Ο άγνωστος Γιώργος Ζαμπέτας στον Προφήτη Ηλία με θέα το Ποικίλο Όρος και τις παράγκες | Με αφορμή το θάνατό του στις 10 Μαρτίου 1992 – μικρές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Στο δίσκο ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑ, 1971 – 1972  ο συνθέτης και οργανοπαίχτης Γιώργος Ζαμπέτας (25 Ιανουαρίου 1925 – 10 Μαρτίου 1992) εμφανίζεται για πρώτη φορά ως τραγουδιστής. Το Γιώργο Ζαμπέτα συνοδεύει η Βούλα Γκίκα, σύζυγος του λαϊκού συνθέτη Γιώργου Καραμεσίνη.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας, κάτοικος του “Αιγάλεω Σίτυ” και το ζεύγος Βούλα Γκίκα, Γιώργος Καραμεσίνης, κάτοικοι Χαϊδαρίου (Αφαία Σκαραμαγκά).

Ο δίσκος ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑ δεν είναι από τους καλύτερους του Ζαμπέτα, ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον το εξώφυλλο του δίσκου και η τοποθεσία που επέλεξε να φωτογραφηθεί.

Στην πρώτη όψη του δίσκου βλέπουμε το Γιώργο Ζαμπέτα στη μάντρα του Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι και ακριβώς απέναντι το Ποικίλο Όρος (Αιγάλεω). Διακρίνονται καθαρά το Ψυχιατρείο Δαφνίου και το Δάσος Χαϊδαρίου, πριν την επέκταση του σχεδίου πόλης στο βουνό. Δεξιά βλέπουμε τα πεδία βολής του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο κέντρο το πρώτο τμήμα του λατομείου (πριν σχηματιστεί αργότερα η “καρδιά” – η “καρδιά” δεν ήταν δημιούργημα κάποιου ερωτευμένου αλλά η επέκταση το λατομείου ανατολικά) και αριστερά ένα μικρότερο λατομείο το οποίο υφίσταται και σήμερα, πάνω από το ψυχιατρείο Δαφνίου.

Στη Β’ όψη του δίσκου βλέπουμε το Γιώργο Ζαμπέτα με άλλη αμφίεση, που θυμίζει καλοντυμένο Ρομά, να φωτογραφίζεται σε παράγκες. Η πιθανότερη τοποθεσία είναι στο Όρος Αιγάλεω, στο Σχιστό Κορυδαλλού, στην ίδια περιοχή που και σήμερα υπάρχουν παράγκες των Ρομά.

Ακούστε το δίσκο ΕΔΩ – Καλή ακρόαση

[Επιμέλεια ανάρτησης: Κώστας Φωτεινάκης]