10 & 11 Νοεμβρίου: Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο | 3 χρόνια από την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ξαναχτίζουμε τον Κρόνο!

3 χρόνια από την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ξαναχτίζουμε τον Κρόνο!

Με ένα έργο συμμετοχικό, εμπνευσμένο από το εμβληματικό κτίριο “Κρόνος” και κεντρικούς συντελεστές τους κατοίκους της πόλης, η Ελευσίνα γιορτάζει την 3η επέτειο από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

📍 Πλατεία Ηρώων, Ελευσίνα
📅 10/11: 11:00-19:00 & 11/11: 11:00-13:00

Σε μια μεγάλη γιορτή που διαρκεί όλη μέρα προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Ηρώων την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 από τις 11.00 έως τις 19.00 για να ξαναφτιάξουμε τον Κρόνο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση του Olivier Grossetete, γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη που ειδικεύεται σε έργα συμμετοχικά στον δημόσιο χώρο.

Το Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο είναι ένα έργο αποκλειστικά σχεδιασμένο για την Ελευσίνα και αντανακλά την ταυτότητα της πόλης. Η δημιουργία του διαρκεί 7 ημέρες και κορυφώνεται το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου με την δημόσια εγκατάσταση και κατόπιν συμμετοχική απεγκατάστασή του.

Ο Olivier Grossetete και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει τα τελευταία 20 χρόνια περισσότερες από 120 Μνημειώδεις Συμμετοχικές Κατασκευές από Χαρτόνι” μοναδικά καλλιτεχνικά έργα, εμπνευσμένα κάθε φορά από εμβληματικά κτίρια και μνημεία της της κάθε πόλης.

Για πέντε ημέρες (2-9.11.2019) o καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του δουλεύουν με σχολεία, συλλόγους και ομάδες κατοίκων της πόλης μέσα από εργαστήρια-σεμινάρια όπου προ-κατασκευάζουν τα τεμάχια του Κρόνου.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ξαναχτίζουμε τον Κρόνο, με τη συμμετοχή όλων των ομάδων της προετοιμασίας αλλά και όσων επιθυμούν να γίνουν κομμάτι αυτής της γιορτής. Οι κατασκευαστές-κάτοικοι μοιράζονται τους ρόλους. Άλλος συνθέτει τα τεμάχια μεταξύ τους με ταινία, άλλος τα μεταφέρει, άλλος τα οικοδομεί μέχρι να εγκαταστήσουμε τον Κρόνο στο κέντρο της πόλης. Την επόμενη μέρα (11.11.2019) το έργο της απεγκατάστασης αναλαμβάνουν τα παιδιά της πόλης αλλά και όποιος επιθυμεί να νιώσει τη χαρά της “καταστροφής” του έργου, συμμετέχοντας σε ένα αξέχαστο ομαδικό παιχνίδι και δίνοντας παλμό στην επετειακή ημέρα.

Μετατοπίζουμε ένα βιομηχανικό μνημείο, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και το μετατρέπουμε σε ένα συμμετοχικό έργο-εμπειρία στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ηρώων, δημιουργώντας μια συλλογική γιορτή γύρω από αυτό. Με την επιλογή αυτή, ενισχύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της επετείου και τη συμμετοχικότητα, καθώς τα έργα του Olivier Grossetete αποκτούν αξία μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή του κόσμου.

Μέσω της παιγνιώδους διάθεσης του έργου και σε συνδυασμό με τη διοργάνωση της 2ης Συνάντησης «Πολιτισμός 2030» (7-10.11.2019), δημιουργούμε μια μοναδική ευκαιρία εξωστρέφειας, συνεργασίας και δημιουργικής συνύπαρξης για τους κατοίκους και τους φίλους της πόλης και συνθέτουμε ένα τετραήμερο πλούσιο σε συμμετοχικές δράσεις, που μετατρέπει την Ελευσίνα στο σκηνικό μιας γιορτής για όλες και όλους.
___________________

Πρακτικές Πληροφορίες
Ξαναχτίζουμε τον Κρόνο: Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, 11:00-19:00
Απεγκατάσταση: Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 11:00-13:00
Όριο ηλικίας: 9+
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί; Άνετα ρούχα και παπούτσια

Οι ώρες των εργαστηρίων-σεμιναρίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΗΓΗ: Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.