18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων | Μονή Δαφνίου: Φωτογραφικό ρεπορτάζ από το 1890 μέχρι τις ημέρες μας

[Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 18 Απριλίου, παρουσιάζουμε ορισμένες μόνο φωτογραφίες και θέματα από το αρχείο μας με θέμα τη Μονή Δαφνίου | Τοπογραφικό της Μονής Δαφνίου]

[Μονή Δαφνίου 1890 – Μουσείο Μπενάκη]

[Μονή Δαφνίου 1910 – Ο Δημήτριος Λαμπάκης]

[Γραμματόσημο 1972]

[Μονή Δαφνίου πριν από το σεισμό του 1999]

 

[Καθολικό Μονής Δαφνίου, μετά το σεισμό του 1999 – Στήριξη]

[Η πρώτη ομαδική επίσκεψη, σε συνθήκες εργοταξίου, μετά το σεισμό, που διοργάνωσε ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, μέλος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, 26.10.2008]

 

[Μετά τη συντήρηση του Καθολικού]

 

[Έργο Perilla, 1928 | Πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών είχαν ως θέματος τη Μονή Δαφνίου όπως π.χ. οι χαράκτες Τάσος και Βάλιας Σεμερτζίδης, οι φωτογράφοι Nellys και Βάσω Παπαϊωάννου. | Περιηγητές και συγγραφείς όπως οι Κοσμάς Πολίτης, Σατωμπριάν, Κρίστιαν Άντερσεν κ.ά].

 

[Κιονόκρανο από τη Μονή Δαφνίου στο Βρετανικό Μουσείο]

[Η “Πάπισσα Ιωάννα” ένα μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος  του Εμμανουήλ Ροΐδη εξελίσσεται στη Μονή Δαφνίου]

[Το βραβευμένο σε δύο Παγκόσμια Φεστιβάλ πολιτιστικό ντοκιμαντέρ, το πρώτο στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, με θέμα τη Μονή Δαφνίου, 1952].

[Ο Γάμος του Σίμωνα Καρά στο Δαφνί,  26 Δεκεμβρίου 1950]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί με τίτλο “Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα” με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προγραμματίζει επίσκεψή ξενάγηση με θέμα “Η Μονή Δαφνίου των συγγραφέων και των καλλιτεχνών”, τέλος 2019.