18 Απριλίου 2020: H Μονή Δαφνίου και η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών | Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

[Μονή Δαφνίου –  Σκίτσο Perila 1929]
18 Απριλίου 2020
H Μονή Δαφνίου και η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών | The Monastery of Daphni and International Day for Monuments and Site
 

Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών – International Day for Monuments and Sites από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και τοποθεσιών – ICOMOS, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ανά τον κόσμο στα θέματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
 
Η φετινή Παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στους κοινούς πολιτισμούς, την κοινή κληρονομιά και την κοινή ευθύνη, που έχουν σήμερα ξεχωριστή σημασία γιατί εκφράζουν την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας μπροστά στην παγκόσμια απειλή από την πανδημία.
 
Παράλληλα,οι έννοιες των «κοινών πολιτισμών, κοινής κληρονομιάς, κοινής ευθύνης» σηματοδοτούν μια νέα αντίληψη για την παγκόσμια πολιτιστική ταυτότητα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου  κυριαρχούν οι συχνές μετατοπίσεις πληθυσμών λόγω των συγκρούσεων και της περιβαλλοντικής κρίσης.
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που  διοργανώνει  το ICOMOS, προβάλλει τη Μονή Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Μονή Δαφνίου έχει τα χαρακτηριστικά του «κοινού πολιτισμού, κοινής κληρονομιάς και κοινής ευθύνης».
Περισσότερες πληροφορίες και αναρτήσεις για τη Μονή Δαφνίου, στην ιστοσελίδα που διαχειρίζονται οι ΦτΦ “Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα” [ΕΔΩ].

 

 

 

Οι ΦτΦ προγραμματίζουν τις παρακάτω  δράσεις:

 

  • Προβολή της Εικονικής Επίσκεψης στη Μονή Δαφνίου – Dafni Monastery Virtual Visit, δημιουργία του ΕΜΠ [EVENT]
  • Παρουσίαση του  θέματο  “Η ζωγραφική του Θεόδωρου Λαζαρή (1882 – 1978) | Από την οπτική πραγματικότητα στην ποιητική ερμηνεία του φυσικού χώρου | Δύο πίνακες από τη Μονή Δαφνίου” [ΕΔΩ]
  • Με τη δημιουργία του Hashtag της εκδήλωσης #culture2020_NFGR, που θα συνοδεύει όλες τις σχετικές αναρτήσεις.
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ» προτρέπει τα μέλη, φίλους και συνεργάτες να συμμετέχουν στη δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και τοποθεσιών 2020, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ή video από μη προβεβλημένα μνημεία ή τοποθεσίες, που θα επιλέξουν και τα οποία πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά του «κοινού πολιτισμού, κοινής κληρονομιάς, κοινής ευθύνης», όπως παραπάνω.
 
Οι αναρτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από μια σχετική περιγραφή και να περιλαμβάνουν τα Hashtags της εκδήλωσης.
Το θέμα της “Κοινής Κληρονομιάς, Κοινής Κληρονομιάς, Κοινής Ευθύνης” θα είναι το βασικό θέμα της 20ης Γενικής Συνέλευσης και Επιστημονικού Συμποσίου (GA2020) του ICOMOS που θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από τις 1-10 Οκτωβρίου 2020.
Hashtags για τονφετινό εορτασμό
#18April
#ICOMOS

 

#SharedCultures

 

#SharedHeritage

 

#SharedResponsability

 

#IcomosIDMS2020

 

#culture2020_NFGR
 
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης  International Day for Monuments and Site https://bit.ly/3b4fn3P