
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη θέση με τοπωνύμιο Πύργος Βασιλίσσης ή Επτάλοφος στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει και με το Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων.
Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.
Κιβωτός των Σπόρων
Μια σύγχρονη κιβωτός πολιτισμού μήκους 12 μέτρων, πλάτους 2,7 μέτρων και ύψους σχεδόν 3,5 μέτρα έχει “αράξει” σε έναν ειδικό χώρο του μητροπολιτικού πάρκου Αντώνης Τρίτσης από το 2011, αφού πρώτα ταξίδεψε στην 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε της Βενετίας το 2010 με θέμα “Οι άνθρωποι συναντούν την αρχιτεκτονική” κι έκανε μια στάση στο Μουσείο Μπενάκη.
“Η Κιβωτός δίνει την ευκαιρία να δει κάποιος παλαιούς σπόρους για νέες καλλιέργειες, πώς μπορεί να ζει με σεβασμό προς το περιβάλλον, να μην παρασύρεται από τα καταναλωτικά πρότυπα, να επιλέγει τη διατροφή του” τονίζει ο Κώστας Φωτεινάκης.
“Η Κιβωτός των σπόρων είναι ένα project, μια κατασκευή, ένα σκάφος χωρίς να έχει βέβαια τα χαρακτηριστικά του σκάφους. Σκοπό έχει να αναδείξει την αξία των σπόρων, των ντόπιων ποικιλιών, αλλά παράλληλα και την σημασία και τον ρόλο της αυτάρκειας”.
“Στην αρχή για μένα ήταν μια κιβωτός, τροφή για σκέψη, μια κιβωτός-τράπεζα σπόρων και τράπεζα ιδεών. Αλλά είναι ένα έργο τέχνης μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα διαφορετικά, να συνδυαστεί με πολλά στοιχεία. Προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση παρουσιάζοντας διάφορα θέματα από την κλιματική αλλαγή μέχρι την υγιεινή διατροφή, από την αυτάρκεια μέχρι την αυτοπαραγωγή. Έχει παρά πολλές αναγνώσεις”.
Ναός του Αποστόλου ή Αγίου Παύλου

Στο Πάρκο μπορείτε να επισκεφτείτε το Ναό του Αποστόλου ή Αγίου Παύλου. Ο ναός σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το διάστημα 1958-1960, από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κουτσογιάννη (1926-2006), στο πλαίσιο δεκαετούς συνεργασίας του με τον Πέτρο Πικιώνη (1929-1996) και Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968). Μαζί τους συνεργάστηκε ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου (1896-1965) ο οποίος φιλοτέχνησε στο εσωτερικό του Ναού το χτιστό τέμπλο και τρεις φορητές εικόνες.
Πληροφορίες πρόσβασης για τους επισκέπτες
Το Πάρκο είναι ανοικτό και προσβάσιμο όλο το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο.
Διεύθυνση: Σπύρου Μουστακλή 23, 131 21, Ίλιον – Αθήνα
Η πρόσβαση στο Πάρκο γίνεται μέσω πέντε κύριων εισόδων. Οι δύο βρίσκονται στα ανατολικά, επί της λεωφ. Δημοκρατίας (είσοδοι Α: Μουστακλή και Β: Δημοκρατίας), μία στα νότια, επί της οδού Μπίμπιζας (είσοδος Γ: Μπίμπιζα) και δύο βρίσκονται στα δυτικά, επί της λεωφ. Φυλής (είσοδοι Δ: Φυλής νότια και Ε: Φυλής βόρεια).
Πρόσβαση:
Μέσω Αττικής Οδού (έξοδοι 6 και 7) και των κεντρικών Λεωφόρων Φυλής και Δημοκρατίας.
Μέσω της στάσης «Αγ. Ανάργυροι» και «Πύργος Βασιλίσσης» του Προαστιακού.
Μέσω των λεωφορειακών γραμμών
Α12, Β12 (είσοδοι Φυλής νότια και Φυλής βόρεια)
420, 421, 892 (είσοδος Μπίμπιζα)
Α10, Β10 (είσοδος Δημοκρατίας)

Περισσότερες πληροφορίες για το πάρκο στον ιστότοπο www.parkotritsis.gr