8 Σεπτεμβρίου 1944 – Η εκτέλεση στο Δαφνί (σήμερα Βοτανικός Κήπος Διομήδους)

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ένα μήνα πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Αθήνα (12 Οκτωβρίου 1944) εκτέλεσαν 59 Έλληνες στην περιοχή του Δαφνιού (σήμερα στο χώρο του Διομηδείου Βοτανικού Κήπου – 700 μέτρα από την είσοδο).
Μεταξύ αυτών η Λένα Καραγιάννη και ο Μανώλης Λίτινας. Σχεδόν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Χαϊδαρίου αγνοεί την εκτέλεση και ελάχιστοι συγγενείς των εκτελεσθέντων επισκέπτονται και τοποθετούν στεφάνια κάθε χρόνο στις δύο στήλες που υπάρχουν στο τόπο της εκτέλεσης με τα ονόματα των νεκρών.
Ο +Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνέλεξε πληροφορίες και έγραψε το βιβλίο “Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944 Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα”  (2002) εκδ.ΠΑΤΑΚΗ. [+Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ΕΔΩ]
Για το ίδιο θέμα υπάρχουν αναφορές σε διάφορα βιβλία, όπως του Αντώνη Φλούντζη (γιατρού του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου) με τίτλο “ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ” εκδ.ΠΑΠΑΖΗΖΗ.
Ο λόγος που δεν έχει προβληθεί ο τόπος και η  εκτέλεση συνδέεται μάλλον με το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εκτελσθέντες δεν είχαν σχέση με τον ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αλλά με άλλες οργανώσεις που συνεργάζονταν απ΄ ευθείας με τους Άγγλους και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί φεύγοντας εκτέλεσαν και κάποιους συνεργάτες τους.
Οι  πληροφορίες για συνεργάτες των Γερμανών που συμπεριλαμβάνονται στους εκτελεσμένους στο Δαφνί επιβεβαιώθηκαν από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, από μια  ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε  στις 22 Απριλίου 2018 στον τόπο εκτέλεσης, από τη δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου. [ΕΔΩ]
Ωστόσο και η εκτέλεση αυτή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων.
Διαβάστε περισσότερα για τον τόπο εκτέλεσης και το Μνημείο στην ιστοσελδίδα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους  [ΕΔΩ]
Κώστας Φωτεινάκης, ερευνητής της  τοπικής ιστορίας.
[η ανάρτηση επικαιροποιήθηκε 06.09.2019]