ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Natrurefriends Greece: Οι θέσεις μας για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ | 10 χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία του

 
Καταστατικό Πρωτ. Αθηνών 13751/2012, 11/9/2012 – ΑΦΜ:998133930, ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 Mail: desk@nfgr.org 
Αρ.πρωτ.     1/2014 – 3/1/2014
ΘΕΜΑ: Οι θέσεις μας για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ
[10 χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία του]
Με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την απαξίωση και την περιπέτεια της λειτουργίας του ΠΠΕ «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πάρκο 1.100 περίπου στρεμμάτων που αρχικά σχεδιάστηκε με όραμα και με σκοπό την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση/εκπαίδευση αλλά και την ήπια ψυχαγωγία, σε συνδυασμό με την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων.
Σε τίτλους ορισμένα μόνο περιστατικά της περιπέτειας και της απαξίωσης του πάρκου:
1.    Από την αρχή της λειτουργίας του, δηλαδή από το 2004, υπήρχε πρόβλεψη για 36 μόνιμους και 30 έκτακτους εργαζόμενους. Σήμερα ο τεράστιος αυτός χώρος λειτουργεί με τέσσερις εργαζόμενους.
2.    Καταγγελίες για κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση από τις προηγούμενες διοικήσεις και ενδεχομένως οικονομικό σκάνδαλο για 1.359.000 ευρώ από πόρους ΕΤΕΡΠΣ. Δεν  έχουν κατατεθεί παραστατικά δαπανών (απάντηση του υφυπουργού Ν.Δ. κ.Καλογιάννη, 2007).
3.    Υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις που δεν υλοποιήθηκαν.
4.    Διακοπές ρεύματος και νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την υποβάθμιση του κύρους του πάρκου, την μικρή προσέλευση του κοινού κ.λπ.
5.    Αποκορύφωμα της εγκατάλειψης ήταν η μη αποψίλωση του πάρκου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8 Αυγούστου 2013. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς αποδείχτηκε ότι  δεν λειτουργούσουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ. [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρόσφατα έγινε επανασύνδεση του Ρεύματος και του Νερού]
6.      Η συνεχιζόμενη απαξίωση του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος περιέργως δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε  για το Πάρκο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013. Στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε ο Πρόεδρος του φορέα κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος, ενώ συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γ. Μανιάτης, η Γεν. Γραμμ. ΥΠΕΚΑ, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ. Κ. Τριάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Κ. Παπαντωνίου, ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Ν. Ζενέτος, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κα Μαρία Παπαναγιωτάκη, και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλους τους φορείς που σχετίζονται με το θέμα του Πάρκου (οι ανωτέρω πληροφορίες από Δ.Τ)
7.      Οι ενέργειες του Δήμου Ιλίου να δεσμεύσει  την έκδοση φορολογικής ενημερότητας του Φορέα Διαχείρισης (αρ.Πρω.64435 α/α 302 – 4/12/2013) με αποτέλεσμα να βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία του Πάρκου. Όσο και τυπική αν ήταν η διαδικασία δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας άλλο τόσο ήταν και η ουσιαστική απαξίωση από πλευράς Δήμου του Φορέα Διαχείρισης.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Γνωρίζοντας πολύ καλά  την «ιστορία» του Πάρκου και την σημερινή του απαξίωση από τις κυβερνήσεις αλλά και με ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κακοδιοίκηση που προηγήθηκε κ.λπ. όπως παρουσιάσαμε ανωτέρω,
Βέβαιοι ότι το Πάρκο είναι χρήσιμο στην κοινωνία  και ότι πρέπει να ανακτήσει το κύρος του,
Έχοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου του Φορέα κ.Γιάννη Μιχαλόπουλου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση για εκφοβισμό (20/5/2013), επειδή υπεράσπιζε τα συμφέροντα της κοινωνίας και την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου,
Προτείνουμε περιληπτικά:
«Την υπογραφή άμεσα προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ – Δήμων- ΑΣΔΑ – Περιφέρειας και του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, με δέσμευση για πάγια χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών του πάρκου. Στην οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ο αρχικοί σχεδιασμοί και περιβαλλοντικοί στόχοι του πάρκου όπως περιγράφονται στο Π.Δ.184/18.7.2002,  να προβλεφθούν έργα συντήρησης με χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενους πόρους και  να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και η  συμμετοχή της κοινωνίας και των πραγματικών Φίλων του Πάρκου.»
Οι ΦτΦ/NFGR με την τεχνογνωσία, το αναγνωρισμένο κύρος που διαθέτουν και τις στενές σχέσεις που έχουν με περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μπορούν να συνδράμουν στην ανάκτηση του κύρους του Πάρκου και στην καλύτερη λειτουργία του.
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος
 ————————-
Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.atσυμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.