Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του “Οδηγού για τη Δυτική Αθήνα – Αττική” | 2 Οκτωβρίου 2019 – Φωτορεπορτάζ

Με μεγάλη επιτυχία, και σε ένα ζεστό, βιβλιο – μουσικό και συνεργατικό περιβάλλον πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Οδηγού για τη Δυτική Αθήνα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.

Με αυθεντικό σκηνικό τα φωτιζόμενα βιβλία της Βιβλιοθήκης και με τους ήχους της Μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, ο Κώστας Φωτεινάκης και η Κική Ατματζίδου παρουσίασαν τον Οδηγό [η παρουσίαση στο τέλος της ανάρτησης].

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν:

 • Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Βαγγέλης Ντηνιακός (απεύθυνε στο τέλος ένα χαιρετισμό και παρουσίασε τους στόχους για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα ιστορικά μνημεία του Δήμου), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Τσατσαρώνης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Καρατζαφέρης.
 • Οι πρώην Δήμαρχοι Χαϊδαρίου: Κυριάκος Ντηνιακός και Δημήτρης Μαραβέλιας.
 • Ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω  Δημήτρης Μπίρπμας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Αιγάλεω Στέλιος Βασιλειάδης, η πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω Ελένη Μπάστα.
 • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαϊδαρίου: Θοδωρής Σπηλιόπουλος και Άλκιστης Βίτσα (Πολίτες σε Δράση),  Αγγελική Ρηγάκη – Γκανά (Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση)
 • Οι Πρόεδροι των Συλλόγων: Σοφία – Ψαρρού Δημητρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.), Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου (Πυργουσίων Χίου) και Χρήστος Χριστάκης (Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS)
 • Ο κ. Παναγιώτης Νικολακέας ως Εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσώτη.
 • Η βουλεύτρια Χαρά Καφαντάρη (Β’ Αθήνας – ΣΥΡΙΖΑ)
 • Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής/ ΕΦΑΔΑ: Χριστίνα Καζακάκη, Ειρήνη Σβανά, Καλιόππη Φλώρου
 • Γιάννης Ιγγλέσης, πρώην Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, συλλέκτης και ερευνητής της τοπικής ιστορίας.
 • Από τις Βιλβιοθήκες: Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου
 • Εταιρεία Δράσεων Επιμόρφωσης “ΕΔΡΑΣΕ”
 • Εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας της ευρύτερης περιοχής.

Ο οδηγός σε έντυπη μορφή βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη [ISBN: 978 – 618 – 82830 – 6 – 0] και στις περισσότερες δημοτικές βιβλιοθήκες της περιοχής. Διατίθεται δωρεάν σε έντυπη μορφή (μετά από συνεννόηση με τους ΦτΦ), μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων σε ξεναγούς, βιβλιοθήκες, συλλόγους, τουριστικά πρακτορεία, σχολεία και ερευνητές.

Δημιουργικό – Εκτύπωση – Παραγωγή: Εκδόσεις «ΕΜΒΡΥΟ» για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.

Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο «Οδηγός – Δυτική Αθήνα, Αττική» σε μορφή ebook και για δωρεάν λήψη (download) σε χαμηλή ανάλυση στο σύνδεσμο ΕΔΩ. https://www.gowestathens.gr/guide-west-athens

Ο δίγλωσσος οδηγός σε ψηφιακή μορφή έχει ήδη σταλεί σε 50 συνεργαζόμενους φορείς των ΦτΦ εκτός Ελλάδος και τις επόμενες ημέρες θα διατεθεί με τη μορφή βιβλίου σε συνεργάτες από την Ιταλία, Γεωργία, Τουρκία καθώς σε εταίρους σχολείων που υλοποιούν προγράμματα ERASMUS.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους τους εθελοντές και φωτογράφους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για την προετοιμασία και την υλοποίηση της εκδήλωσης καθώς και για την αποκατάσταση του χώρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επικοινωνία για τη δωρεάν απόκτηση του οδηγού για ειδικές χρήσεις στο mail: naturefriendsgreece@gmail.com

Το μουσικό σχήμα “Πορεία Δυτικά” του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρουσίασε κατά τη διάρκεια της παρουσίασε τέσσερα τραγούδια τρία του Μάνου Χατζιδάκι και ένα του Μίκη Θεοδωράκη με θέμα την πόλη. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Όμορφη Πόλη, Συνέβη στην Αθήνα (ένα σχεδόν άγνωστο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού)

Το μουσικό σχήμα που πήρε μέρος στην εκδήλωση ήταν: Νίκη Καλιοπούλου (πλήκτρα – ενορχήστρωση), Θοδωρής Δακλαδάς (κιθάρα), Μαρίνος  Αποστολόπουλος (μπουζούκι) Νίκος Καρούνης και Ελένη Ρουμαντζά (τραγούδι).

[Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Βαγγέλης Ντηνιακός απευθύνει χαιρετισμό και παρουσιάζει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς και για την αξιοποίηση του Οδηγού από τη Δημοτική Αρχή]

[Πάγια πολιτική των ΦτΦ, σε όλες τις εκδηλώσεις, είναι ο προγραμματισμός για να υπάρχει ελεύθερος χρόνος, μετά το πέρας κάθε δράσης, για δικτύωση, γνωριμίες, συνεργασίες κ.λπ.]

[Η Κική Ατματζίδου και ο Κώστας Φωτεινάκης παρουσίασαν τον Οδηγό]

Παρουσίαση Α΄(απόσπασμα): Κική Ατματζίδου

Κυρίες και κύριοι

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007. Είναι μέλος της παλαιότερης Περιβαλλοντικής Οργάνωσης της Ευρώπης, της οργάνωσης Naturefriends, η οποία ιδρύθηκε το 1895 στη Βιέννη.

Από το 2014 η έδρα του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ είναι το Χαϊδάρι.

Οι δράσεις των ΦτΦ αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, εντός και εκτός Ελλάδος,  με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και την ανάδειξη του Φυσικού και του Ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η έκδοση του Οδηγού εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» που υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις και ξεναγήσεις σε ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους, τη διεξαγωγή ημερίδας, τη δημιουργία πληροφοριακού υλικού και ιστοσελίδας.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επτά ξεναγήσεις και η ημερίδα με θέμα «Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική» (8 Δεκεμβρίου 2018). Στην ημερίδα συμμετείχαν 14 ομιλητές, οι ομιλίες των οποίων έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα ΠΑΜΕ ΔΥΤΙΚΑ.

Έρευνα –  Συγγραφή: Χαρίκλεια Χάρη | Επιμέλεια θεμάτων: Κώστας Φωτεινάκης

Δημιουργικό:  Εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ – Στέλιος Βασιλειάδης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β’: Κώστας Φωτεινάκης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

Του Κώστα Φωτεινάκη

Με τον όρο Δυτική Αθήνα εννοούμε τους οκτώ Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων – Καματερού,  Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης  και Χαϊδαρίου. Με τον όρο Δυτική Αττική εννοούμε τους πέντε Δήμους: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Την περιοχή της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, την έχουν περιγράψει δεκάδες περιηγητές, ιστορικοί και συγγραφείς μιας και ήταν η είσοδος από την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο ακόμα και την Ευρώπη μέσω Ιταλίας. Από τον Παυσανία μέχρι το φιλέλληνα Φραγκίσκο Σατωμπριάν, τον Άγγλο συνταγματάρχη William Martin Leake, το Χένρυ Μίλλερ μέχρι τη Βιργινία Γουλφ κ.ά.

Δύο αρχαίες πόλεις, η Ελευσίνα και τα Μέγαρα, η αρχαία Λίμνη των Ρειτών και η Ιερά Οδός με τα ιστορικά ίχνη ορατά μέχρι τις ημέρες μας, η Μονή Δαφνίου (Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ο Κηφισός και ο Ελαιώνας της Αθήνας (το «κάλλιστον Προάστειον» σύμφωνα με τον Πλάτωνα), το Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο συναντούσαν οι επισκέπτες στη διαδρομή τους προς την Αθήνα.

Για την ιστορία της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής έχουν εκδοθεί πολλά και σημαντικά βιβλία, ειδικές εκδόσεις Δήμων και έχουν δημοσιευτεί επιστημονικά και ερευνητικά άρθρα.

Εκτός όμως από τα ιστορικά ίχνη, η Δυτική Αθήνα, Αττική διαθέτει πλούσιο φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία, ακρογιαλιές που μπορείς να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα και ταβερνάκια στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στο Μεγάλο Πεύκο, στο Αλεποχώρι, στο Πόρτο Γερμανό και στη Ψάθα κ.ά.

Η βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ελευσίνας είναι ένα ακόμα στοιχείο που την κάνει ελκυστική, που μαζί με τα Αισχύλεια και τις πλούσιες πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε η «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Μαζί με την Ελευσίνα μπορεί και πρέπει  να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, Αττικής.  Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος, να μας παροτρύνει να «… πάμε Δυτικά της Αθήνας» στο Αιγάλεω, στην Αγία Βαρβάρα, στο Χαϊδάρι, στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα αλλά και στα Βίλια, τα Μέγαρα, στο Πόρτο Γερμενό, στις Ερυθρές….

Επίσης «πάμε» στο Περιστέρι με τους δύο σταθμούς ΜΕΤΡΟ και το Άλσος του, στους Αγίους Αναργύρους και στο Ίλιον που φιλοξενούν το Πάρκο Τρίτση και τον Πύργο της Βασιλίσσης, στην Πετρούπολη με το θέατρο Πέτρας κ.ά.

Προφανώς δεν υποτιμούμε τα διάφορα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που καταγράφονται στην περιοχή. Ο στιχουργός Νίκος Γκάτσος και ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις  και να θέλουμε να τον ξεχάσουμε μας θυμίζουν τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης». Ωστόσο ως αντίδοτο καταφεύγουμε στον ίδιο το συνθέτη Μάνο Χατζηδάκι και στο στιχουργό Νότη  Περγιάλη που μας προτρέπει «να διώξουμε τη λύπη και να πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», αυτό κάνουμε  «… πάμε δυτικά της Αθήνας»  για να δούμε και να προβάλουμε τις καλές πλευρές της.

ΕΔΩ  τα τραγούδια: Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ’: Κώστας Φωτεινάκης

Παρουσίαση ΟΔΗΓΟΥ

 Στον οδηγό παρουσιάζονται έξι (6)  πολιτιστικές διαδρομές και χρήσιμες πληροφορίες για τη «διαδρομή» τους. Η πρόθεσή μας είναι να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον και όχι να περιγράψουμε τα πάντα στον οδηγό.

 Πολιτιστική διαδρομή 1.

Κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Αρχαία ίχνη στο σύγχρονο τοπίο ως  την Ελευσίνα.

Παρουσιάζονται:

 • Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα Ηγιασμένου στο Βοτανικό (με ενσωματωμένα υλικά από την αρχαιότητα στην τοιχοποιία του)
 • Η Μονή Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1992. Κατασκευάστηκε στον Ιερό του Απόλλωνος (τελευταία ξενάγηση για το 2019)
 • Το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά (Με πλούσια ευρήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας – ο χώρος των εκθεμάτων με τα ευρήματα της Αφαίας αναβαθμίστηκε. Τα εκθέματα μεταφέρθηκαν από τον πρώτο όροφο, στο ισόγειο, στη δεύτερη αίθουσα μετά την είσοδο. Δύο από τα περιστέρια του Ιερού της Αφροδίτης εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητες» αντικριστά με δύο κατασκευές του μεγάλου ζωγράφου.
 • Αρχαίες Λίμνες των Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου – παρουσιάζεται και στους υδροβιοτόπους)

Πολιτιστική διαδρομή 2.

Το μετρό και το «μουσείο» του: μια εναλλακτική πολιτιστική διαδρομή της Ιεράς Οδού.

Παρουσιάζονται:

 • Σταθμός ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω . Οι προθήκες του χαρακτηρίζονται «μικρό μουσείο για την Ιερά Οδό»
 • Σταθμός ΜΕΤΡΟ Ελαιώνα (επί της Ιεράς Οδού). Τρία από τα πέντε βάθρα της γέφυρας του αρχαίου ποταμού Κηφισού.
 • Σταθμός ΜΕΤΡΟ Αγίας Μαρίνας. Αρχαίο σύστημα υδροδότησης.

Πολιτιστική διαδρομή 3.

Πράσινες και μπλε διαδρομές.

Πάρκα:

 • Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον – Αγ. Αναργύρους (οι ΦτΦ έχουν μια μακρόχρονη παρουσία στο χώρο)
 • Το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω

Βοτανικοί Κήποι:

 • Βοτανικός Κήπος Γεωπονικού Πανεπιστήμιου στο Βοτανικό (πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα είναι επισκέψιμος)
 • Γεωργικό Μουσείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου
 • Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους στο Χαϊδάρι. Πλούσια ιστορικά ίχνη από την αρχαιότητα, σπήλαια, ορυχεία, ασβεστοκάμινα, τόπος εκτέλεσης, πολεμίστρες, καταφύγια και ενδεχομένως αντιπλημμυρικά (αυτό ανακοινώνεται για πρώτη φορά δημοσίως – χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα και τεκμηρίωση)

Υδροβιότοποι:

 • Λίμνες των Αρχαίων Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου) υγρότοπος και αρχαιολογικός χώρος. Από το 2008 και μετά συνεχείς ξεναγήσεις με τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και με τους ΦτΦ.
 • Βουρκάρι Μεγάρων με το τείχος της Αγίας Τριάδος και το γειτονικό αρχαιολογικό χώρο.
 • Η εκβολή του ρέματος Αγίου Γεωργίου ή Γιαννούλας που έρχεται από την Πάρνηθα (δεν το αναφέρουμε για λόγους συντομίας), η εκβολή του Σαραντοπόταμου (δίπλα στη Χαλυβουργική) κ.ά.

Το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο με:

 • Τα 800 είδη χλωρίδας
 • Τα 30 είδη πανίδας
 • Με σημαντικά σπήλαια όπως π.χ. Το Σπήλαιο Πανός στο Αιγάλεω (800 μέτρα μετά τη Μονή Δαφνίου), το εντυπωσιακό βάραθρο Αφαίας, το βάραθρο του Δρομέα που προσφέρεται για εκπαίδευση σπηλαιολόγων και τέλος το ιστορικό Ανώνυμο Σπήλαιο Σχιστού – με ίχνη κατοίκησης 10.000 – 15.000 π.Χ.
 • Ο Θρόνος Ξέρξη (στο Πέραμα)
 • Οι φρυκτωρίες και ταμπούρια αγωνιστών του ’21 – που δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν σε ένα οδηγό μιας μεγάλης περιοχής.

Πολιτιστική διαδρομή 4.

Σημαντικοί τόποι μνήμης.

 • Στρατόπεδο Χαϊδαρίου – ΜΠΛΟΚ15 (είναι το λογότυπο του Χαϊδαρίου). Με τη γνωστή εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 και τη μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.
 • Μνημείο εκτέλεσης των 72 στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους (Σεπτέμβριος 1944)
 • Τόπος εκτέλεσης (1954) και μνημείο του Νίκου Πλουμπίδη, λίγο μετά το Δαφνί.

Πολιτιστική διαδρομή 5.

Εικαστικές διαδρομές στη Δυτική Αθήνα

 • Πύργος Παλατάκι στο Χαϊδάρι – έργο Ερνέστου Τσίλερ
 • Κτήριο Γύζη με τις Τέσσερις Εποχές – το μοναδικό σωζόμενο έργο με τεχνοτροπία φρέσκο του μεγάλου ζωγράφου με διεθνή αναγνώριση Νικολάου Γύζη
 • Ο Άγιος Γεώργιος (πρώην νεκροταφείο Χαϊδαρίου) με έργα του Νικηφόρου Λύτρα,
 • Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας με έργα Φώτη Κόντογλου
 • Ο μικρός Ναός του Αποστόλου Παύλου στο Πάρκο Τρίτση με φορητές εικόνες του Φώτη Κόντογλου – ο ναός κατασκευάστηκε από μαθητές του Πικιώνη
 • Του μουσείο του ΨΝΑ Δρομοκαϊτειον με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως του Βαλεντίνου Ίλβες, του Ανδρέα Κρυστάλη  με το γνωστό  έργο «Ο βομβαρδισμός του Πειραιά», προσωπικά είδη του Γιώργου Βυζηινού κ.ά.

Πολιτιστική διαδρομή 6.

Εξερευνώντας τα Τείχη, Φρούρια και Οχυρωμένες πόλεις στη Δυτική Αττική.

 • Φρούριο και αρχαίο Τείχος του Δέματος στη Φυλή,
 • Πύργος Οινόης (παρατηρητήριο)
 • Φρούριο Ελευθερών στην Κάζα (πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, ξενάγηση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ)
 • Λευκός Πύργος – Ασπροπύργου (ίχνη στη Λ.Αθηνών στο ύψος της γέφυρας)
 • Ο τετράγωνος και κυκλικός Πύργος (μικρό και μεγάλο Βαθυχώρι Μεγάρων).
 • Ο αρχαιολογικός χώρος των Μεγάρων και το Μουσείο με τα μοναδικούς αρχαίους αυλούς.
 • Και τέλος τα Αιγόσθενα στο Πόρτο Γερμενό με το μοναδικό τοπίο, ελαιώνας, βουνό και θάλασσα (η φωτογραφία του εξωφύλλου του Οδηγού είναι από τον φρούριο των Αιγοσθένων)

Επίσης παρουσιάζουμε τα μεγάλα υπαίθρια θέατρα της περιοχής: Πέτρας στην Πετρούπολη, Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω, Φοίνικα στο Περιστέρι, το παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα που κάθε χρόνο και για 45 ολόκληρα γίνονται τα Αισχύλεια.

Στο τέλος του οδηγού υπάρχουν δύο ευρετήρια α) ευρετήριο τόπων β) ευρετήριο ονομάτων.

Προφανώς ο οδηγός δεν μπορεί να τα λέει όλα…. Υπάρχουν και άλλα θέματα που αξίζουν αναφοράς και παρουσίασης, ωστόσο η περιοχή της Δυτικής Αθήνας και ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής είναι τόσο μεγάλη σε έκταση που δεν είναι δυνατόν να τα παρουσιάσουμε όλα.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά και προβολή μέσω του Οδηγού γίνεται για την «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2021» καθώς και για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ/ Agenda 2030 για να έχουμε λιγότερη φτώχεια, λιγότερους πολέμους, ένα δίκαιο κόσμο και όμορφες πόλεις…

[ΕΔΩ τραγούδι – ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ]

Κυρίες και κύριοι

Αυτά με λίγα “λόγια συμβαίνουν στην Αθήνα” …. Και ιδιαίτερα στο Δυτικό τομέα της…. Αυτά “συμβαίνουν” στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική.

[ΕΔΩ τραγούδι – ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ]