22 Απριλίου:Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης/ INTERNATIONAL MOTHER EARTH DAY

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece
 
[Μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International NFI]
Καταστατικό Πρωτ. Αθηνών 13751/2012, 11/9/2012 – ΑΦΜ:998133930, ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

 

 
 
22 Απριλίου 2013
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης/ INTERNATIONAL MOTHER EARTH DAY

 

«…Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα,
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα,
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί,
Μαζί κι ο ουρανός και η γη..»
Γιάννης Ρίτσος «Εαρινή Συμφωνία», 1938
« γ [του λευκού]  δέν εναι δερφός του,
λλά χθρός πού πρέπει νά τόν καταχτήσει,
 καί φο τόν καταχτήσει, πηγαίνει παρακάτω.
Μέ τό ταμάχι (πλεονεξία) πού χει θά καταπιε τή γ
καί θά φήσει πίσω του μι ρημο.»
Σηάτλ, αρχηγός των Ινδιάνων, 1855

 

Μετά την αποτυχία της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ (COP15) για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, ο Πρόεδρος της Βολιβίας  Έβο Μοράλες απεύθυνε κάλεσμα (5/1/2010) προς τα κοινωνικά κινήματα και τους υπερασπιστές της Μητέρας Γης όλου του κόσμου, καθώς επίσης  προς τους  επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, νομικούς και κυβερνήσεις που θέλουν να εργαστούν με τους λαούς, να συμμετάσχουν στη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για τη Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας-Γης,  που θα διεξαχθεί από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου 2010 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας (το όνομα της από τον απελευθερωτή Bolivar 6/8/1825).
Η Συνδιάσκεψη των Λαών στην Κοτσαμπάμπα (την αποκάλεσαν αντιΚοπεγχάγη)  είχε μεταξύ των άλλων  τους εξής στόχους:
1.       Να αναλύσει τις δομικές και συστημικές αιτίες που προκαλούν τη κλιματική αλλαγή και να προτείνει μέτρα για να γίνει δυνατή η ευημερία της ανθρωπότητας σε απόλυτη αρμονία με τη Μητέρα Γη.
2.       Να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας Γης.
3.       Να συμφωνήσει για νέες Παγκόσμιες δεσμεύσεις που θα καθοδηγούν τις δράσεις των κυβερνήσεων σε σχέση με: α) το κλιματικό χρέος, β) τους μετανάστες/πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής γ) τη μείωση των εκπομπών ρύπων, δ) τη μεταβίβαση της τεχνολογίας ε) τη χρηματοδότηση, τα δάση και τη κλιματική αλλαγή κ.λπ.
Η Συνδιάσκεψη των Λαών για την Μητέρα Γη στην Κοτσαμπάμπα το 2010 ήταν η συνέχεια της πρότασης που είχε κάνει ο Evo Morales  προς την 63η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το (2009), για τη καθιέρωση της   22ας Απριλίου ως  «Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης». Η πρόταση του Evo Morales έγινε αποδεκτή και από τότε οι Διεθνείς  Οργανισμοί, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών,  οφείλουν όχι απλά να γιορτάζουν αυτή την ημέρα, αλλά να κάνουν τον απολογισμό τους και να καθορίζουν δράσεις και μέτρα.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μητέρας Γης», 22 Απριλίου 2013, βρίσκει την ανθρωπότητα  να αντιμετωπίζει το ίδιο ερώτημα που έθεσε ο Μοράλες: «είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου, είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής.»
Σήμερα η «Μητέρα Γη» πληγώνεται από τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια που ήταν χαρακτηριστικό των τρίτων  χωρών αλλά που σαν επιδημία εξαπλώνεται και στις αναπτυγμένες χώρες, τις αποψιλώσεις δασών και την «κατάκτηση» των βουνών και των πεδιάδων από τις βιομηχανικές ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), τη ρύπανση των πόλεων και των θαλασσών, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τις εξορύξεις για μεταλλεύματα που δεν βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων (π.χ. χρυσός), την ερημοποίηση περιοχών, την άναρχη μετανάστευση (πείνα, φτώχεια, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή), τους εξοπλισμούς, την κακή χρήση της ατομικής ενέργειας κ.λπ.
Μία ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος θα παρείχε σημαντική συνεισφορά προς τη «Μητέρα Γη». Ωστόσο οι γενικευμένες πολιτικές λιτότητας-«αναμόρφωσης» στις λιγότερο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης αποδυναμώνουν το όραμα και την προοπτική μιας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης, για την οποία οι Φίλοι της Φύσης/ Friends of Nature αγωνίζονται και περιγράφουν στο «Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη» από το 2007.
Στην Ελλάδα τα «Δικαιώματα» της Μητέρας Γης  αμφισβητούνται καθημερινά, ιδιαίτερα με την μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις από το 2009 και εντεύθεν. Καταγράφουμε ενδεικτικά:
1.       Τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από καταστροφικές «επενδύσεις»,  ακόμα και σε περιοχές NATURA, όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου και η επιφανειακή μεταλλεία (με κραυγαλέο παράδειγμα την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης),
2.       Τον αντιπεριβαλλοντικό, αντιοικονομικό και αντικοινωνικό συγκεντρωτικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων,
3.       Την απειλή τσιμεντοποίησης μεγάλων ελεύθερων χώρων στις πόλεις (π.χ. Ελληνικό) και την εκποίηση  της δημόσιας περιουσίας.
4.       Την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού στους κάθε είδους «επενδυτές» που συνεπάγεται περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες από το ΣΕΦ ως το Σούνιο.  
5.       Τη ραγδαία αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
6.       Την ακύρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής του 2011 και το σχεδιασμό νέου που επιτρέπει διαδικασίες Fast Track στο αστικό περιβάλλον.
7.       Την υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,
8.       Την καταβαράθρωση των Κοινωνικών κατακτήσεων  κ.λπ.
9.       Την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων (άλογο σε αλλαντικά)
10.   Την εμπορευματοποίηση του νερού με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.
Οι ΦτΦ καλούν όλους τους ενεργούς πολίτες, και ιδιαίτερα τη νεολαία,  να συντονίσουν τις προσπάθειές  τους, να υπερασπίσουν τα «Δικαιώματα της Μητέρας Γης»,  να αναδείξουν τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να υπερασπίσουν τις πανανθρώπινες αξίες, του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, της αλληλεγγύης και  της συνεργασίας.
Οι ΦτΦ θα συμμετάσχουν στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων [ALTER SUMMIT] που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 7-8 Ιουνίου 2013.  
«Η επιλογή της Ελλάδας είναι συμβολική, και στοχεύει να καταδείξει έμπρακτα ότι τα ευρωπαϊκά κινήματα εκτιμούν τους αγώνες που έχουν γίνει, αντιστέκονται στις βάρβαρες αντικοινωνικές πολιτικές με αλληλεγγύη και προτάσεις για μια άλλη Ευρώπη, εναντίον του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, υπέρ της πραγματικής δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογίας, του φεμινισμού, με ισότητα μεταξύ ντόπιων και μεταναστών/μεταναστριών, σε αντίθεση με το φασισμό που αναπτύσσεται παντού στην Ευρώπη, αλλά με οξύτερες μορφές στην Ελλάδα.»
(Απόσπασμα από τη διακήρυξη ALTER SUMMIT http://www.altersummit.eu/ )
Ο Μαρίνος Αντύπας, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο Σίμων Μπολιβάρ μας δείχνουν το δρόμο του αγώνα για «Γη και Ελευθερία».
Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friendsof Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο