[Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλάδας έχουν θέσει ψηλά στις προτεραιότητές τους την καλλιέργεια μιας Κουλτούρας Ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό αναδημοσιεύουμε για ενημέρωση και αξιοποίηση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης για το 2024 – Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2024. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να την αξιολογήσουμε. Για την Ελλάδα υπάρχει θετική αξιολόγηση στη σελίδα 23.]
Global Peace Index 2024
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2024 αποκαλύπτει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Χωρίς συντονισμένη προσπάθεια, υπάρχει κίνδυνος έξαρσης μεγάλων συγκρούσεων. Υπάρχουν σήμερα 56 συγκρούσεις, οι περισσότερες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν γίνει πιο διεθνείς με 92 χώρες να εμπλέκονται σε συγκρούσεις εκτός των συνόρων τους, τις περισσότερες από την ίδρυση του GPI. Ο αυξανόμενος αριθμός μικρότερων συγκρούσεων αυξάνει την πιθανότητα περισσότερων μεγάλων συγκρούσεων στο μέλλον. Για παράδειγμα, το 2019, η Αιθιοπία, η Ουκρανία και η Γάζα προσδιορίστηκαν όλες ως μικρές συγκρούσεις.
Βασικά αποτελέσματα:
• 97 χώρες επιδεινώθηκαν σε συνθήκες ειρήνης, περισσότερο από κάθε χρόνο από την έναρξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης το 2008.
• Οι συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία ήταν οι κύριοι παράγοντες της παγκόσμιας πτώσης της ειρήνης, καθώς οι θάνατοι από μάχες έφτασαν τους 162.000 το 2023.
• 92 χώρες εμπλέκονται επί του παρόντος σε συγκρούσεις πέρα από τα σύνορά τους, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή από την ίδρυση του GPI.
• Το πρώτο του είδους στρατιωτικό σύστημα βαθμολόγησης υποδηλώνει ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ είναι έως και τρεις φορές υψηλότερες από την Κίνα.
• Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος της βίας αυξήθηκε στα 19,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 13,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η έκθεση σε συγκρούσεις αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την εφοδιαστική αλυσίδα για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.
• Η στρατιωτικοποίηση κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια επιδείνωση από την έναρξη του GPI, με 108 χώρες να γίνονται πιο στρατιωτικοποιημένες.
• 110 εκατομμύρια άνθρωποι είναι είτε πρόσφυγες είτε εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω βίαιων συγκρούσεων, με 16 χώρες να φιλοξενούν πλέον περισσότερους από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.
• Η Βόρεια Αμερική σημείωσε τη μεγαλύτερη περιφερειακή επιδείνωση, λόγω της αύξησης της βίαιης εγκληματικότητας και του φόβου για βία.
• Η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη είναι οι 5 πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο το 2024 .
Πέρυσι καταγράφηκαν 162.000 θάνατοι λόγω συγκρούσεων. Αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος απολογισμός τα τελευταία 30 χρόνια, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα να ευθύνονται για σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων. Η Ουκρανία αντιπροσώπευε περισσότερους από τους μισούς, καταγράφοντας 83.000 θανάτους από συγκρούσεις, με εκτιμήσεις τουλάχιστον 33.000 για την Παλαιστίνη έως τον Απρίλιο του 2024. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι θάνατοι από συγκρούσεις ανήλθαν σε 47.000 παγκοσμίως. Εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, θα είναι ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από συγκρούσεις από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
Τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης 2022 δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο παγκόσμιας ειρήνης επιδεινώθηκε κατά 0,03%. Αν και μικρή, αυτή είναι η ενδέκατη επιδείνωση της ειρήνης τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, με 90 χώρες να βελτιώνονται, 71 να επιδεινώνονται και δύο να παραμένουν σταθερές στην ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες τείνουν να επιδεινώνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι βελτιώνονται.
H ΕΡΕΥΝΑ – ΕΚΘΕΣΗ [ΕΔΩ]
ΠΗΓΕΣ – Περισσότερες πληροφορίες: Institute for Economics & Peace [LINK] [LINK] [LINK2]