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και να μειώσουν επειγόντως την παραγωγή και την υπερβολική χρήση πλαστικών μιας χρήσης που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μας, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία.
“Η Ινδία με ενθουσιασμό φιλοξενεί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος στις 5 Ιουνίου. Η ινδική φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής έχουν ως κέντρο του ενδιαφέροντος την έννοια της συνύπαρξης με τη φύση. Δεσμευόμαστε να κάνουμε τον πλανήτη Γη καθαρότερο και πιο πράσινο”, δήλωσε ο κ. Harsh Vardhan.
Πρόσθεσε: “Αν καθένας από εμάς κάνει τουλάχιστον μία οικολογική πράξη για την Πράσινη Κοινωνική Ευθύνη μας, θα υπάρχουν δισεκατομμύρια οικολογικές πράξεις καθημερινά στον πλανήτη”.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δεσμευτεί να οργανώσει και να προωθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μέσα από μια σειρά ενεργών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που δημιουργούν έντονο δημόσιο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Από πρωτοβουλίες καθαρισμού πλαστικών σε δημόσιους χώρους, δάση καθώς και ταυτόχρονες δραστηριότητες καθαρισμού των ακτών, η Ινδία θα ηγηθεί της πρωτοβουλίας αποτελώντας ένα παράδειγμα.
“Η Ινδία θα είναι ένας μεγάλος παγκόσμιος οικοδεσπότης των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2018”, δήλωσε ο Erik Solheim κατά τη σημερινή ανακοίνωση.
Πρόσθεσε: “Η χώρα έχει επιδείξει τεράστια ηγετική θέση παγκοσμίως για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα βοηθήσει τώρα στην ενίσχυση της δράσης για τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα. Είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Είναι στο νερό που πίνουμε και το φαγητό που τρώμε. Καταστρέφει τις παραλίες και τους ωκεανούς μας. Η Ινδία θα ηγηθεί τώρα στην πρωτοβουλία για τη διάσωση των ωκεανών και του πλανήτη μας.”
Η Ινδία εμφανίζει ηγετική διαδρομή, δεδομένου ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στον κόσμο. Μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά απόβλητα. Με τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2018, η ινδική κυβέρνηση επιταχύνει την ηγεσία της σε ένα τεράστιο θέμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια εκδήλωση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η μεγαλύτερη γιορτή του περιβάλλοντός μας κάθε χρόνο, η οποία πραγματοποιείται στις 5 Ιουνίου και γιορτάζεται από χιλιάδες κοινότητες παγκοσμίως.
Από τότε που ξεκίνησε το 1972, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής που γιορτάζεται ευρέως σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Πάνω απ ‘όλα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια μέρα όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του περιβάλλοντός και να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία της γης μας.
Στοιχεία Πλαστικής Ρύπανσης:
• Κάθε χρόνο ο κόσμος χρησιμοποιεί 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες,
• Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, που ισοδυναμεί με ένα πλήρες απορριμματοφόρο φορτηγό κάθε λεπτό,
• Την τελευταία δεκαετία, παράγουμε περισσότερο πλαστικό συγκριτικά με τον περασμένο αιώνα,
• Το 50% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε είναι μίας χρήσεως,
• Αγοράζουμε 1 εκατομμύριο πλαστικές φιάλες ανά λεπτό,
• Το πλαστικό αποτελεί το 10% όλων των αποβλήτων που παράγουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Πλαστική Ρύπανση, επισκεφθείτε:
ΠΗΓΗ: UN ENVIROMENT
Μετάφραση για τους ΦτΦ

 

Ευαγγελία Βορδογιάννη