Μονή Δαφνίου: ένα μικρό τμήμα του ήδη ταλαιπωρημένου Μεγάλου Περίβολου κατέρρευσε από το σεισμό την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 | Υπάρχουν ήδη από τον Ιούνιο1,2 εκατ. Ευρώ για την αποκατάστασή του

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ – ο Μεγάλος Περίβολος, φωτογραφία αρχείου

Ο σεισμός είναι ιδιαίτερα απειλητικός για τη Μονή Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι ζημιές στο Καθολικό και σε άλλα μικρότερα κτήρια έχουν ήδη αποκατασταθεί από τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό του 1999.

[Φωτ. Κώστας Φωτεινάκης: Το μικρό τμήμα του Μεγάλου Περιβόλου που κατέρρευσε]

Ο σημερινός σεισμός φαίνεται αρχικά ότι προκάλεσε την κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του Μεγάλου Περιβόλου που είναι στην πλευρά της Λ.Αθηνών. Ο Μεγάλος Περίβολος (τείχος) ήταν ήδη τραυματισμένος από το σεισμό του 1999 και πρόσφατα, στις 6 Ιουνίου 2019, είχε εγκριθεί 1,2 εκατ. Ευρώ για την αποκατάστασή του.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ σε προηγούμενη ανάρτηση του GO WEST ATHENS ΕΔΩ.

Η Μονή Δαφνίου παρακολουθείται συστηματικά για σεισμικές δονήσεις όλο το εικοσιτετράωρο από σύστημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (προσοχή – χρειάζεται επιβεβαίωση). Προφανώς χρειάζεται να γίνει λεπτομερής έλεγχος γιατί το Μνημείο έχει πληγεί συχνά στην ιστορία του γιατί βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι βέβαιο ότι θα κάνει το καθήκον της.