Οι ΦτΦ και το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 | European Year of Cultural Heritage 2018

 

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχουν υποδεχθεί το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 στην αρχή της χρονιάς, επισκεπτόμενοι τη Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 5 Ιανουαρίου. [ΕΔΩ]
Οι ΦτΦ είναι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με Αριθμό Μητρώου 3358.
Οι ΦτΦ αναπτύσσουν πολύπλευρες δράσεις για το “Περιβάλλον” το οποίο θεωρούν ως “το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες” σύμφωνα με το νόμο 1650, άρθρο 2.
Η πολιτιστική κληρονομιά εκδηλώνεται με διάφορες μορφές:
  • υλική – για παράδειγμα, κτίρια, μνημεία, τεχνουργήματα, ρούχα, έργα τέχνης, βιβλία, μηχανές, ιστορικές πόλεις, αρχαιολογικοί χώροι.
  • άυλη – πρακτικές, παραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις, δεξιότητες, καθώς και σχετικά μέσα, αντικείμενα και πολιτιστικοί χώροι, στα οποία αποδίδουμε αξία. Συμπεριλαμβάνονται η γλώσσα και οι προφορικές παραδόσεις, οι τέχνες του θεάματος, οι κοινωνικές πρακτικές και η παραδοσιακή χειροτεχνία.
  • φυσική – τοπία, χλωρίδα και πανίδα.
  • ψηφιακή – πόροι που έχουν δημιουργηθεί σε ψηφιακή μορφή (για παράδειγμα, ψηφιακή τέχνη ή κινούμενα σχέδια) ή που έχουν ψηφιοποιηθεί για να διατηρηθούν (συμπεριλαμβανομένων κειμένων, εικόνων, βίντεο και αρχείων).
Οι ΦτΦ έχουν προγραμματίσει μια εκστρατεία ανάδειξης της “πολιτιστικής κληρονομιάς” με διάφορες “δράσεις και μορφές” για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας – Αττικής για το έτος 2018 που θα συνεχιστεί μέχρι και το έτος 2022. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.
Για την ώρα αναρτούμε το χαρακτικό με την Ιερά Οδό (στο βάθος ο Σκαραμαγκάς και η Σαλαμίνα) από το εξώφυλλο LE TOUR DU MONDE  – VOYAGE EN GRECE 1861-1868-1874, by Henri Belle.