Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2019: Επίσκεψη – Ξενάγηση στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο ΜΠΛΟΚ15 (πειθαρχείο και τόπο βασανιστηρίων στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής)

 

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Μαθητές ξεναγοί” πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, ξενάγηση στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου το οποίο ήταν τόπος κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και πιο συγκεκριμένα στο φοβερό ΜΠΛΟΚ15 (πειθαρχείο).

Την περιβαλλοντική ομάδα της Β΄τάξης του 7ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου συνόδευαν ο Διευθυντής  κ.Τριβέλας, και οι συντονιστές του περιβαλλοντικού προγράμματος ” Μαθητές ξεναγοί”, Αγγελική Καπού, Σάσα Κουτσούκου,Σπύρος Μουρεζίνης και Δημήτρης Λαγός.

Την ξενάγηση έκανε ο Κώστας Φωτεινάκης, ερευνητής της τοπικής ιστορίας και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ. Στην ξενάγηση συμμετείχε και η κυρία Σοφία Δημητρίου, πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, η οποία και φωτογράφησε την εκδήλωση

Η επόμενη επίσκεψη των “Μαθητών ξεναγών” έχει προγραμματιστεί στα μαρτυρικά Καλάβρυτα.

[Φωτ.: Κώστας Φωτεινάκης, Σοφία Δημητρίου, Αγγελική Καππού]


Η επίσκεψη στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στο ΜΠΛΟΚ15 θα επαναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Πάμε Δυτικά –  Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα”. Το πρόγραμμα υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί  3 ή 5 Μαΐου 2019  με αφορμή την Πρωτομαγιά 1944 και την εκτέλεση των 200 κρατουμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή. Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες. Η ξενάγηση θα γίνει με έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος και επιβεβαίωση εκ μέρους των ΦτΦ.