Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Κ.Ε. «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» και παρουσίαση των αγιογραφιών που φιλοτέχνησε το 1948 ο Παναγιώτης Τέτσης | Ο Άγιος Δημήτριος “ζητά την άδεια” από το ναύτη για να κτιστεί η εκκλησία του στη θάλασσα !!!!!!

[Για πρώτη φορά ενημερώθηκε το πλατύ κοινό και συμμετείχαν εκπρόσωποί του στην επίσκεψη, ξενάγηση στο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, εντός της στρατιωτικής περιοχής του Παλάσκα (όρια Δήμου Χαϊδαρίου). Για ιστορικούς μόνο λόγους καταγράφεται ότι την πρόταση για τη δημοσιοποίηση, την επίσκεψη και την ξενάγηση είχε υποβάλει ο Κώστας Φωτεινάκης (ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας και πρόεδρος των ΦτΦ) προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.  Διαβάζετε παρακάτω το Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.]
[VIDEO με την εκκλησία και ξενάγηση –  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (εντός Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά – Κέντρο Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑΣ»), την αγιογράφηση του οποίου φιλοτέχνησε το 1948 ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης κατά τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Η ξενάγηση έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη.
Την παρουσίαση και την ξενάγηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ και ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ.
Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Νίκαιας Αλέξιος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αναστάσιος Παπαγεωργίου εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, ο αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Μόσχος Χουδελούδης, ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος Δημ. Σύμβουλος Χαϊδαρίου επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Πολίτες σε Δράση», ο Κώστας Φωτεινάκης εκπρόσωπος του συλλόγου “ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ” και «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείο Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.
Η αγιογράφηση του συγκεκριμένου ναού από τον Παναγιώτη Τέτση αποτελεί ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, που αξίζει να αναδειχθεί και να μελετηθεί, μιας και παρουσιάζει μια διαφορετική πλευρά της τέχνης του εν λόγω ζωγράφου.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του ΑΝΥΕΘΑ, είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη πλευρών από την ιστορία και την καλλιτεχνική αξία αυτού του μνημείου αλλά και γενικότερα των μνημείων και των έργων τέχνης που βρίσκονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στόχος μας, τόνισε ο Δ. Βίτσας, είναι να γίνει καταγραφή και ανάδειξη σημαντικών έργων τέχνης και γενικότερα του εικαστικού πλούτου που υπάρχει στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δείξουμε της συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΠΗΓΗ: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η ξενάγηση έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη

[Η φωτ. είναι από το ΧΑΪΔΑΡΙ – Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΘΥΣΑΥΡΩΝ του αρχιτέκτονα, συλλέκτη και ερευνητή κ.Γιάννη Ιγλλέση]

Η εικόνα είναι αγιογραφία του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παλάσκα – Πολεμικό Ναυτικό | Το Ναυτικό ως γνωστό έχει προστάτη του τον Άγιο Νικόλαο – Ο νεαρός Παναγιώτης Τέτσης ζωγραφίζει την εικόνα του Αγίου Δημητρίου ο οποίος σταματάει μπροστά από Ναύτη. Ο Πίνακας γράφει: Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΚΖΗΤΩΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΙΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ. Έτος αγιογράφησης 1948.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΔΩ