Συνέντευξη της Μαρία Βασιλάκου (αντιδήμαρχος Βιέννης 2010 – 2019) στο GRAD Review

[Διαβάστε τη συνέντευξη απ ευθείας στο GRAD Review [ΕΔΩ] που είναι η πηγή της ανάρτησης. Η αναδημοσίευση της συνέντευξης Μαρίας Βασιλάκου, αντιδημάρχου Βιέννης 2010 – 2019, στους Μ.Αναστασάκη και Γ.Σακιώτη, αποτελεί “τροφή για σκέψη” για όσους ενδιαφέρονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναζητούν καλές πρακτικές ή και Ευρωπαϊκές εμπειρίες.]
ΓΣ: Κυρία Βασιλάκου σας καλωσορίζουμε. Βρεθήκατε στη Βιέννη ως φοιτήτρια και από τότε παραμένετε εκεί. Ισχύει για εσάς αυτό που λένε κάποιοι ποιητές: «έρωτας με την πόλη»; Εάν ναι, γιατί ερωτευτήκατε τη Βιέννη; Και την παντρευτήκατε κιόλας, εάν κρίνει κανείς από την διαδρομή σας στα κοινά της αυστριακής πρωτεύουσας με εννέα χρόνια θητείας ως αντιδήμαρχος και περισσότερα ως βουλευτής με τους Πράσινους στο τοπικό κοινοβούλιο.
 
ΜΒ: Στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον ισχύει ο «έρωτας με την πόλη». Ο δικός μου έρωτας όμως είναι με την πόλη ως αφηρημένη έννοια. Είναι έρωτας με την «πόλη» και για κάθε πόλη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δύο πόλεις στη ζωή μου που έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο, αυτές είναι η Αθήνα και η Βιέννη. Ειδικά η Βιέννη είναι μία πόλη την οποία πιστεύω ότι μόνο μπορείς να την ερωτευτείς γιατί σπάνια θα βρεις σε άλλη πόλη του κόσμου έναν τέτοιο συνδυασμό ποιότητας ζωής με προσιτό κόστος και με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στο κέντρο της Ευρώπης. Είναι πραγματικά ένα είδος αστικού επίγειου παράδεισου. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε τη μέγιστη ποιότητα ζωής στο χαμηλότερο κόστος για όλους κι όχι μόνο για τους λίγους που μπορούν να αγοράσουν τα πάντα.
[Διαβάστε τη συνέντευξη της Μαρίας Βασιλάκου ΕΔΩ]