Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στην αυριανή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 120 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απαιτούν να εγκαταλείψουν την ατζέντα «Industrial Deal» που προωθείται από επιχειρηματικές ενώσεις και να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και όχι στην εταιρική απληστία.
Η επιστολή έχει σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ και σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιστολή αναπαράγεται παρακάτω, αλλά είναι επίσης διαθέσιμη για λήψη στα Αγγλικά , Δανικά , Κροατικά , Ισπανικά , Ελληνικά , Γερμανικά και Πορτογαλικά .
#StrategicAgenda #EUCO #EU2024BE #BigToxics #BigPolluters
Antwerp Declaration for a European Industrial Deal
Η Διακήρυξη της Αμβέρσας για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία
26 Ιουνίου 2024
Αγαπητοί ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών, υπουργοί και βουλευτές,
Καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, χρειαζόμαστε πραγματικές πολιτικές λύσεις για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό σας γράφουμε για να σας παροτρύνουμε να εγκαταλείψετε την ατζέντα της “βιομηχανικής συμφωνίας” που προωθούν οι επιχειρηματικές ενώσεις και η οποία θα ήταν καταστροφική για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Οι μεγάλες ρυπογόνες εταιρείες με επικεφαλής την ομάδα πίεσης για τα χημικά CEFIC έχουν ξεκινήσει ένα σχέδιο για μια “βιομηχανική συμφωνία” της ΕΕ που ονομάζεται επίσης “Διακήρυξη της Αμβέρσας”, και περαιτέρω πρωτοβουλίες της Business Europe και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία απηχούν αυτή την προσέγγιση. Δεν προτείνουν καμία μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ή της τοξικής ρύπανσης- αντίθετα, αυτό που απαιτούν αυτά τα εταιρικά συμφέροντα περιλαμβάνει:
-
Να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερο δημόσιο χρήμα για να ενισχύσουν τα
συμφέροντά τους παρά τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει μαζικά δημόσια κονδύλια σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών για την αποεπένδυση των επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες “καθαρού μηδενικού” κινδύνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δέσμευση του άνθρακα και το υδρογόνο, που θα κλειδώσουν την περαιτέρω καταστροφική χρήση ορυκτών καυσίμων και που, μαζί με περισσότερη πυρηνική ενέργεια, θα επιτρέψουν ουσιαστικά τη συνέχιση της λειτουργίας των μεγαλύτερων ρυπαντών της Ευρώπης. -
Η εκτεταμένη και ταχεία απορρύθμιση υπό το πρόσχημα της “ανταγωνιστικότητας” και της “καινοτομίας”, συμπεριλαμβανομένης της ανατροπής των υφιστάμενων κοινωνικών και πράσινων κανόνων, και η υπονόμευση της ανάπτυξης και εφαρμογής αποτελεσματικών κανονισμών στο μέλλον. Η ενίσχυση της ατζέντας “καλύτερης ρύθμισης” θα επιδεινώσει την υφιστάμενη ιεράρχηση της ανταγωνιστικότητας και των οικονομικών παραγόντων στη νομοθέτηση.
-
“Ολοκλήρωση” της ενιαίας αγοράς με ισχυρότερη επιβολή που θα επιτρέψει στις εταιρείες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμποδίσουν τα τόσο αναγκαία τολμηρά σχέδια για μια κοινωνική και πράσινη μετάβαση σε εθνικό και δημοτικό επίπεδο. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρωτοβουλίες που προωθούν μια κοινωνικά δίκαιη οικολογική μετάβαση, οι δημόσιες υπηρεσίες ή το συλλογικό εργατικό δίκαιο δεν εξαιρούνται από νομικές αμφισβητήσεις βάσει των κανόνων της ενιαίας αγοράς.
-
Περισσότερο “ελεύθερο εμπόριο” και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που οι στρατηγικές της ΕΕ αποκαλούν “σκληρή ισχύ”, για την εξασφάλιση όλο και περισσότερων πρώτων υλών και ενεργειακών προμηθειών. Αυτό θα δει τις μεγάλες εταιρείες να εξορύσσουν πόρους από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή και τη χαμένη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους πόρους για τη δική τους ανάπτυξη.
-
Ένας πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις τρόπος λήψης αποφάσεων της ΕΕ μέσω της χρήσης φόρουμ και διαλόγων με μέλη με βιομηχανική προκατάληψη και χωρίς μηχανισμούς δημόσιας λογοδοσίας.
Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να απορρίψουν αυτά τα μη βιώσιμα βιομηχανικά σχέδια, τα οποία προωθούνται από εκείνους που έχουν τις πιο βαθιές τσέπες και τις πιο ομαλές μηχανές δημοσίων σχέσεων.
Άλλωστε, η προώθηση αυτής της ατζέντας από τη βιομηχανία έρχεται αφού τα ίδια λόμπι σαμποτάρισαν με επιτυχία μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές προτάσεις που ήταν απελπιστικά αναγκαίες για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας και της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων και των φιλοδοξιών “από το αγρόκτημα στο πιρούνι”.
Και αυτή η εκστρατεία των εταιρικών λόμπι έρχεται σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν τις κοινότητες και το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και από το οποίο εξαρτόμαστε. Αντιμετωπίζουμε μια οικολογική κρίση αγνώστων διαστάσεων, από την κλιματική καταστροφή έως την εξαφάνιση ειδών, η οποία επηρεάζει ήδη την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, απειλώντας την ενεργειακή και διατροφική μας ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, την οικονομική σταθερότητα και την υγεία.
Εν τω μεταξύ, η κρίση του κόστους διαβίωσης έχει οδηγήσει σε μαζική αύξηση των βασικών δαπανών διαβίωσης, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, σε σύγκριση με τους μισθούς εκατομμυρίων Ευρωπαίων, λόγω της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων, ιδίως των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων και του στρατού, επιδεινώνοντας τη φτώχεια και την ανισότητα σε ολόκληρη την ήπειρο. Για να προστεθεί η προσβολή στο κακό, οι πολιτικές “οικονομικής διακυβέρνησης”, συμπεριλαμβανομένης της λιτότητας, επανεκκινούνται, βλάπτοντας τα κοινωνικά πρότυπα και τη μετάβαση στο κλίμα και υπονομεύοντας τις δημόσιες υπηρεσίες στα κράτη μέλη. Η μη σωστή αντιμετώπιση των ζητημάτων της φτώχειας, της ανισότητας και των ανεπαρκών δημόσιων υπηρεσιών αποτελούν σημαντικούς (αλλά αποτρέψιμους) παράγοντες ανάπτυξης ακροδεξιών ομάδων σε διάφορα κράτη μέλη.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μια ατζέντα που θα βασίζεται στην ιεράρχηση των αναγκών των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:
-
Αναδιανομή του πλούτου για την εξασφάλιση της ευημερίας: επένδυση στις δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργία μιας ουσιαστικής Δίκαιης Μετάβασης για όλους τους εργαζόμενους, ιδίως για εκείνους που εργάζονται σε ρυπογόνες βιομηχανίες, και εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας. Οι άνθρωποι στο φτωχό άκρο της οικονομίας δεν θα πρέπει να πληρώνουν για την επειγόντως απαιτούμενη οικολογική μετάβαση.
-
Αναδιαμόρφωση της οικονομίας της ΕΕ και των κρατών μελών προς μια συστημική αλλαγή που περιλαμβάνει αξιοπρεπή εργασία, δικαιοσύνη, ασφαλή προϊόντα που δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και πραγματική βιωσιμότητα. Η λεγόμενη ατζέντα της “βιομηχανικής συμφωνίας” θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αντ’ αυτού, μια βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στο δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να επιτευχθεί μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση που θα λειτουργεί για τις τοπικές κοινωνίες.
-
Υιοθέτηση ισχυρών νόμων για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, πραγματικά μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μηδενική ρύπανση. Η ορθή εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” (και των επισκευών) και της αρχής της προφύλαξης θα συμβάλει στη διασφάλιση της λογοδοσίας για τις περιβαλλοντικές κρίσεις και σε μια ισχυρότερη προσέγγιση της νομοθέτησης για το δημόσιο συμφέρον.
-
Μαθαίνοντας από την προσέγγιση που υιοθετήθηκε απέναντι στην καπνοβιομηχανία, χρειαζόμαστε νέους κανόνες για την προστασία της λήψης αποφάσεων από τις εταιρικές παρεμβάσεις. Μια πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με τα επιβλαβή για την υγεία προϊόντα στην ΕΕ απεικόνισε πώς “ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών … ασκεί σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία δραστηριοποιείται και εμποδίζει κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους”. Είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία να μην είναι πλέον σε θέση να αποδυναμώνει και να απορρίπτει τη νομοθεσία που αποσκοπεί στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη.
Σας προτρέπουμε να θέσετε αυτή την ατζέντα στο επίκεντρο του προγράμματος της ΕΕ για το 2024-29 και μετά. Θα χαρούμε να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά μαζί σας προσωπικά.
[Μετάφραση στα Ελληνικά: Καίτη Μυλωνά, ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ]
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
350.org
Academia Cidadã
Afrikagrupperna (Sweden)
AICED (Appui aux Initiatives Communaire de Conservation de l’Environnement et de Developpement Durable (RDCongo))
AlgorithmWatch
Amigas de la Tierra – Friends of the Earth Spain
Anders Handeln (Austria)
Armenian Women for Health and Healthy Environment (AWHHE)
Arnika
Association For Promotion Sustainable Development
Attac Austria
ATTAC Spain
BankTrack
BeeLife European Beekeeping Coordination
Biofuelwatch, Europe/USA
Broederlijk Delen
Căși sociale ACUM!/Social housing NOW!
Center for International Environmental Law
Child Rights International Network (CRIN)
Climate Action Campaign at the Humboldt UU Fellowship
Climaxi
CNE CSC Belgian trade union in health social and services
Comite Schone Lucht | Clean Air Committee NL
Coordination gegen BAYER-Gefahren
Corporate Europe Observatory
DEMETER BE
Demeterforbundet Danmark
Deutsche Umwelthilfe
Diálogo 2000-Jubileo Sur Argentina
Earth Trek (Croatia)
Eco Hvar, Croatia
Ecologistas en Acción (Spain)
EDEN center Albania
Ekō
EnvMed – European Network for Environmental Medicine
Estonian Green Movement
Fair Resource Foundation
Fairwatch (Italy)
Fern
Food & Water Action Europe
foodwatch
Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
Fridays for Future Romania
Frie Bønder – Levende Land
Friends of the Earth Europe
Friends of the Earth Finland / Maan ystävät ry
Frøsamlerne Danmark
Fundacja Strefa Zieleni, Poland
GAIA – Grupo de Acção e Intervenção Ambiental
Gallifrey Foundation, Switzerland
Générations Futures
GLOBAL 2000 – Friends of the Earth Austria
Global Campaign to Reclaim Peoples Sovereignty, Dismantle Corporate Power, and Stop Impunity
Global Witness
Grandmothers Act to Save the Planet (GASP)
Green Impact
Grøn Hverdag, Denmark
Hamraah Foundation
Health and Environment Justice Support (HEJSupport)
Herenboeren Nederland
Hogar sin Tóxicos (Spain)
IATP (Institute for Agriculture and Trade Policy)
Innovation pour le Développement et Protection de l’Environnement
Institute for Sustainable Development Foundation (Poland)
International Office, Clean Clothes Campaign
ISDE, International Society of Doctors for Environment (Italy)
La Grande Puissance de Dieu
Landsforeningen Praktisk Økologi – Danish Association for Practical Ecology
Leefmilieu
Les Amis de la Terre France (FoE France)
Les Amis de la Terre-Belgique asbl
LobbyControl
Momentum Institute – The Think Tank for the Many (Austria)
Muchi Children’s Home
Nature et Progrès Belgique
Naturefriends Greece | ΦΙΛΟΙ ΤΗ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
NOAH – Friends of the Earth Denmark
Observatoire du principe pollueur-payeur
Ocean. Now!
OGM dangers
Organic Aquaculture – Denmark
Päästame Eesti Metsad (Save Estonia’s Forests)
Parents For Future Global
Permakultur Danmark, Denmark
Pesticide Action Network Europe
Pesticide Action Network Germany
Plastic Change
Plastic Soup Foundation
Plataforma Transgenicos Fora
POLLINIS
Polska Zielona Sieć
PowerShift
Pro Natura – Friends of the Earth Switzerland
Protect The Forest Sweden
ReCommon
Red de Acción sobre Plaguicidas y Alternativas en México (RAPAM) A.C.
SAFE Food Advocacy Europe
Sahita Institute, Indonesia
Schola Campesina Aps
Secrets Toxiques
Solidagro (Belgium)
SOMO – Centre for Research on Multinational Corporations
Stichting Zaadgoed
Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA, Poland
SÜDWIND Institut (Germany)
The Lifescape Project
The Scarab Trust
Think Tank (Belgium)
Transnational Institute
TROCA – Plataforma por um Comércio Internacional Justo
UK Hazards Campaign
urgewald
Vitale Rassen (Belgium)
WomanHealth Philippines
Women Engage for a Common Future – WECF International
Xnet, Institute for Democratic Digitalisation (Spain)
Young Friends of the Treaty (YouFT)
Zelena akcija / FoE Croatia
ZERO – Association for the Sustainability of the Earth System
Zukunftskonvent Germany