ΠΡΟΣΩΠΑ -1| Νίκος Θεοδοσίου “Ένας δικτυακός τόπος για το Περιστέρι” | Γνωρίζουμε επίσης το σκηνοθέτη, ερευνητή, συγγραφέα Νίκο Θεοδοσίου

[Ο κεντρικός δρόμος του Περιστερίου, η Παναγή Τσαλδάρη, λίγο μετά την Κατοχή.]

Παρουσιάζουμε το ιστολόγιο του σκηνοθέτη, συγγραφέα, ερευνητή  Νίκου Θεοδοσίου  με θέμα “Ένας δικτυακός τόπος για το Περιστέρι”. [ΕΔΩ]

Σύμφωνα με την αρχική σελίδα  ο δικτυακός τόπος “Στηρίζεται κυρίως στο ερευνητικό έργο του Νίκου Θεοδοσίου που είχε την τύχη να εκδοθεί από τον Δημήτρη Γκαντήραγα και τις εκδόσεις Ελεύθερος Διάλογος.”

Εκεί, στο τυπογραφείο του Δημήτρη Γκαντήραγα, στην οδό Γερανίου, γνώρισα το Νίκο Θεοδοσίου, όταν πήγαινα για την έκδοση του περιοδικού “προσανατολισμοί” (1998 – 2002). Την ίδια περίοδο πήγαινε στο τυπογραφείο και ο Νίκος Θεοδοσίου  για το υπό έκδοση βιβλίου του “Περιστέρι, η Ιστορία του Τόπου, το χρονικό των ανθρώπων, εκδ. Ελεύθερος Διάλογος. Για την παρουσίαση του βιβλίου στη Βιοτεχνική Έκθεση Περιστερίου υπάρχει το ενημερωτικό υλικό στο τέλος της ανάρτησης.

Τα ανωτέρω τρία βιβλία του Νίκου Θεοδοσίου  για το Περιστέρι  ήταν η αφορμή να βάλω σε μια σειρά την ερευνητική δουλειά που είχα κάνει για την ιστορία του Χαϊδαρίου, για να εκδοθεί αργότερα το Ιστορικό Λεύκωμα “ΧΑΪΔΑΡΙ – ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ” (2007).

Το έργο του Νίκου Θεοδοσίου είναι μεγάλο, σύνθετο και σε πολλά επίπεδα. Ένα σύντομο βιογραφικό του ΕΔΩ.

Από το πλούσιο βιογραφικό του Νίκου Θεοδοσίου θέλω να υπογραμμίσω ότι “Είναι ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου (Ομάδα δημιουργών για την οπτικοακουστική έκφραση των νέων ανθρώπων), μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας), μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Σκασιαρχείο».”

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή παρακολουθώ τη μεγάλη, πολύχρονη, επίπονη και επίμονη προσπάθεια του Νίκου Θεοδοσίου και του Δημήτρη Σπύρου για την οργάνωση, παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας [ΕΔΩ] για Παιδιά και Νέους θέλω να τους συγχαρώ. Ένα φεστιβάλ που διατηρήθηκε χάρη στο πάθος των δύο δημιουργών που τιμούν τη χώρα μας και προβάλλουν τον ιστορικό τόπο της αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου. Το 2012 το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ έβγαλε την ανακοίνωση με τίτλο “Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στηρίζουν “Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους” – Να χρηματοδοτηθεί άμεσα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας” [ΕΔΩ]. | Κ.Φωτ.]

Μια εικόνα του έργου του Νίκου Θεοδοσίου έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ.  Σας προτείνουμε να δείτε το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο [ΕΔΩ] και τη φιλμογραφία του [ΕΔΩ].

[Η αφίσα είναι από το blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ ΕΔΩ]

Τα Λιγνιτωτυχεία Περιστερίου, γνωστά στους παλιούς σαν “κάρβουνο”, σημάδεψαν την ιστορία της πόλης για μια ολόκληρη εικοσαετία – από το 1936 που ξεκίνησαν την εξώρυξη του λιγνίτη μέχρι το 1956 που σταμάτησαν από τη μεγάλη εξέγερση των κατοίκων της Ανθούπολης.
Η εφημερίδα “Ελεύθερος Διάλογος” στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια του Δήμου Περιστερίου, σε συνεργασία με το Δήμο και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Περιστερίου, οργάνωσε εκδήλωση για το “Κάρβουνο”.
Η εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Δημαρχείου (Πλατεία Δημοκρατίας) Περιστέρι και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Ρεπορτάζ από την εκδήλωση στην κατηγορία κειμένων ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην παρουσίαση είχα παραβρεθεί και θυμάμαι τη συγκίνηση των ανθρώπων που είχαν ζήσει ή είχαν ακούσει από τους γονείς τους την ιστορία με το “κάρβουνο”.| Κ.Φωτ]

 

[Ενημερωτικό φυλλάδιο για το πρώτο βιβλίο για την ιστορία του Περιστερίου στη Βιοτεχνική Έκθεση Περιστερίου στο περίπετο του Ελεύθερου Διαλόγου. Εκδότης ο τυπογράφος και εκδότης της ομώνυμης εβδομαδιαίας εδημερίδας του Περιστερίου, ο  Δημήτρης Γκαντήραγας, ένα σπουδαίος άνρθωπος….]

[Επιμέλεια ανάρτησης: Κώστας Φωτεινάκης]