Στη Δυτική Αττική οι “φτωχοί τρώνε την ρύπανση” | Ακούει κανείς?

[Φωτ. από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου – ΠΗΓΗ ECOELEUSIS |  Τρίτη 11 Ιουλίου “Παγκόσμια Ημέρα των Πληθυσμών” βοήθειά μας…]
Αντιγράφουμε από το SITE ECOELEUSIS:
Οι δυσλειτουργίες στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα συνεχίστηκαν και σήμερα. Σήμερα το πρωί, ύστερα από βλάβη σε αντλία της Μονάδας Απόσταξης Κενού (Νο 31), δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν. Ο ένας – ευτυχώς – έπαθε ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος εισέπνευσε αέρια και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, χωρίς να βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ένα πρόωρο shut down στο διυλιστήριο είναι πολύ πιθανό.
«Ντουμάνι» καπνού και απαερίων και από τις καμινάδες και τον πυρσό του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. Τα εκτεταμένα ρυπαντικά επεισόδια που ανησύχησαν τους κατοίκους του Ασπρόπυργου αλλά και τους διερχόμενους στην Εθνική Οδό οφείλονται σε πτώση της βασικής μονάδας FCC.
Μέχρι αυτή την ώρα καμία Αρχή αλλά ούτε και η εταιρεία έχουν ανακοινώσει ο,τιδήποτε για τα δύο συμβάντα.
——-

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έστειλε α) Επιστολή στις 11 Ιουλίου στα ΕΛΠΕ με την οποία ζητάει υπεύθυνη ενημέρωση από την εταιρεία, όπως έχει υποχρέωση, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας αλλά και βάση της Εταιρικής Υπευθυνότητας β) Επιστολή στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της υπηρεσίας.

Αντιγράφουμε από το blog ANTILOGOS:
[Φωτ. από το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου – Ασπρόπυργος: 2 χρόνια μετά, η φωτιά ακόμη σιγοκαίει στο εργοστάσιο ανακύκλωσης]

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: αύριο το πρωί στις 10 συμβολικό κλείσιμο της πύλης της χωματερής.

 

 

 

Αύριο στις 10 το πρωί [12 Ιουλίου] το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, θα κάνει συμβολικό κλείσιμο της πύλης του ΧΥΤΑ Φυλής ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το συνεχιζόμενο φαινόμενο της δυσοσμίας κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην συμβολική διαμαρτυρία, μπορούν να πάνε στις 10 το πρωί στην είσοδο του ΧΥΤΑ, ή να ξεκινήσουν μαζί με άλλους που θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία των Λιοσίων στις 9.30 π.μ.
——–
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου έχουν στείλει τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη δυσοσμία τόσο από τη χωματερή όσο και από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Ανακοίνωση του ΕΚ Ελευσίνας [ΕΔΩ] και του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ [ΕΔΩ]
——————————–
Τζων Μπελαμι Φόστερ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ 
“Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση”
 
 
Στο βιβλίο του Τζων Μπελαμι Φόστερ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌΣ υπάρχει μια αναφορά για τη μεταφορά τοξικών αποβλήτων σε χώρες του τρίτου κόσμου “Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση”. Αντιγράφουμε από την παρουσίαση του βιβλίου:
“Στο 5ο κεφάλαιο ο Φόστερ παρουσιάζει το υπόμνημα του Lawrence Summers (διευθύνων οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας) του οποίου διέρρευσε στο περιοδικό Economist και δημοσιεύτηκε το 1992 με τον τίτλο «ΑΣ ΦΑΝΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ».
Στο υπόμνημα αυτό ο Summers προτείνει την «μετανάστευση των ρυπογόνων βιομηχανιών προς τις υποανάπτυκτες χώρες…. και την απόρριψη των τοξικών αποβλήτων στη χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς» (σελ.125 – 128)”.
Στις περιοχές του Θριασίου – Ελευσίνας και γενικότερα της Δυτικής Αττικής και Αθήνας την αναφορά του Φόστερ την ερμηνεύουμε “Στα Δυτικά θα φάνε τη ρύπανση”. Φυσικά και αρνούμαστε να τη “φάμε” και για αυτό το λόγο αναπτύσσουμε δράσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για την πενταετία 2018 – 2023 έχει βάλει ως προτεραιότητα το θέμα “Υγεία και Περιβάλλον” και την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε να προβάλλουμε το θέμα “Περιβάλλον & Υγεία” [ΕΔΩ] και θα συμμετέχουμε στο 18ο Συνέδριο Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας (ΙΑΗPE), 21-24 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, με θέμα “Ευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεία στην εποχή της κρίσης και της αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού” [ΕΔΩ]. Οι ΦτΦ θα παρουσιάσουν στο συνέδριο το θέμα: “Περιβάλλον και Υγεία – Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής” και θα γίνουν μικρότερες αναφορές για τον Ασωπό, τις Σκουριές, τη Δυτική Αττική.