[Φωτ. από το αρχείο της οινοποιίας ΜΙΝΩΣ – Βλέπουμε βαρέλια με κρασί από διάφορες περιοχές της χώρας. Το 1959 συμμετείχαν στη Γιορτή Κρασιού οινοποιοί από 84 περιοχές της Ελλάδος]
Η Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί ξεκινούσε τέλος Αυγούστου και διαρκούσε 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Το έτος 1959 ξεκίνησε 31 Αυγούστου και τελείωσε 10 Οκτωβρίου. Περισσότερα για τη Γιορτή Κρασιού διαβάστε σε προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ.
Η δημοσίευση που διαβάζεται είναι από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 18 Αυγούστου 1959, και βασίζεται σε συνέντευξη τύπου πριν από την έναρξη της Γιορτής. Η ορθογραφία και η σύνταξη παραμένει η ίδια με το δημοσίευμα εκτός από τον τονισμό που στην ανάρτηση είναι μονοτονικός.
Διαβάστε για ιστορικούς λόγους μια πρόταση που συντάχθηκε το 2010 για την περιοχή της Γιορτής του Κρασιού [ΕΔΩ]. Η πρόταση αυτή δεν ισχύει στις ημέρες μας – υπάρχει επικαιροποιημένη πρόταση – γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει 10 χρόνια μετά. Ωστόσο αξίζει να τη δείτε κυρίως λόγω των φωτογραφιών.
Σε ένα τμήμα του χώρου της Γιορτής του Κρασιού το 2009 και το 2010 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είχε διοργανώσει δύο τριήμερα με θέμα “Μέρες Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] [ΕΔΩ]
Κώστας Φωτεινάκης – Ερευνητής της τοπικής ιστορίας, συγγραφέας του Ιστορικού Λευκώματος ΧΑΪΔΑΡΙ – Τόπος και Άνθρωποι, 2007.
——————————————-
Γιορτή Κρασιού (6η χρονιά) ΕΘΝΟΣ, φ. 19-8-1959
ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΗΔΗ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΕΦΕΤΙΝΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ» ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ
ΑΠΟ 300 ΑΤΟΜΑ, 186.000
Για έκτο χρόνο κατά σειράν «Η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη», εφέτος δε με τη συνεργασία του Ε.Ο.Τ. διοργανώνει στο Δαφνί την Γιορτή του Κρασιού. Πρόκειται για εκδήλωση, η οποία από το 1953 που πρωτάρχισε και στην οποία είχαν συμμετάσχει μονάχα 300 μέλη της Λέσχης, ως τώρα, που τη χαίρονται χιλιάδες άνθρωποι, σημειώνει συνεχή επιτυχία.
Έτσι το 1954, στις 8 μέρες που κράτησε, την επισκέφτηκαν 2.200 άτομα, το 1955 σε 41 ημέρες 11.200, το 1956 32.00, το 1957 61.000 και πέρσι παρουσίασε τον καταπληκτικό αριθμό των 116.000 επισκεπτών.
Ο υπεύθυνος τύπου της Λέσχης κ.Δεληγιάννης και ο σύμβουλος κ.Νέμπαρης υπογράμμισαν ότι κατ΄ απολύτως εξακριβωμένα στοιχεία από τους περσινούς επισκέπτας ένα 30% ήσαν ξένοι.
Η μαγεία του ελληνικού τοπίου, μαζί με το γεγονός ότι μπορεί να πιει κανείς όσο κρασί θέλει χωρίς λεφτά, ήσκησε ιδιαίτερη έλξι στους περιηγητάς, για τους οποίους το κρασί στην πατρίδα τους είναι πανάκριβο και, εν πολλοίς, άγνωστο.
Κάθε χρόνο έχει μια μικρή ζημιά η «Περιηγητική». Ασήμαντη μπροστά στο 1.900.000 που στοιχίζει η εκδήλωσις, την οποία ενισχύει με 400.000 ο Τουρισμός και με 200.000 για τα έξοδα των έργων. Το κέρδος είναι ότι διαδίδονται τα ελληνικά κρασιά και γίνονται γνωστά και προσιτά στο Κοινό, από όλα τα μέρη της χώρας. Από 84 μέρη της Πατρίδος μας θα υπάρξουν εφέτος κρασιά. Περισσότερα, δηλαδή, από κάθε άλλη φορά.
Ο χώρος της Γιορτής αυξήθηκε φέτος κατά 10 στρέμματα. Έτσι υπολογίζεται ότι θα μπορεί να περιλαμβάνη κάθε βράδυ 5.000 άτομα. Σχετικώς, στην ειδική «πρες κόνφερανς» που οργανώθη προχθές στα γραφεία της Ε.Π.Λ. ανακοινώθη ό,τι η διαμόρφωσις της περιοχής προχωρεί δια να περιλάβη θέατρο (θα είναι σε άλλη θέση εφέτος), ένα εστιατόριο ένα σελφ – σέρβις (για να σερβίρεται ο καθένας μόνος του). Ο σκηνοθέτης κ.Πέλος Κατσέλης και ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, ο καθένας στον τομέα του, αποφάσισαν να αρχοντέψουν εφέτος το «Χωριό του Κρασιού» πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, σε ορνάνωσι, σχέδια, χρώματα και φως.
Από καλλιτεχνικής πλευράς: Ο συγγραφεύς Δημήτρης Γιαννουκάκης γράφει ειδική επιθεώρηση – μεθύγραμμα που θα παίζεται κάθε βράδυ. Ειδικά νούμερα θα παρουσιάζουν οι αδελφές Άννα και Μαρία Καλουτά. Την μουσική της επιθεωρήσεως γράφει ο συνθέτης Μενέλαος Θεοφανίδης, ο οποίος θα γράψει και δύο ειδικά τραγούδια που θα ερμηνεύση γνωστή τραγουδίστρια. Θα συνεργαστούν πρωταγωνίστριες της πρόζας όπως η Αλέκα Κατσέλη και η Βύλμα Κύρου. Το χορευτικό μέρος θα εκτελή δεκαμελές μπαλλέτο υπό τη διεύθυνσι και χορογραφία του Γιάννη Φλερύ. Ο Φλερύ και η Λίντα Άλμα, θα εμφανισθούν, σημειωτέον , σε ειδική χορευτική σύνθεσι.
Τρεις πίστες χορού θα λειτουργούν από 7:30μ.μ. έως 10:30μ.μ.
Θα συνεργαστή στην Γιορτή και το χορευτικόν συγκρότημα Εθνικών Χορών του Γ.Κουσιάδη. Ως συμπλήρωμα του προγράμματος ανακοινώθη ότι θα έλθη για την Γιορτή η Βασίλισσα της Ομορφιάς του Ισραήλ που θα φέρει 500 κιλά της χώρα της. Θα έρθουν και 10 Σουηδέζες με πολλά κιλά ακουαβίτ (σ.σ. akvavit – νερό ζωής – λικέρ από τις Σκανδιναβικές χώρες).
Θα λειτουργή εστιατόριον στο Τουριστικόν Περίπτερον με ταμπλ ντ οτ προς 65 δραχμές.
Ένα άλλο εστιατόριο θα λειτουργή προς 35 δραχμές το ταμπλ ντ οτ. Θα υπάρχουν εξάλλου δύο ταβέρνες με μεγάλη ποικιλία μεζέδων σε τιμές προσιτές.
Η είσοδος καθωρίσθη κ εφέτος 15 δραχμές.
Η Γιορτή εγκαινιάζεται στις 31 Αυγούστου. Θα τελειώσει 10 Οκτωβρίου. Τις Κυριακές, όπως πάντα θα είναι κλειστά.
ΕΜΜ. Ι. ΒΕΡΜΙΣΣΩ
ΠΗΓΗ – ΑΡΧΕΙΟ: Νίκος Νικολαΐδης (ερευνητής – συγγραφέας, Αιγάλεω)
[Η είσοδος της Γιορτής του Κρασιού στο Δαφνί σήμερα]
[Το πατητήρι στη θέση του και σε καλή κατάσταση περιμένει σταφύλια και γυμνά πόδια για να γίνει ο μούστος]
[Ο κρουνός παραμένει στη θέση του]
[Η κρήνη αφιερωμένη από την Ελληνική Περιηγητική Λέσχη στο Στέλιο Χιλιαδάκη “τον οραματιστή του ελληνικού τουρισμού” – Ο Στέλιος Χιλιαδάκης είχε την ιδέα της Γιορτής του Κρασιού. Δείτε ΕΔΩ το συγγραφικό του έργο και ιδιαίτερα τη μελέτη του “Πῶς θά δημιουργήσουμε τουρισμό”, 1939.