Π.Κ.Α.Κ.: Απληροφόρητος ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εκθέτει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. | Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ

[24 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία  έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την παύση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας – που διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.) το Dolphin Project Greece σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.  Στην διαμαρτυρία πήρε μέρος και ο Θέμης Δημητρακόπουλος συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την προστασία των Ζώων/Τομέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Στη διαμαρτυρία πρωτοστάτησε και ο Αμερικανός  Ρικ Ο Μπάρι – που από εκπαιδευτής δελφινιών στην βιομηχανία του θεάματος έγινε ο μεγαλύτερος πολέμιος της αιχμαλωσίας τους. ΠΗΓΗ ZOOSOS]
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ (Π.Κ.Α.Κ.)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3/5/2015
Απληροφόρητος ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εκθέτει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Απληροφόρητος εμφανίζεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, στην απάντησήτου σε ερώτηση της βουλευτή κας Ελένης Ζαρούλια, σχετικά με την εκμετάλλευση δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Σύμφωνα με τον κο Αποστόλου ‘’το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προβαίνει σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις (presentations) και όχι παραστάσεις (shows), οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου” (του νόμου που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα).
Είναι γεγονός ότι η νεοελληνική κοινωνία, σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική και ο πολιτισμός, έχει πολύ συχνά στο παρελθόν αντιγράψει λανθασμένα πρότυπα και μάλιστα, με σημαντική χρονική καθυστέρηση, τη στιγμή δηλαδή, που οι χώρες οι οποίες δημιούργησαν τα πρότυπα αυτά, τείνουν πλέον να τα εγκαταλείψουν, ως αναχρονιστικά και παρωχημένα. Θα περίμενε όμως κανείς από την κυβέρνηση Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να μην επαναλάβει αυτή τη μίμηση ακολουθώντας στενά μικροεπιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά να τείνει ευήκοα ώτα στην ορθή πληροφόρηση που προκύπτει από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η αιχμαλωσία των δελφινιών, κατά τη δεκαετία του ’60, πιθανόν να είχε κάποια χρησιμότητα για τους ανθρώπους, στην σημερινή εποχή όμως, με τις σύγχρονες ερευνητικές και τεχνολογικές δυνατότητες, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν περιττό βασανισμό για τα ζώα.
Από που προκύπτει η εκπαιδευτική αξία αυτών των θεαμάτων την οποία επικαλείται ο κος Αποστόλου; Μήπως από τους ισχυρισμούς των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τα δελφίνια για δικό τους οικονομικό όφελος; Ποιος είναι αρμόδιος να αξιολογήσει έναν αναχρονιστικό τρόπο διασκέδασης, κατά τον οποίο άγρια ζώα στην αιχμαλωσία εξαναγκάζονται να εκτελούν εντολές προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους; Και τι σχέση μπορεί να έχει ένα ζώο ελεύθερο και ενταγμένο στο απέραντο και εξαιρετικά πολύπλοκο θαλάσσιο οικοσύστημα με το κακέκτυπο του είδους του που δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράσει καμία φυσιολογική συμπεριφορά; Είναι εκπαιδευτική η επίδειξη (show) της κυριαρχίας ανθρώπων οι οποίοι κερδοσκοπούν υποχρεώνοντας σε υποταγή άγρια ζώα με τόσο μεγάλη νοημοσύνη και ενσυναίσθηση που  δεν έχουν άλλη επιλογή; Μήπως ο κος Αποστόλου, εννοεί ότι οι ανυποψίαστοι θεατές καταβάλουν τα δίδακτρα για την ”περιβαλλοντική τους εκπαίδευση” υπό τη μορφή ενός εισιτηρίου  στο δελφινάριο; Και πόσα εισιτήρια απαιτούνται για την απόκτηση ενός ‘’πτυχίου’’ και ποιος ο ‘’τίτλος σπουδών’’; Μήπως αναγνωρίζεται ο ‘’τίτλος’’ αυτός και από το υπουργείο Παιδείας με την ανάλογη ‘’πιστοποίηση’’;
Σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχείων κακομεταχείρισης των δελφινιών έχουμε να πούμε τα εξής: η κακοποίηση κε Αποστόλου δεν είναι ορατή πίσω από τα θολά γυαλιά της εμμονής στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις των αναρμόδιων, ούτε και της άγνοιας και της απόλυτης απροθυμίας για μάθηση των υποτιθέμενων ”αρμόδιων” οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία απολύτως εξειδίκευση και καλούνται να γνωμοδοτήσουν. Η παραπλανητική εικόνα μίας γαλάζιας αλλά τσιμεντένιας δεξαμενής που αποστερεί τα δελφίνια από οτιδήποτε έχει την παραμικρή σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική τους υπόσταση και προσφέρει στο κοινό μόνο μία στείρα, στατική και πολλές φορές διαστρεβλωμένη  εικόνα της εξωτερικής τους εμφάνισης, ουδεμία σχέση έχει με την ευζωία.
Οι πρόσφατοι θάνατοιτων τεσσάρων νεαρών δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, δεν είναι παρά η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου που δεν περιλαμβάνει μόνο συνεχείς και αλλεπάλληλους θανάτους σε όλες τις λιγότερο ή περισσότερο πολιτισμένες χώρες του κόσμου, αλλά εντάσσεται σε ένα τεράστιο κύκλωμα της εμπορικής τους διακίνησης, του ανελέητου βασανισμού τους, πολύ συχνά της σφαγής τους και πάντοτε της λεηλασίας των θαλασσίων ενδιαιτημάτων τους.
Η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία δεν αμβλύνει την κακοποίηση, αφενός μεν διότι δεν αλλάζει τη φύση και τις ανάγκες των ειδών, αφετέρου γιατί οι πληθυσμοί που προκύπτουν από αυτή, δεν είναι αυτοσυντήρητοι.  Στην πρόταση για απαγόρευση της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών που καταθέσαμε πρόσφατα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη, εκθέτουμε αναλυτικά τη φύση αυτής της κακοποίησης καθώς και τους λοιπούς λόγους που την τεκμηριώνουν.
Παραμερίζοντας τη θλίψη και την απογοήτευσή μας, παρακαλούμε θερμά τον κ. Αποστόλου να αναζητήσει τις έγκυρες πηγές ενημέρωσης που υπάρχουν στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, όπως στην American Association for the Advancement of Science (AAAS) και στις πολυάριθμες ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ελληνικά και ξένα επιστημονικά  κέντρα κητoλογικών ερευνών που εξειδικεύονται στην προστασία των θαλασσών, καταδεικνύοντας παράλληλα το δικαίωμα των κητωδών στη ζωή και την ελευθερία και που καταδικάζουν τέτοιου είδους θεάματα.
Τον παρακαλούμε επίσης να αναζητήσει μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με το βεβαρημένο ιστορικό της λειτουργίας του δελφινάριου που περιλαμβάνει πλήθος παραβάσεων μεταξύ των οποίων, ελλείψεις αδειών, αυθαίρετες κατασκευές, κατασχέσεις των δελφινιών, εκμετάλλευση κατασχεμένων ζώων, μηνύσεις και άλλα. Για αρχή θα μπορούσε να ανατρέξει στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης σε ερώτησηβουλευτών του κόμματός του, καθώς και στα έγγραφα τα οποία του αποστέλλουμε.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ (Π.Κ.Α.Κ.)
Επικοινωνία: freedolphinsgr@gmail.com
 
————————–
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχουν προσυπογράψει το αίτημα της Π.Κ.Α.Κ. για την  “Απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών χωρίς φωτογραφικές εξαιρέσεις” (5/9/2014), το έχουν συμπεριλάβει στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ που υπέβαλαν στο ΥΠΕΠΑΝ (Γ13 – 17/3/2015) καθώς και στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, 3 Μαρτίου 2015.

Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ως ήπιο τον χαρακτηρισμό “απληροφόρητος” για τον κ.Αποστόλου και δεν εκθέτει απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια την  κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και τη χώρα μας.