Της Αγγελικής Κώττη
Επί έναν αιώνα σκάβει στον Κεραμεικό των Αθηνών το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, με μια μικρή διακοπή λόγω Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γιούτα Στρότσεκ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής ικμάδας της και του αρχαιολογικού πάθους στον αρχαιολογικό αυτόν χώρο. Ποιος θα ήταν, λοιπόν, καταλληλότερος να γράψει ένα βιβλίο για τον Κεραμεικό από τη διευθύντρια της ανασκαφής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου; Η κυρία Στρότσεκ παρουσιάζει στην πραγματικά πολύτιμη έκδοση (Bibliopolis) με συνοπτικό τρόπο τα ανασκαφικά και ερευνητικά αποτελέσματα των τελευταίων 25 ετών στο βιβλίο με τίτλο «Ο Κεραμεικός των Αθηνών – Ιστορία και μνημεία εντός του αρχαιολογικού χώρου».
Εργο ζωής
Εκτός από κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος, ο Κεραμεικός είναι επίσης σπάνιος βιότoπος, και ο Ηριδανός που τον διασχίζει ακάλυπτος σε κάποια σημεία συμβάλλει ιδιαιτέρως σε αυτό. Η συγγραφέας παρουσιάζει και την ιστορία του ποταμού, με αναφορές από την προϊστορική και τη μυκηναϊκή κοίτη, και με την κτιστή κοίτη από το 479 π.Χ., οπότε ο ποταμός παροχετεύθηκε κοντά στις πύλες για να κτιστεί το τείχος της πόλης. Σήμερα, το μοναδικό παροχετευμένο τμήμα που είναι προσβάσιμο, βρίσκεται εκεί. Τα νερά του χρησιμοποιούνταν, εκτός των άλλων, και για εργαστήρια που υπήρχαν εκεί. Εργαστήρια κυρίως κεραμέων, εξ ου και το όνομα της περιοχής. Επίσης, είχε γέφυρες.
Ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες οδικές μαρτυρίες που διανοίχτηκαν, ήταν και η Ιερά Οδός, η οποία οδηγούσε από το Ελευσίνιο στους πρόποδες της Ακρόπολης, προς το ιερό της Ελευσίνας και ακολουθούσε τη νότια όχθη του Ηριδανού.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στην ΠΗΓΗ Liberal