13 Δεκεμβρίου 2023: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών COP28 | Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα

“..το ψήφισμα αμαυρώνεται από κενά που προσφέρουν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πολυάριθμες οδούς διαφυγής,

βασιζόμενες σε μη αποδεδειγμένες, μη ασφαλείς τεχνολογίες…” 

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα  (30.11 – 12.12.2023) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, UNFCCC COP 28. Οι ΦτΦ παρακολούθησαν τα δημοσιεύματα και τις εκτιμήσεις Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και της διεξαγωγής της συνόδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δημιούργησαν ένα φάκελο πληροφοριών για το θέμα [ΕΔΩ].

Σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2023, μια μέρα μετά τη λήξη της συνόδου παρουσιάζουμε δύο εκτιμήσεις:

  • Την εκτίμηση για τα αποτελέσματα της COP28, του Εκτελεστικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Simon Stiell ,  για την Κλιματική Αλλαγή: “We didn’t turn the page on the fossil fuel era, but this outcome is the beginning of the end”: UN Climate Change Executive Secretary at COP 28 Closing [ΕΔΩ]. H εκτίμηση και η σύνοψη των αποτελεσμάτων όπως ήταν αναμενόμενο είναι διπλωματική “ναι μεν αλλά”, αλλά αξιολογείστε την εσείς.
  • Climate Action Network-International (CAN) (συμμετέχουν 1.800  Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, σε περισσότερες από 130 χώρες που αγωνίζνοται για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης): New path to transition away from fossil fuels marred by lack of finance and loopholes [ΕΔΩ]. Η βασική εκτίμηση είναι πως: Η Νέα πορεία προς τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα αμαυρώνεται από έλλειψη χρηματοδότησης και κενά.  Η COP28 στο Ντουμπάι στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά αφήνει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις για το πώς να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χρηματοδοτούμενη μετάβαση που βασίζεται στην επιστήμη και την ισότητα.

Ιδιαίτερη όμως και αποκαλυπτική για τα αποτελέσματα της COP28 είναι η αντίδραση του Harjeet Singh, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής στο CAN που ανάρτησε σήμερα το πρωί στο Twitter:

“Μετά από δεκαετίες υπεκφυγής, η COP28 έριξε επιτέλους ένα κραυγαλέο φως στους πραγματικούς υπαίτιους της κλιματικής κρίσης: τα ορυκτά καύσιμα.

Ορίστηκε μια κατεύθυνση για απομάκρυνση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. “Ωστόσο, το ψήφισμα αμαυρώνεται από κενά που προσφέρουν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πολυάριθμες οδούς διαφυγής, βασιζόμενες σε μη αποδεδειγμένες, μη ασφαλείς τεχνολογίες.” 

Η υποκρισία των πλούσιων εθνών , ιδιαίτερα των ΗΠΑ, καθώς συνεχίζουν να επεκτείνουν μαζικά τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, ενώ απλώς μιλούν για την πράσινη μετάβαση, είναι εκτεθειμένη.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια, εισόδημα και θέσεις εργασίας, μένουν χωρίς ισχυρές εγγυήσεις για επαρκή οικονομική στήριξη στην επείγουσα και δίκαιη μετάβασή τους στην ανανεώσιμη ενέργεια.

«Παρόλο που η COP28 αναγνώρισε το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλίματος, τα τελικά αποτελέσματα υπολείπονται απογοητευτικά από το να υποχρεώσουν τα πλούσια έθνη να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους ευθύνες – υποχρεώσεις που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια, οι οποίες παραμένουν ανεκπλήρωτες.»