ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ+Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας:Διαχρονική και εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για την Ελληνική Φύση – H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος χωρίς στελέχη

 
 
 
Αρ.Πρωτ.2013.25/ 17.07.2013
Διαχρονική και  εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για την Ελληνική Φύση
[H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος χωρίς στελέχη, σε ένα αντιπεριβαλλοντικό πολιτικό περιβάλλον, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της]
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ επανέρχεται, μετά από δέκα μέρες,  και καταγγέλλει  με την παρούσα ανακοίνωση,  σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, δύο νέες υποθέσεις βαρβαρότητας, απαξίωσης, προσβολής του φυσικού περιβάλλοντος στη Δυτική Πελοπόννησο.
1.       700 τόνοι σκουπιδιών μεταφέρθηκαν παράνομα από τη Σπάρτη και την Καλαμάτα και θάφτηκαν στο δρυοδάσος της Φολόης, περιοχή NATURA.Το Δασαρχείο, σε συνεργασία με την αστυνομία, έκανε ευτυχώς και επιτυχώς  τη δουλειά του,  έπιασαν επ αυτοφώρω τον οδηγό της νταλίκας.  Ωστόσο οι «εγκέφαλοι» που σχεδίασαν την «επιχείρηση» παράνομη μεταφορά των σκουπιδιών είναι στο απυρόβλητο. Οι ΦτΦ θα καταθέσουν στις 21 Ιουλίου τις προτάσεις τους για την Οικολογική, Αποκεντρωμένη, Ολοκληρωμένη  Διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων.
2.       Βανδαλισμούς καταγγέλλει η ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ – η Caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο απειλείται καθώς  και όσοι την προστατεύουν. «Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Ιουλίου 2013, οι Έλληνες, Άγγλοι, Τσέχοι και Γάλλοι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού ολοκλήρωσαν την νυκτερινή παρατήρηση και το μαρκάρισμα χελωνών, βρήκαν το σταθμευμένο αυτοκίνητο του Ερευνητικού Σταθμού Πεδίου του Ν. Κυπαρισσιακού κόλπου, βανδαλισμένο με μαχαιρωμένα και τα 4 λάστιχα!». Αξίζει να αναφερθεί ότι τοπικά συμφέροντα και οι κυνηγοί αντιτίθενται στην ίδρυση «Περιφερειακού πάρκου Λίμνης Καΐφα και  Κόλπου Κυπαρισσίας».
 
Οι δύο νέες υποθέσεις έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες των ΦτΦ «12+2 νέες υποθέσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος» (7/7/2013) και των εννέα ΜΚΟ «Εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση» (17/7/2013).
 
Εκτός των ανωτέρω θλιβερών καταστάσεων,  η ΕΥΕΠ χωρίς στελέχη, σε ένα αντιπεριβαλλοντικό πολιτικό περιβάλλον, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
 
 Οι ΦτΦ υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης, του συντονισμού και της ενοποίησης των αγώνων για την προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

 

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.atσυμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.