Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλάδας/ Naturefriends Greece συνεχίζουν την “επιμορφωτική” πολιτική τους παρουσιάζοντας το ιστορικό της δημιουργίας των δύο συμβόλων της Ειρήνης, από τα γνωστότερα λογότυπα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Δημιουργήθηκαν α) το 1958 από τον Βρετανό Gerald Holtom αρχικά ως αντιπυρηνικό σύμβολο αλλά καθιερώθηκε στη συνέχεια ως σύμβολο της Ειρήνης β) το 1949 από το Πάμπλο Πικάσο. Η παρουσίαση των συμβόλων της Ειρήνης στις μέρες μας αποκτούν μια νεότερη διάσταση, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με κορυφαίες και αγνώστου τέλους πολέμους μεταξύ Ρωσίας – Ουρκανίας και Ισραήλ – Παλαιστινίων, Λιβάνου, Ιράν κ.λπ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΟΙ ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΤΕΡΜΑΣΤΟΝ & Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ :
Το σύμβολο της Ειρήνης δημιουργήθηκε από τον Βρετανό Gerald Holtom στις 21 Φεβρουαρίου 1958 για να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο κατά των πυρηνικών όπλων. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε δημοσίως στις 4 Απριλίου του 1958 σε ένα συλλαλητήριο της Επιτροπής Άμεσης Δράσης Κατά του πυρηνικού πολέμου, μια πορεία διαμαρτυρίας από το Λονδίνο στο Aldermaston του Berkshire, την τοποθεσία της ερευνητικής εγκατάστασης για ατομικά όπλα.
Η απόσταση Aldermaston – Λονδίνο είναι 83 περίπου χιλιόμετρα και το συλλαλητήριο/ πορείες διαμαρτυρίας είχαν διάρκεια τέσσερις ημέρες.Στο απόγειό τους στις αρχές της δεκαετίας του 1960 προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ήταν το αποκορύφωμα των δράσεων της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND). Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε όλο τον κόσμο. (ΠΗΓΗ: Campaign for Nuclear Disarmamen/ CNC [ΕΔΩ] https://tinyurl.com/mne99827)
Σύμφωνα με τον Πάνο Τριγάζη – «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης», (εκδ. «Ταξιδευτής). “Το Ελληνικό κίνημα είχε εκπροσωπήσει το 1961 ο Γιάννης Θεοδωράκης (δημοσιογράφος, στιχουργός αδελφός του Μίκη) και το 1962 ο Μάρκος Δραγούμης….
Στην πορεία του Ολντερμάστον του 1963…πήραν μέρος μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη (εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη/ ΕΔΥΕ), ο Μανώλης Γλέζος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Σπύρος Λιναρδάτος και η Μπέτυ Αμπατιέλου (Βρετανίδα υπόκοος, σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου) μαζί με Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στην Αγγλίας, καθώς και πολλά μέλη της μεγάλης Κυπριακής παροικίας, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ποιητής Τεύκρος Ανθίας, ο οποίος μία εβδομάδα μετά συμπορεύτηκε με τον Λαμπράκη και από τον Τύμβο του Μαραθώνα (21 Απριλίου 1963)…. [ΕΔΩ]
Στην πορεία του 1963 οι ξένες αντιπροσωπίες κρατούσαν από ένα πανό με το σήμα της ειρήνης, και την ονομασία της χώρας τους από τη μια πλευρά και στην άλλη στα αγγλικά. Η Ελληνική αντιπροσωπία “πέρασε” με το πανό ΕΛΛΑΣ/ GREECE, το οποίο μετά το τέλος της πορείας θα έπρεπε να το επιστρέψει…. Όμως ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά την πορεία, το κράτησε, το εβαλε στο παλτό του και στη συνέχεια το έφερε στην Ελλάδα….
Με αυτό το πανό πήρε μέρος ο Γρηγόρης Λαμπράκης με το νεαρό Ανδρέα Μαμωνά στην απαγορευμένη πορεία Ειρήνης από το Μαραθώνα στην Αθήνα, αμέσως μετά την πορεία του Ολντερμάστον του 1963. Η πίσω πλευρά γράφει GREECE.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΦτΦ ΕΔΩ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟ GERALD HOLTOM – TI ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ – ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ/ Campaign for Nuclear Disarmament (CND):
Το σύμβολο της Ειρήνης δημιουργήθηκε από τον Βρετανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή Gerald Holtom στις 21 Φεβρουαρίου 1958. “Το σύμβολο δεν ήταν η πρώτη του ακτιβιστική συμμετοχή. Ο Χόλτομ ήταν αντιρρησίας συνείδησης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.”
Για πρώτη φορά το σύμβολο της Ειρήνης παρουσιάστηκε δημοσίως στην πρώτη μεγάλη πορεία Aldermaston το Πάσχα (4–7 Απριλίου), 1958, η οποία οργανώθηκε από την Επιτροπή Άμεσης Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου (DAC) και υποστηρίχθηκε από το πρόσφατα συσταθέν Campaign for Nuclear Disarmamen/ CNC [ΕΔΩ]https://cnduk.org/ – οργάνωση που λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας, χρησιμοποιόντας το αρχικό σύμβολο της Ειρήνης (εικόνα ακολουθεί).
TI ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ
“Το σχέδιο ενσωματώνει έναν κύκλο με τις γραμμές μέσα σε αυτόν να αντιπροσωπεύουν τις δυο απλουστευμένες θέσεις δύο σηματοφόρων (semaphore) γραμμάτων (το σύστημα χρησιμοποίησης σημαιών για την αποστολή πληροφοριών σε μεγάλες αποστάσεις, όπως από πλοίο σε πλοίο). Χρησιμοποιήθηκαν τα γράμματα «N» και «D» για να αντιπροσωπεύσουν τις λέξεις “nuclear disarmament.” (Το «N» σχηματίζεται όταν κάποιος κρατά από μια σημαία στο κάθε χέρι και στη συνέχεια τις κατεβάσει προς το έδαφος με γωνία 45 μοιρών. Το «D» σχηματίζεται, κρατώντας μία σημαία ευθεία προς τα πάτω και μία ευθεία προς τα κάτω).” [ΠΗΓΗ – και νεότερη εκδοχή, ανάλυση του σήματος SOCIAL POLICY ΕΔΩ]
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από το ιστορικό της δημιουργία του σήματος προκύπτει ότι αρχικά δημιουργήθηκε ως αντιπυρηνικό σύμβολο και όχι ως σύμβολο Ειρήνης, ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια επικράτησε ως τέτοιο.
Στις 4 Απριλίου 1958 μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Έκαναν πορεία για τέσσερις ημέρες, συχνά υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στο Aldermaston. Κάποιοι από αυτούς εγκατέλειψαν τη διαδρομή, αλλά η πλειοψηφία έφτασε ειρηνικά στον προορισμό τους. | Διακρίνεται το σύμβολο της Ειρήνης στο κέντρο. Πηγή: Τhe Peace Museum [ΕΔΩ]
[Από την πρώτη πορεία, 1958- στο κέντρο το νέο σήμα]
ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟ 1958 ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο δημιουργός του σήματος Ειρήνης (από εδώ και στο εξής Αντιπυρηνικό Σήμα Ειρήνης/ ΑΣΕ) απέρριψε την εικόνα του περιστεριού, γιατί είχε “ιδιοποιηθεί”, κατά τη γνώμη του δημιουργού Gerald Holtom από τη Σοβιετική Ένωση. | Ενδεικτικό το παρακάτω καρτ ποστάλ της ΕΣΣΔ του 1956 με ένα περιστέρι το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από νεότερη και αισθητικά βελτιωμένη μορφή, έργο του Πάμπλο Πικάσο (αναλύεται παρακάτω).
Στη συνέχεια ο ΟΗΕ, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, καθιερώνει ένα από τα πολλά περιστέρια του Πικάσο ως επίσημο σύμβολο της Ειρήνης.
The Soviet Peace Dove. Postcard, USSR, 1956 | Το Σοβιετικό Περιστέρι Ειρήνης. Καρτ ποστάλ, ΕΣΣΔ, 1956 με τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ σε 15 διαφορετικές γλώσσες.
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο Πάμπλο Πικάσο από τα νεανικά του χρόνια ζωγράφιζε περιστέρια ως αγγέλους καλών ειδήσεων, ειρήνης κ.λπ. Το 1936 δημιουργεί την πρώτη λιθογραφία με θέμα το Περιστέρι. Το 1949, μόλις τέσσερα χρόνια από την άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιείται το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης στη Γαλλία (20-23 Απριλίου).
Σε αυτό το Συνέδριο (1949) υιοθετήθηκε το περιστέρι ως σύμβολο της Ειρήνης, από το περιστέρι που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο και απεικονίζονταν στην αφίσα του Συνεδρίου – “Dove of Peace”, γνωστό και ως “La Colombe.
Ο Πάμπλο Πικάσο συνεχίζει και δημιουργεί πολλές εκδοχές περιστεριών ως αγγελιοφόρους καλών ειδήσεων.
Στη συνέχεια ο ΟΗΕ, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, καθιερώνει ένα από τα πολλά περιστέρια του Πικάσο ως επίσημο σύμβολο της Ειρήνης.
Γραμματόσημα του ΟΗΕ με το Περιστέρι της Ειρήνης
Το Μουσείο Ειρήνης στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί ως λογότυπο τη Περιστέρι της Ειρήνης [ΕΔΩ]
ΑΝΑΛΥΣΗ – ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ 28.12.61
Το Περιστέρι της Ειρήνης του 1961 διαφέρει σημαντικά από το πρώτο Περιστέρι του 1949, το οποίο κάτασπρο είχε τοποθετηθεί σε σκούρο – μαύρο/ μπλε φόντο, τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μπλε “Περιστέρι που πετάει” του 1961 σε ανοικτό φόντο, με το κλαδί ελιάς στο ράμφος του, περιγράφει με αισιόδοξο τρόπο και με σαφήνεια το την ιστορία για τον κατακλυσμό και της Κιβωτού του Νώε. Σύμφωνα με τη βίβλο:Τ
Ο ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ
Μόλις πέρασε το χρονικό διάστημα, που είχε ορίσει ο θεός, ο κατακλυσμός σταμάτησε. Τα νερά, σιγά-σιγά, άρχισαν να χαμηλώνουν και η κιβωτός κάθισε πάνω στο βουνό Αραράτ. Ο Νώε και οι δικοί του ήταν τώρα χαρούμενοι και περίμεναν με ανυπομονησία.
Ο Νώε άνοιξε τότε το φεγγίτη της κιβωτού και άφησε να πετάξει έξω ένα κοράκι, για να δει αν είχαν τα νερά χαμηλώσει πολύ. Το πουλί δε γύρισε πίσω, πράγμα που σήμαινε ότι είχε βρει στεριά.
Ύστερα, ο Νώε άφησε να φύγει ένα περιστέρι. Αλλά το πουλί αυτό δε βρήκε τροφή και γύρισε πίσω. Ο Νώε έβγαλε το χέρι του από το φεγγίτη, το έπιασε και το έφερε μέσα στην κιβωτό.Περίμενε ακόμα εφτά μέρες και ύστερα έστειλε πάλι έξω το περιστέρι. Το πουλί γύρισε πίσω το βράδυ και, αυτή τη φορά, είχε στο ράμφος του ένα κλαδάκι ελιάς. Έτσι ο Νώε κατάλαβε ότι τα νερά είχαν πια χαμηλώσει αρκετά.
Ο Νώε περίμενε να περάσουν άλλες εφτά μέρες και ξανάφησε το περιστέρι. Αυτή τη φορά, το περιστέρι δε γύρισε πίσω.
Τα νερά είχαν πια στερέψει.Τότε ο Νώε άνοιξε τη στέγη της κιβωτού κοίταξε έξω και είδε ότι η γη ήταν τώρα στεγνή.
Έρευνα – Συνδυασμός πληροφοριών – Παρουσίαση: Κώστας Φωτεινάκης
ΠΗΓΕΣ:
- ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ΅: Το Περιστέρι του Πικάσο ανοίγει τα φτερά του στο Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης [ΕΔΩ]
- SOCIAL POLICY ΕΔΩ]
- Δείτε τα πρωτότυπα σκίτσα του 1958 για το σύμβολο της ειρήνης [ΕΔΩ]
- Ίδρυμα Γουλανδρη [ΕΔΩ]
- Forbes: Πώς το «Περιστέρι της Ειρήνης» του Πικάσο έγινε παγκόσμιο σύμβολο ελπίδας και ενότητας [ΕΔΩ]
- VIKIPEDIA – DOVE PICASSO [ΕΔΩ]
- ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ [ΕΔΩ]
- Τhe Peace Museum [ΕΔΩ]
- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΦτΦ ΕΔΩ
- Campaign for Nuclear Disarmamen/ CNC [ΕΔΩ]
- Πάνο Τριγάζης – «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης», (εκδ. «Ταξιδευτής) [ΕΔΩ]