International Day for Biological Diversity 2024 – “Be part of the Plan” [LINK]
#BiodiversityDay #PartOfThePlan #ForNature
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. [ΕΔΩ]
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, 22 Μαΐου, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο της +Μαρίας Μηλίγκου – Μαρκαντώνη “Δένδρα, φυτά, άνθη στον λαϊκό πολιτισμό των νεωτέρων Ελλήνων” Αθήνα 2006.
Σύντομο βιογραφικό της +Μαρίας Μηλίγκου – Μαρκαντώνη:
“Γεννήθηκε το 1940 στο τότε Βελγικό Κογκό στην πόλη Νιάγκαρα από Ηπειρώτες-Κονιτσιώτες γονείς. Φοίτησε στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και κατόπιν στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού. Εισάγεται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1964. Ανακηρύσσεται διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής το 1978 με θέμα της διδακτορικής της διατριβής «Άγιος Φίλιππος. Λαϊκή παράδοση και λατρεία», Αθήναι 1978.
Από το 1966 που διορίστηκε βοηθός στην Έδρα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έως το θάνατό της, τον Απρίλιο του 2008, υπηρέτησε την επιστήμη της Λαογραφίας φθάνοντας στον βαθμό της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας.
Σημαντική ήταν η συμβολή της στην οργάνωση του νεοσύστατου τότε Σπουδαστηρίου Λαογραφίας στο οποίο εξελέγη διευθύντρια το 2003. Σε όλη την πορεία της πανεπιστημιακής της θητείας φρόντιζε για την επίβλεψη της μεθοδικής συλλογής, καταγραφής και διάσωσης, από φοιτητές, πρωτογενούς λαογραφικού υλικού από όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι κατατεθειμένο στο Αρχείο Χειρογράφων του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας.
Σημαντική ήταν και η συλλεκτική της δραστηριότητα, κρίνοντας από τη μεγάλη συλλογή αντικειμένων των νεοελληνικών χρόνων που είχε στην κατοχή της.
Τα επιστημονικά της δημοσιεύματα αναφέρονται σε θέματα υλικού πολιτισμού, φυσικού κόσμου, λαϊκής λατρείας και τελετουργιών.” ΠΗΓΗ – ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα ΕΔΩ ΕΔΩ
Βασικές πληροφορίες για το βιβλίο:
- Το βιβλίο αποτελείται από 663 σελίδες. Τυπώθηκε τον Απρίλιο του 2007, στο τυπογραφείο ΣΤΟΙΧΕΙΑΓΡΑ. Ένα χρόνο αργοτερα, το 2008, η συγγραφέας Μαρία Μηλίγκου – Μαρκαντώνη πέθανε, μετά από μακροχρόνια αρρώστια.
- Στον πρόλογό του ο κ.Μιχάλης Γ.Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, στην τελευταία παράγραφο αναφέρει “… το παρόν βιβλίο, προορισμένο να αποκαλύψει σ’ ένα ερυτύρερο κοινό μια σχέση ζωής του παραδοσιακού ανθρώπου με τη φύση είναι και η σημαντικότερη ως τώρα συμβολή στη συγκρότηση του αναγκαίου κλάδου μιας Οικολογικής Λαογραφίας“.
- Στην Εισαγωγή “Δίνεται το στίγμα της μελέτης και υπογραμμίζεται η εν γένει πολιτισμική συμπεριφορά του ανθρώπου σε πλήρη συνάρτηση με αλληλοεξάρτηση με τον φυσικο κόσμο…”.
- Στην Α’ Ενότητα “Διερευνόνται αντιλήψεις – δημιουργήματα αρχαιοελληνικών και χριστιανικών δοξασιών ή συμφυρμός και των δύο σε επίπεδο μυθικής κοσμολογικής σκέψεως, οι οποίες απηχούν τις αλληλοεπηρεαζόμενες σχέσεις ανθρώπου και φυτικού κόσμου και τους μεταξύ τους επικοινωνιακούς συμβολισμούς….”
- Στην Β’ Ενότητα “Εξετάζεται η εν γένει λατρευτική συμπεριφορά των γεωργών…”
- Στην Γ’ Ενότητα “Αναφέρονται θέματα της καθημερινής ζωής και διαρείται σε δύο υποενότητες α) Ο ΄Άνρθωπος και ο χώρος. β) Ιδιωτική ζωή και επιβίωση…”
- Στη σ.554 υπάρχει σύνοψη της εργασίας στα αγγλικά με τίτλο “Trees – Planet – Flowers in modern Greek Civilization”.
- Βιβλιογραφία 30 σελίδες.
- Κατάλογος Χειρογράφων – Συλλογών Πρωτογενούς Λαογραφικής Ύλης του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλφανητιά ανά νομό, 15 σελίδες.
- Ευρετήρια – Πίνακες, 40 σελίδες.
Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης