O σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τα Κρητικά αγροτικά προϊόντα, τη Μεσογειακή διατροφή και τον Ελληνικό τουρισμό

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης με τις κόρες του. Φωτ. Σ. Σ. ΕΔΩ

 
[Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Neturefriends Greece δίνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προβολή και τη στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού. Θυμίζουμε την έκθεση φωτογραφίας και το σεμινάριο με θέμα “Τουρισμός που δεν πληγώνει” καθώς και το διαγωνισμό φωτογραφίας “ΕΛΛΑΔΑ  το μικρό είναι όμορφο” για τον οποίο έχουμε λάβει 732 φωτογραφίες. Η θέση των ΦτΦ για ολιστική ανάπτυξη βασίζεται και σε έναν τουρισμό που θα προβάλλει το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τα γνήσια και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και διατροφή κ.λπ. Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα το άρθρο του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη που έχει τίτλο Imagine γιατί μας βρίσκει πλήρως σύμφωνους με τη φιλοσοφία που έχουμε για τον τουρισμό αλλά και γιατί συνδυάζει τη διατροφή με την “τοπικοποίηση” και τη “διαφήμιση” της χώρας με τα “τοπικά προϊόντα”. ΦτΦ]
———————————————————————————————————————————-

 Imagine….
του Γιάννη Μπαξεβάνη
 
… Θα χρησιμοποιώ τον τίτλο του πανέμορφου τραγουδιού/ μανιφέστο του John Lennon για να πω τον τόπο – Λασίθι – που με έκανε να σταθώ στα πόδια μου επαγγελματικά και να βρω την προσωπικότητά μου στην κουζίνα:
Σε συζήτηση με έναν συνάδελφο μου – σεφ σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής- μου είπε ότι πλέον προσφέρουν υψηλότερες υπηρεσίες και ποιοτικά  προϊόντα στους πελάτες τους, που φυσικά ανεβάζουν τον κόστος, π.χ, στο πρωινό προσφέρουν ανανά και μπανάνες Τσικίτα σε αφθονία. Τον ρώτησα:
– Γιατί  μπανάνες απ’ αυτήν την εταιρία…. Γιατί όχι μικρές κρητικές μπανάνες που είναι πεντανόστιμες και λόγο του μέγεθος, βολεύουν καλύτερα στο καλάθι των φρούτων; Γιατί ανανά εισαγωγής; Μήπως δεν είναι εξωτικά φρούτα το πεπόνι, το καρπούζι, το σύκο ή το κορόμηλο για τους ξένους επισκέπτες μας; Ανανά θα φάνε και καλύτερο σ’ άλλους τόπους! Ο φίλος μου ο Γ. Καραλάκης από την Ιεράπετρα φύτεψε παπάγιες και φυσαλίδες. Ειλικρινά δεν έχω ξανά φάει καλύτερες! Κι όμως! Σαπίζουν πάνω στα δέντρα και τα ξενοδοχεία παίρνουν εξωτικά φρούτα εισαγωγής.
– Στην Θήβα και πιθανών στην Ιεράπετρα, η ντομάτα σαπίζει φέτος στα χωράφια, εν’ των μεταξύ στα μεγάλα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν – καλοκαίρι! – κονσέρβες ντοματάκι Ιταλίας…
 – Οι γίγαντες και τα άλλα όσπρια είναι εισαγωγής (ή στην καλύτερη περίπτωση συσκευασμένα στην Ελλάδα). Βέβαια οι  γίγαντες Τουρκίας έχουν 3 € το κιλό ενώ το Ελληνικό 6€ . Και λοιπόν; Βγάζω 10-12 μερίδες ανά κιλό. Πόσο είναι τότε το κόστος της μερίδας; 0,60- 1 €! Έχω το περιθώριο για κέρδος, αλλά και για να βοηθήσω τον τόπο μου, τους γύρω μου και να έχω ποιότητα!
– Γιατί έχουμε κάνει μόδας το fleur de sel Γαλλίας ( 20€/ κιλό) και τελευταία το αλάτι ορυκτό των Ιμαλάϊων; Μα! Ζούμε μες’ στο αλάτι! Βάζω 3 σκάφες θαλασσόνερο στην ταράτσα, εξατμίζεται το νερό κι έχω το πιο ωραίο αλάτι  για μία ολόκληρη χρονιά!  
– Γιατί αγοράζουμε τη κάπαρη Ιταλίας ή Τουρκίας; Το Λασίθι είναι γεμάτο άγρια φυτά και κανείς δεν την μαζεύει.
– Γιατί αρνί Νέα Ζηλανδίας σε όλα τα ξενοδοχεία, άνοστο και  που μερικά κομμάτια- ακόμα και κατεψυγμένα!-  είναι ακριβότερα από το φρέσκο;
– Γιατί ψωμί κατεψυγμένο και προ ψημένο ή έτοιμα μείγματα από την Γαλλία ή την Γερμανία. Μήπως  δεν ξέρουμε να ζυμώσουμε ψωμί στο Λασίθι;;; Το εφτάζυμο στο Κρούστα μας κάνει περήφανους όταν το σερβίρουμε. Τα παξιμάδια είναι από τα κορυφαία προϊόντα  και τρελαίνουν τους επισκέπτες μας.
– Γιατί μακαρόνια Ιταλίας που βρίσκει ολόκληρος ο κόσμος στο πιάτο του; Η Ελλάδα έχει αντίστοιχές ανταγωνιστικές εταιρίες και πλέον υπάρχουν κρητικές εταιρίες παραγωγής ζυμαρικών που χάρη στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους  εξάγουν.
– Γιατί τυριά Gouda και Emmental στην Κρήτη;
– Μπορούμε να έχουμε “fan” πελάτες αποκλειστικά από το πρόβειο γιαούρτι- με πέτσα ή σακούλας! Συγκρίνεται καθόλου με το κακό ιμιτασιόν που έχει  πλημμυρίσει τα πρωινά και το τζατζίκι; Δεν αξίζει η διαφορά τιμής όσο η ποιότητα;
– Γιατί καταψυγμένα κρουασανάκια και σχεδόν πάντα κακής ποιότητας; Ας φάνε οι πελάτες μας μυζηθρόπιτες νεράτες! Μήπως θα πει στην πατρίδα του ότι δεν έφαγε κρουασανάκια στην Κρήτη;
…Η λίστα είναι ατελείωτη και θα μπορούσα να πω και  άλλα πολλά.
 
Φανταστείτε τώρα το Λασίθι όπου όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αγοράζουν τοπικά προϊόντα…
Να συσκευάζει ο κόσμος την ντομάτα, ίσως στην αρχή σε βάζα και αργότερα να γίνει εργοστάσιο κονσέρβες.
Φανταστείτε να γίνουν βιοτεχνίες ζυμαρικών.
Φανταστείτε να φυτευτούν περισσότερες μπανανιές.
Φανταστείτε να εκτρέφει ο κόσμος περισσότερα χοιρινά, αμνοερίφια και -γιατί όχι- αγελάδες, όπως στην Μάνη και στην Μύκονο.
Φανταστείτε να γίνουν και άλλες βιοτεχνίες- βιομηχανίες τυριών και αλλαντικών.
Φανταστείτε να  παράγει ο γεωργός στάρι και να φτιάξουμε τοπικά ψωμιά.
Φανταστείτε να  γίνουν περισσότεροι συνεταιρισμοί γυναικών και φούρναροι να τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία.
Φανταστείτε να  φυτέψουμε περισσότερες συκιές, πορτοκαλιές,  λεμονιές, βερικοκιές και να παράγουμε φρέσκα φρούτα και μαρμελάδες.
Φανταστείτε να  γίνουν άλλοι 2- 3 ιχθυοκαλλιέργειες, που  τα ψάρια είναι σαφώς καλύτερα από τα εισαγωγής, τα όποια είναι τουλάχιστον 5- 6 ημερών και είναι γεμάτα συντηρητικά.
Φανταστείτε να  ξανά μαζέψουμε το αλάτι από αλυκές.
Φανταστείτε να  μαζεύει ο κόσμος τα χόρτα το χειμώνα, να τα καταψύχει ή να τα συσκευάζει για να τα χρησιμοποιεί το καλοκαίρι.
Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο νόστιμή θα ήταν η κουζίνα μας!

Φανταστείτε λοιπόν πόσοι  άνθρωποι θα δούλευαν χειμώνα- καλοκαίρι!
Φανταστείτε ότι  τα λεφτά θα έμειναν στον τόπο.
 
Και  τέλος, φανταστείτε τους τουρίστες που, γυρνώντας στον τόπο τους, τι διαφήμιση θα έκαναν λέγοντας ότι στο Λασίθι τρώμε μόνο τοπικά προϊόντα!

 

Φανταστείτε ότι δεν είναι ουτοπία, δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα  αν η τοπική αρχή, με θέληση, μας ενώνει. 
———————————————————————————-
Διαβάστε το βιογραφικό του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη ΕΔΩ