Τετάρτη 29 Μαΐου 2019: «Μικροί Τόποι, Μεγάλες προκλήσεις: Ο αγώνας για τη Γαλάζια Καρδιά της Ευρώπης» | Ελεύθερη προβολή και συζήτηση στην Ταινιοθήκη

«Μικροί Τόποι, Μεγάλες προκλήσεις: Ο αγώνας για τη Γαλάζια Καρδιά της Ευρώπης»
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας BlueHeart την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 και ώρα 19:30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας(Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η προβολή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του έργου “Saving Europe’s last freeflowingwildriver – Vjosa/Aoos”.
Αυτή τη στιγμή τα ποτάμια των Βαλκανίων καθώς και οι ζωές των ανθρώπων και των ζώων που κατοικούν γύρω από αυτά βρίσκονται υπό απειλή. Περισσότερα από 3.000 μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, εκτροπές ποταμών, καθώς και εξορύξεις πετρελαίων είναι υπό σχεδιασμό στα Βαλκάνια. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη καταστροφή στους ποταμούς και κατ’ επέκταση στη βιοποικιλότητα, την άγρια φύση, το τοπίο και την κοινωνική συνοχή. Η «Γαλάζια Καρδιά» εστιάζει στους αγώνες των κατοίκων -που δίνονται αυτή τη στιγμή- στη Αλβανία για έναν ελεύθερης ροής Αώο ποταμό, στην προσπάθεια που γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία να σωθεί ο απειλούμενος με εξαφάνιση Βαλκανικός λύγκας και στον πολύμηνο αγώνα των γυναικών της περιοχής Kruscica στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προστατεύσουν τη μοναδική πηγή γλυκού νερού της κοινότητάς τους.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα μιλήσουν οι:
● Theresa Schiller, EuroNatur. Συντονίστρια του έργου «Saving Europe’s last free flowing wild river – Vjosa/Aoos». Παρουσίαση του έργου.
● Γιάννης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ιωαννίνων. Ομιλία: «Η απειλή των φραγμάτων και η αντίσταση σε αυτά».
● Παναγιώτης Μήτσης, Πρόεδρος της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς». Ομιλία: «Νερό ή Πετρέλαιο, ο αγώνας των τοπικών κοινοτήτων».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξης Κατσαρός, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προγραμμάτων του MedINA.

Σας περιμένουμε στην προβολή του BlueHeart στην Αθήνα την Τετάρτη 29 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας(Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136) στις 19:30.

Διοργάνωση: Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο
(www.med-ina.org)

——————————————————————————————————-

Εσείς τι θα κάνατε για να προστατεύσετε τους τελευταίους υγιείς ποταμούς της περιοχής σας;

Δείτε το trailer: blueheart.patagonia.com
Σώστε τη Γαλάζια Καρδιά της Ευρώπης: Υπογράψτε την αίτηση:
https://blueheart.patagonia.com/take-action
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
https://blueheart.patagonia.com/
https://blueheart.patagonia.com/take-action

#savetheblueheart#thedamtruth