7 Νοεμβρίου 2017: Ενημέρωση του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας για τα πυρηνικά | H Ελλάδα να είναι το συντομότερο δυνατόν ανάμεσα στις χώρες που θα συνυπογράψουν στον ΟΗΕ τη νέα Αντιπυρηνική Συμφωνία

Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία με τον κο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ενημέρωση του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας για τα πυρηνικά

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την βράβευση της ICAN με το φετινό Νόμπελ ειρήνης δέχθηκε σήμερα 7-11-2017 αντιπροσωπεία αντιπυρηνικών οργανώσεων αποτελούμενη από την πρόεδρο του ελληνικού κλάδου της IPPNW και αντιπροσώπου της ICAN κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ κο Πάνος Τριγάζη και τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κο Παύλο Ναθαναήλ.
Η υποδοχή του κου Προέδρου στη κα Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου
[Η κα Σωτηροπούλου είναι ιδρυτικό μέλος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ και θα πάρει μέρος και θα τιμηθεί στο συνέδριο το Σάββατο 11.11.2017]
Ο κος Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη για την βράβευση και τόνισε πόσο επίκαιρο είναι το ζήτημα. Η κα Σωτηροπούλου του επέδωσε το πλήρες κείμενο της Αντιπυρηνικής Συμφωνίας που ψηφίστηκε στον ΟΗΕ στις 7-7-2017 καθώς και τον κατάλογο των χωρών που έχουν ήδη υπογράψει τη Συμφωνία και το κείμενο της ιατρικής τεκμηρίωσης για τις συνέπειες των πυρηνικών όπως κατετέθη στον ΟΗΕ από την IPPNW. Επίσης του έδωσε τα βιβλία που έχει εκδώσει ο ελληνικός κλάδος και το βιβλίο που εξέδωσε για τον πυρηνικό κίνδυνο με τη συνεργασία της Εταιρείας το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Η υποδοχή του κου Προέδρου στον κο Ναθαναήλ

 
Ο κος Πρόεδρος προσφέρθηκε για μελλοντική συνεργασία και δήλωσε ότι η απαγόρευση των πυρηνικών παραμένει στόχος της ελληνικής πολιτείας. Τόνισε ότι στην ελληνική προεδρία ανεξάρτητα με το πρόσωπο του προέδρου, υπάρχει πάντα συνέχεια στο διάλογο με τις οργανώσεις των πολιτών, που στηρίζουν τέτοια θέματα. Υπενθυμίσαμε ότι όχι μόνο ο ίδιος είχε κάνει δεκτή την αντιπροσωπεία των Χιμπακούσα κατά την επίσκεψη του “Πλοίου της ειρήνης” το 2015, αλλά και ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος μας είχε καλέσει για να ενημερωθεί για τον πυρηνικό κείμενο λίγο πριν επισκεφθεί την Βουλγαρία την εποχή του το Κοζλοντούι απειλούσε την περιοχή με νέο Τσερνόμπιλ.

 

 

 
Η υποδοχή του κου προέδρου στον κο Τριγάζη 
Ο κος Τριγάζης ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του ΠΑΔΟΠ και παρέδωσε σχέδιο για αλλαγές στη Συνταγματική αναθεώρηση που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή και αφορούν το περιβάλλον και τα πυρηνικά. Ο κος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ιδιότητα και του καθηγητή Συνταγματολογίας πρότεινε και σε ποια συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος θα μπορούσε να υπάρξουν αυτές οι προσθήκες . 

 

Ο κος πρόεδρος τόνισε το ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι φιλειρηνικός όπως φαίνεται και μέσα από τα κλασσικά κείμενα τόσο του Ομήρου όσο και των μεγάλων μας τραγικών και πρότεινε να περιλάβουμε στις δραστηριότητες μας τέτοιες εκδηλώσεις κάτι που ο κος Ναθαναήλ δέχθηκε ευχαρίστως. 
Εκ μέρους του ελληνικού κλάδου της IPPNW και της ICAN ευχαριστούμε θερμά τον κο Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι αυτή την τιμή και δεσμευόμεθα να κάνουμε ότι μπορούμε, έτσι ώστε και η Ελλάδα να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν ανάμεσα στις χώρες που θα συνυπογράψουν στον ΟΗΕ τη νέα Αντιπυρηνική Συμφωνία. 
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 
Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW 
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα 
ΠΗΓΗ: IPPNW Greece