Ας προστατεύσουμε τους αυτόχθονες λαούς, ας προστατεύσουμε την Αμαζονία

Ας προστατεύσουμε τους αυτόχθονες λαούς,
ας προστατεύσουμε την Αμαζονία

Πρόλογος
Από τότε που ο ακροδεξιός Μπολσονάρο ανέλαβε την εξουσία της Βραζιλίας, η γενοκτονία των αυτόχθονων λαών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Η απόφαση της Κυβέρνησης Μπολσονάρο να απελευθερώσει την οπλοκατοχή σήμανε το πράσινο φως για τη δράση εγκληματιών που, με κίνητρο το οικονομικό συμφέρον, δολοφόνησαν πάνω από 164 αυτόχθονες ακτιβιστές μέσα στο 2019.

Paulo Paulinho Guajajara, photo: Media India

Ανάμεσα στα θύματα είναι ο Paulo Paulinho, ηγέτης της φυλής Guajajara, που δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της πολύ ενεργής δράσης του εναντίον των δραστηριοτήτων των παράνομων υλοτόμων.

Οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των ανθρώπων που ανερυθρίαστα εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του Πλανήτη και των αυτοχθόνων που έχουν σαν σκοπό της ζωής τους να το προστατεύουν, δεν είναι καινούργιες ούτε τυχαίες. Είναι αρκετά σαφές ότι αυτές οι συγκρούσεις τροφοδοτούνται στην παρούσα φάση από τον ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας, που δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και το ενδιαφέρον του για την εκμετάλλευση των πόρων του τροπικού δάσους.

Από το 1998 ο Μπολσονάρο είχε δηλώσει στην εφημερίδα Correio Braziliense: «Είναι λυπηρό που το βραζιλιάνικο ιππικό δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το αμερικανικό στην εξόντωση των ιθαγενών».
Στις 22 Απριλίου 2018, ο Μπολσονάρο δήλωσε στην εφημερίδα Campo Grande ότι στις αυτόχθονες περιοχές υπάρχουν ορυκτά πουη χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί, ότι δεν θα συμμετάσχει στον γελοίο αγώνα για τη γη των ιθαγενών και ότι τα εγχώρια αποθέματα αποτελούν απλά ένα εμπόδιο για τις βραζιλιάνικες αγροτικές επιχειρήσεις.

Επομένως, ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνησή του ήταν να αφαιρέσει από το Εθνικό Ίδρυμα των Ινδιάνων – National Indian Foundation τη δυνατότητα να σηματοδοτούν τα γηγενή εδάφη, δηλαδή το μοναδικό πραγματικό μέτρο προστασίας για τους ιθαγενείς και τα δάση τους.

Το προνόμιο αυτό δόθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό αποψίλωσης των δασών που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από τις πυρκαγιές που αυξήθηκαν περίπου κατά 30% το 2019.

Τα οικονομικά συμφέροντα που προέρχονται από το εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν στην επιδείνωση της παραπάνω κατάστασης. Το ξύλο, το δέρμα, το κρέας και η σόγια είναι μεταξύ των προϊόντων που αγοράζουμε περισσότερο και η ιχνηλασιμότητά τους συχνά παραβιάζεται για να διευκολύνει τις πωλήσεις και να κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται λιγότερο ένοχοι.
Χάρη στις αμοιβαίες φορολογικές ελαφρύνσεις, η μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (περιλαμβάνονται η Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) θα οδηγήσει σε αύξηση της εξαγωγής βιομηχανικών χημικών προϊόντων προς τη Νότια Αμερική (ο Μπολσονάρο έχει ήδη νομιμοποιήσει ορισμένα επικίνδυνα χημικά λιπάσματα που απαγορεύονται επί του παρόντος στην Ευρώπη) καθώς και σε αύξηση της εισαγωγής τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, προωθώντας έτσι την αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, το κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται στους αυτόχθονες πληθυσμούς ως απλές κοινότητες που πρέπει να απορροφηθούν στη διαδικασία παραγωγής.
Το περασμένο φθινόπωρο μια αντιπροσωπεία ιθαγενών από τη Βραζιλία περιόδευσε σε 18 ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε 35 ημέρες για να κάνει γνωστή τη σοβαρή και επείγουσα κατάσταση και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή κοινωνία σε όλα τα επίπεδα (εθνικοί φορείς, ενώσεις, φοιτητές, κ.λπ.) υποστήριξη στον αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της Κυβέρνησης της Βραζιλίας, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων τους και τη διακοπή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Πρόταση
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
 αναγνωρίζουν τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμαζονίας με την προγονικής τους γη (το δάσος διαμορφώνει τους ντόπιους και οι ντόπιοι διαμορφώνουν το δάσος) καθώς και τον ρόλο τους στην προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, το οποίο φιλοξενεί το 85% της βιοποικιλότητας της Γης. Οι Φίλοι της Φύσης συμφωνούν επίσης στο γεγονός ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιθαγενών – και ιδίως των ορίων των εδαφών τους – σημαίνει προστασία του τροπικού δάσους από την οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων

 καταγγέλλουν τη γενοκτονία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι ιθαγενείς λόγω της βίαιης και ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Βραζιλίας

 δεσμεύονται να ζητήσουν από την Διεθνή Οργάνωση των Φίλων της Φύσης μέσω της δράσης Green 10 να ασκήσει πίεση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ώστε να τροποποιηθεί η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur, για να λάβει υπόψη τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών και την άνευ όρων προστασία του τροπικού δάσους της Αμαζονίας.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο είναι πρόταση των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ιταλίας προς τη Διεθνή Οργάνωση Naturefriends International να υιοθετηθεί ως ψήφισμα στο Συνλεδριο που θα πραγματοποηθεί στις 27.11.2020). Μετάφραση: Ελένη Σταύρου]

Έργο του Zac Deloupi