ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – για μια Κουλτούρα Ειρήνης | NATUREFRIENDS GREECE – for a Culture of Peace

Τα βασικό λογότυπο των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ανάλογα με τις προτεραιότητες του σωματείου, συνοδεύεται και με έναν υπότιτλο.

Φέτος, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου (06.10.2024) ομόφωνα  επιβεβαίωσε,  το νέο υπότιτλο που χρησιμοποιήσαμε στις δράσεις κατά τη διάρκεια των Διεθνών Ημέρων  των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Global Naturefriends Days (6-22.09.2024. O νέος υπότιτλος “για μια Κουλτούρα Ειρήνης”/ “for a Culture of Peace”,  επιλέχτηκε  παίρνοντας υπόψην τις πολεμικές καταστάσεις, τις απειλές, τις συγκρούσεις κλ.π. που βιώνει η ανθρωπότητα.

Οι καταστροφικές συνέπειες  των πολεμικών επιχειρήσεων,  των εξοπλισμών, των πυρηνικών δοκιμών στο Φυσικό και στο  Ανθρωπογένες Περιβάλλον, σε όλο τον κόσμο είναι αυταπόδεικτες, τεράστιες και συνεχώς κλιμακούμενες/ αυξανόμενες με νέα τεχνολογικά μέσα.

Η απόφαση των ΦτΦ Ελλάδας/ Naturefiends Greece  είναι να θέσουν  ως προτεραιότητα  στις δράσεις τους για την επόμενη περίοδο την “Καλλιέργεια μιας Κουλτούρας Ειρήνης”, όπως αυτή περιγράφεται στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, “Declaration and Programme of Action on a Culture of Peace : resolutions / adopted by the General Assembly – A/RES/53/243” [LINK]. | Για λήψη A_RES_53_243-EN (4)

Συνοππτική παρουσίαση της Κουλτούρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών: Cultivating a Culture of Peace [LINK] που ήταν το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης 21.09.2024:

“Φέτος σηματοδοτείται η 25η επέτειος από την έγκριση της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης για έναν Πολιτισμό Ειρήνης από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτή τη δήλωση, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι η ειρήνη «Δεν είναι μόνο η απουσία σύγκρουσης. Απαιτεί επίσης μια θετική, δυναμική, συμμετοχική διαδικασία όπου ο διάλογος ενθαρρύνεται και οι συγκρούσεις επιλύονται σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας».
Σε έναν κόσμο με αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και παρατεταμένες συγκρούσεις, είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως συνήλθε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999 για να διατυπώσει τις αξίες που απαιτούνται για μια κουλτούρα ειρήνης. Αυτό περιλαμβάνει: σεβασμό στη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Την προώθηση της μη βίας μέσω της εκπαίδευσης, του διαλόγου και της συνεργασίας· τη δέσμευση για ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων· και την προσήλωση στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον πλουραλισμό, την πολιτιστική πολυμορφία, τον διάλογο και την κατανόηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και μεταξύ των εθνών.
Στα επακόλουθα ψηφίσματα, η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε περαιτέρω τη σημασία της επιλογής των διαπραγματεύσεων και της συνεργασίας αντί της αντιπαράθεσης.
Το Σύνταγμα του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ξεκινά με την ιδέα ότι «Οι πόλεμοι ξεκινούν από το μυαλό των ανθρώπων, επομένως είναι στο μυαλό των ανθρώπων που πρέπει να οικοδομηθούν οι άμυνες της ειρήνης». Αυτή είναι η ιδέα που πλαισίωσε το θέμα και το λογότυπο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Οι ιδέες και η κουλτούρα της ειρήνης, πρέπει να καλλιεργηθούν στο μυαλό των παιδιών και των κοινοτήτων μέσω της επίσημης και της άτυπης εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ήταν ανέκαθεν η στιγμή για την κατάθεση των όπλων και την τήρηση των εκεχειριών. Αλλά τώρα πρέπει επίσης να είναι μια στιγμή που οι άνθρωποι θα δουν ο ένας την ανθρωπιά του άλλου. Η επιβίωσή μας ως παγκόσμια κοινότητα εξαρτάται από αυτό.”


Το πρόσφατο μήνυμα του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης (21.09.2024) εκφράζει ακριβώς τα παραπάνω:
“Όπου κι αν κοιτάξουμε, η ειρήνη δέχεται επίθεση. Στη Γάζα, το Σουδάν, την Ουκρανία και αλλού, βλέπουμε αμάχους στη γραμμή του πυρός, σπίτια διαλυμένα, τραυματισμένους, τρομοκρατημένους πληθυσμούς που έχουν χάσει τα πάντα. Αυτός ο κατάλογος ανθρώπινης δυστυχίας πρέπει να σταματήσει. Ο κόσμος μας χρειάζεται ειρήνη. Η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο βραβείο για όλη την ανθρωπότητα. Και όπως μας υπενθυμίζει η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης , οι λύσεις είναι στo χέρι μας.
Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ειρήνης σημαίνει την αντικατάσταση της διαίρεσης, της αποδυνάμωσης και της απελπισίας με τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελπίδα για όλους. Σημαίνει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη των συγκρούσεων. Σημαίνει προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση όλων των μορφών διακρίσεων και μίσους.
Η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος αυτόν τον μήνα είναι μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για την προώθηση αυτών των στόχων.
Ας την αδράξουμε. Μαζί, ας θέσουμε τις βάσεις για την ειρήνη. Ας καλλιεργήσουμε έναν πολιτισμό όπου η ισότητα, η ειρήνη και η δικαιοσύνη ευδοκιμούν.”