Η ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA 2000 ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

[Στο βάθος ο δασικός δρόμος που οδηγεί στο Φλάμπουρο]
 
Οι μπουλντόζες απειλούν την Natura 2000 της Σίφνου

 

Και πάλι μέσα στην περίοδο των εορτών (αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά) άρχισε να διανοίγεται παράνομος δρόμος στην προστατευμένη από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία περιοχή της Natura 2000. Αυτήν την φορά στην περιοχή της Σκάφης. Ο χρόνος επιλογής της ενέργειας αυτής δεν ήταν τυχαίος: Όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, όταν η προσοχή όλων είναι στραμμένη αλλού, επιχειρήθηκε με την βοήθεια εκσκαφέως η δημιουργία διόδου, η οποία από τον αγροτικό δρόμο που κατευθύνεται προς το Φλάμπουρο θα κατέληγε στον Ταξιάρχη της Σκάφης. Βέβαια το εγχείρημα έγινε αντιληπτό και οι δημοτικές υπηρεσίες σταμάτησαν τα έργα. Τι να συμπεράνει άραγε κανείς γι’ αυτήν την πράξη; Το αιτιολογικό της ήταν η πραγματοποίηση επισκευών στον περιβάλλοντα τον Ταξιάρχη χώρο. Όμως είναι γνωστό ότι οποιοδήποτε είδος εργασιών στον χώρο αυτό απαγορεύεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης το άρθρο 12 του νόμου 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας» απαγορεύει την κίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων εκτός δασικών δρόμων, όπως και την δημιουργία νέων δρόμων. Και όμως ο δρόμος διανοίχθηκε για 100 περίπου μέτρα μέσα σε δασική έκταση, καταπλακώνοντας όσους κέδρους (φίδες) βρήκε στον δρόμο του, παραβιάζοντας το άρθρο 39 του νόμου 1845/89 για την δασοπροστασία. Όπως γίνεται φανερό οι παρανομίες είναι πολλαπλές και ασφαλώς σε γνώση όσων συμμετείχαν στην διάνοιξη, ούτε όμως αυτές, ούτε οι ενδεχόμενες ποινικές συνέπειες (άρθρο 71 του νόμου 998/1979 για την προστασία των δασών) ήταν αρκετές για να αποτρέψουν την δράση τους. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ενέργειες, οι οποίες δείχνουν να μη σέβονται την φύση, αλλά ούτε και την νομοθεσία που την προστατεύει. Αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει οριστικά. Το προηγούμενο περιστατικό ήταν πριν περίπου 2-3 χρόνια η κατασκευή του δρόμου που οδηγεί προς την Αγία Αικατερίνη της Κάπαρης, η οποία παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ευαισθητοποιημένων πολιτών, δεν βρήκε ευαίσθητα ώτα στην τότε Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του παράνομου αυτού δρόμου. Όμως οι τελευταίες ενέργειες προαναγγέλλουν και άλλες επεμβάσεις στην περιοχή της Natura 2000. Ήδη από πέρυσι έχει διατυπωθεί η πρόθεση διανοίξεως δρόμου που θα οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο τ’ Αερινά.
Το βήμα αυτό κάνει έκκληση σε όλους όσους αγαπούν την Σίφνο και προ πάντων στους κατοίκους της. Η ομορφότερη περιοχή του νησιού, δηλαδή το ορεινό σύμπλεγμα του Προφήτη Ηλία μέχρι και τις δυτικές ακτές στο ύψος του Βαθιού, κινδυνεύει απ’ όλους αυτούς που υπηρετούν το προσωπικό τους συμφέρον εις βάρος του ίδιου του νησιού, περιφρονώντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η έκκληση απευθύνεται επίσης στην Δημοτική Αρχή, μέριμνα, ευθύνη και υποχρέωση της οποίας είναι να προστατέψει τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Σίφνου.
Η Σίφνος είναι ένας παράδεισος. Να μην επιτρέψουμε να θυσιασθεί στον βωμό των μικρο-οικονομικών συμφερόντων. Ας τον παραδώσουμε αυτούσιο στα παιδιά μας.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι μάρτυρες της υψίστης ασέβειας προς την φύση, η οποία τόσο απλόχερα εξασφάλισε την επιβίωση στο ανθρώπινο γένος, αλλά και προς τις προηγούμενες γενιές, που τόσο ευλαβικά την δούλεψαν, την στόλισαν, την ύμνησαν, χωρίς ποτέ να περνά απ’ το μυαλό τους να την πληγώσουν, να την περιφρονήσουν, να την εξυβρίσουν, όπως ωρισμένοι από τις σημερινές γενιές τολμούν να κάνουν. Όμως, η ασέβεια προκαλεί την επέμβαση της Νεμέσεως.
Απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, απ’ τον Αμαζόνιο μέχρι την Σίφνο, 
το περιβάλλον δέχεται επίθεση.
Είναι χρέος όλων μας να είμαστε σε εγρήγορση, για να μη συμβούν τα χειρότερα.
Η φύση είναι ανήμπορη να πολεμήσει ενάντια στις μπουλντόζες.
Μπορούμε όμως να πολεμήσουμε ΕΜΕΙΣ.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ