“… και ήταν ΝΤΑΛΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ…” – Παραδόθηκαν από το Δήμο Φυλής μετά από δύο χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων του Δυτικού Μετώπου οι “Αναλυτικές Καταγραφές Ρυπαντικών Φορτίων, Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής”

Θωμάς Μπιζάς (ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) προς το Δήμαρχο Φυλής κ.Παππού: “Τις μελέτες θα τις δώσεις, θες δεν θέλεις…. Δεν μπορείς άλλο να τις κρύψεις…. Θα τις δώσεις…. Αφορά την υγεία του πληθυσμού” Απρίλιος 2018 [ΕΔΩ η ομιλία του Θωμά Μπιζά]

Τελικά “ήτανε ντάλα μεσημέρι….”, “ήθελε δεν ήθελε” ο Δήμαρχος Φυλής ο κ.Παππούς, υποχρεώθηκε να δώσει τις μελέτες. Διαβάστε το έγγραφο του Δήμου Φυλής βάση του οποίου χορηγήθηκαν οι μελέτες. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η επίκληση της Συνθήκης του Άαρχους [ΕΔΩ] η οποία “βασίζεται στην ανάγκη για προστασία, διατήρηση και βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση μιας αειφόρου και περιβαλλοντικά ορθής ανάπτυξης, αφού η κατάλληλη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την ανθρώπινη ευημερία και την απόλαυση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Σύμβαση αναγνωρίζει και στοχεύει να διασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την υγεία και ευημερία του…”
Το πρωτοσέλιδο της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ συνέβαλε στη γνωστοποίηση της έρευνας, 28 Μαρτίου 2018.

Τη δημοσιοποίηση της έρευνας είχαν ζητήσει με έγγραφα:

  • Το Δυτικό Μέτωπο (μηνυτήρια αναφορά 29 Μαρτίου 2018 –ΕΔΩ)
  • Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece (μηνυτήρια αναφορά ΕΔΩ]
  • Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Δήμους ΠΟΕ – ΟΤΑ (29.03.2018)
Ωστόσο το Δυτικό Μέτωπο ήταν αυτό που έδωσε με συνέπεια, ενότητα και αυταπάρνηση τον αγώνα της δημοσιοποίησης των ερευνών. Ο επιτυχημένος αυτός αγώνας αποτελεί “περίπτωση μελέτης”, αξιοποίησης  και παρακαταθήκης για τους αγώνες που αναπτύσσονται για το δικαίωμα στην πληροφόρηση, για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Ένα σύντομο ιστορικό από τους ΦτΦ “Τι αποκρύπτουν για το ΧΥΤΑ Φυλής”, 17 Νοεμβρίου 2018 [ΕΔΩ]. | Περισσότερες αναρτήσεις των ΦτΦ για τη μείωση και τη διαχείριση των αποβλήτων [ΕΔΩ] και στην ενημερωτική εκστρατεία “Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή” [ΕΔΩ]
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στις 7 μμ στην Πετρούπολη | Πρόσκληση σε ανοιχτή σύσκεψη για κοινές δράσεις για το ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ΦτΦ θα συμμετέχουν στη σύσκεψη [ΕΔΩ].