ΤΟ «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ» ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Στο ερώτημα αν η 6η Αυγούστου είναι του Σωτήρος ή του Ολέθρου, η Σαλαμίνα απάντησε του Σωτήρος, οργανώνοντας πολυεκδήλωση ειρήνης και πολιτισμού την Κυριακή, με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψιλής Άμμου και συνδιοργανωτές α) το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Σαλαμίνας β) το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και γ) Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). 
 
Διευκρινίζουμε ότι το προαναφερθέν ερώτημα προκύπτει από το γεγονός ότι η χριστιανική εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος συμπίπτει με την μαύρη επέτειο του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα.
 

 

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν συμβολικά από την παραλιακή οικία του μεγάλου ποιητή, Άγγελου Σικελιανού, που τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Εκεί υπήρξε η σχετική ενημέρωση – ξενάγηση από την Πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου κα Σταυρούλα Γεροντιώτου και από την κα Μαρία Μπούτση, για τους λόγους που ο Σικελιανός διέμεινε επί πολλά χρόνια και έγραψε στη Φανερωμένη – Σαλαμίνα, ενώ ακολούθησε ποίημα για την ειρήνη της Γιώγιας Σώκου, που διάβασε η ίδια. Στην συνέχεια, το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο Το Κορίτσι της Χιροσίμα διαβάστηκε από την Αρχοντή Σοπίδου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η νεαρή Ίμγκε Καραγκιόλ, από το Κίνημα Ειρήνης της Τουρκίας.

 

Μετά την σύντομη αυτή εκδήλωση, οι φίλοι της ειρήνης μετακινήθηκαν στον χώρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψιλής Άμμου, μερικοί εξ αυτών υπό τον Γιώργο Στεφανίδη, εκ των πρωτεργατών της εκδήλωσης, έκαναν πορεία παραλιακά, κατά μήκος του αιγιαλού.

 

 

 
Οι εκδηλώσεις στον χώρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου είχαν την μορφή πανηγυριού, με αφετηρία την καθιερωμένη αρτοκλασία. Εισαγωγικό χαιρετισμό έκανε η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου, Ζωή Κανάκη. Τον λόγο πήραν διαδοχικά, ο αναπληρωτής δήμαρχος Σαλαμίνας, Νίκος Αγαπίου, μεταφέροντας τον χαιρετισμό της δημάρχου του νησιού και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος διάβασε και το χαιρετιστήριο μήνυμα προς τις εκδηλώσεις του δημάρχου της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι, με την ιδιότητά του και ως προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Δήμαρχοι για την Ειρήνη, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμαρχος Περάματος. Σημειώνουμε ότι παρέστη και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Περάματος Μαργαρίτα Καζάκου, όπως και άλλοι φίλοι της ειρήνης από το Πέραμα και ο κος Πετράς Δημήτριος, συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης από το Δήμο Περάματος. 


Από το Δήμο Σαλαμίνας παρευρέθησαν επίσης: Ο Αντιδήμ. Κος Σκιαθίτης Ιωάννης, ο Δημοτ. Σύμβουλος κος Φασουλής Βασ., η Πρόεδρος της Κοινότητας Αιαντείου Μπούταλη Καίτη. Τέλος παρευρέθηκε και ο Κος Σαββάκης Χρ., από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.


Την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) για την ημέρα, διάβασε η Ευαγγελία Κατσούλη από τα Μέγαρα, τονίζοντας ιδιαίτερα τη θέση –πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Κορεάτικη Χερσόνησο, μέσω της ανακήρυξης ολόκληρης της περιοχής, Βορρά και Νότου σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ, Πάνο Τριγάζη, ο οποίος χαρακτήρισε την επέτειο της Χιροσίμα, ημέρα μνήμης, αλλά και προειδοποίησης για όλη την ανθρωπότητα, δεδομένου ότι η πυρηνική απειλή παραμένει μεγάλη, αφορά και την ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα την εύφλεκτη Μ. Ανατολή.

Με την σειρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, Κώστας Φωτεινάκης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψιλής Άμμου, τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις στην Σαλαμίνα, ανήμερα της επετείου της Χιροσίμα ήταν οι μόνες που έγιναν σε όλη την Αττική.

 
 

 

 

Το μουσικό πρόγραμμα προσέφεραν η χορωδία του ΚΑΠΗ Σαλαμίνας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Αναστασόπουλου και ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο συνθέτης Σαράντης Κασσάρας.
 
Άλκης Φαρμάκης 
( alkis_2481@hotmail.com)