Παρασκευή 3 Μαΐου 2019: Έκθεση ζωγραφικής (κολάζ γραμματοσήμων) του Μίμη Φωτόπουλου και παρουσίαση του βιβλίου του “Ελ Νταμπα” στη Νίκαια | Ο Μίμης Φωτόπουλος με το Δον Καμίλο στο Χαϊδάρι το 1980 |Μικρό αφιέρωμα

Πρώτα απ’  όλα δείτε ένα αφιέρωμα στο Μίμη Φωτόπουλο από τη Μηχανή του Χρόνου [ΕΔΩ]

Πάμε και Νοτιοδυτικά για να συμμετέχουμε στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής (κολάζ με γραμματόσημα) και στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Φωτόπουλου “Ελ Ντάμπα”. Στην πραγματικότητα ο πλήρης τίτλος του βιβλίου του μεγάλου ηθοποιού είναι “ΕΛ ΝΤΑΜΠΑ –  Όμηρος των Εγγλέζων”. Το βιβλίο Κυκλοφόρησε το 1980 αρχικά  από τη Σύγχρονη Εποχή με πρόλογο της Έλλης Αλεξίου [το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ]. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια ακόμα πλευρά του εμφυλίου πολέμου.

Στην αρχή του βιβλίου παρουσιάζεται το συγγραφικό έργο του Μίμη Φωτόπουλου.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε αργότερα και σε άλλους εκδοτικούς οίκους.

[Εξώφυλλο Γ.Γ.Δήμου]

(. . .) Τούτο το γραφτό του Μ. Φ. δεν είναι μόνο ένα λογοτεχνικό κείμενο, μα κι ένα ντοκουμέντο – το μοναδικό ίσως – που δίνει καθαρά και σταράτα μια σειρά περιστατικά και εικόνες από την τρομερή εκείνη ομηρεία των οχτώ χιλιάδων πατριωτών. Είναι ακόμα μια φωνή καταγγελίας, ένα κατηγορώ για το απαίσιο εκείνο έγκλημα της απροκάλυπτης κι ωμής ένοπλης επέμβασης του αγγλικού ιμπεριαλισμού κατά του απελευθερωτικού κινήματος του ελληνικού λαού, που σχεδιάστηκε, προετοιμάστηκε κι εχτελέστηκε απ’ τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της Μ. Βρετανίας για να παραδόσει την εξουσία στις αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου μας, στους προδότες και συνεργάτες του καταχτητή. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

[Ένα από τα βιβλία του Μίμη Φωτόπουλου – 25 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ]

Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Είναι από το αρχείο του Κώστα Φωτεινάκη και περιέχεται στο Ιστορικό Λεύκωμα “Χαϊδάρι –  Τόπος και Άνθρωποι” (2007).

Η θεατρική παράσταση ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ με το Μίμη Φωτόπουλου στο ανοικτό θεατράκι της Γρηγορούσας στο Χαϊδάρι [1980]. Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Σκαμπάς τιμά το μεγάλο ηθοποιό για την μεγάλη προσφορά του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο Μίμης Φωτόπουλος κρατάει ήδη τον πάπυρο που του έδωσε πριν λίγο ο Δήμαρχος  Δημήτρης  Σκαμπάς,  ο οποίος λίγο αργότερα, και μετά την ομιλία του, θα δώσει την τιμητική πλακέτα που κρατάει  στον ηθοποιό.