Επιστολή 52 ΜΚΟ στους ηγέτες της Ε.Ε. | Οι Naturefriends International προσυπογράφουν | ΘΕΜΑ: Η ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία και η Κοινωνία των Πολιτών

Με αφορμή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 19 Ιουνίου 2020 και λίγες ημέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας από την Γερμανία, 1η Ιουλίου, 52 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έστειλαν επιστολή στους ηγέτες της Ε.Ε. με θέμα: Η ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία και η Κοινωνία των Πολιτών

Μεταξύ των οργανώσεων που συνυπογράφουν είναι οι Neturefriends International μέλος της οποίας είναι το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από 1η Ιουλίου 2020 είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε ΕΔΩ την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19.06.2020).

Civil Society Europe (CSE) | Διαβάστε ΕΔΩ την παρουσίαση της Επιστολής | Ολόκληρη η επιστολή των 52 ΜΚΟ ΕΔΩ

EUROPE’S RECOVERY AFTER THE PANDEMIC AND CIVIL SOCIETY


Προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Βον Ντερ Λέγιεν

Προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τσαρλς Μάικλ

Προς τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε, κ. Άνγκελα Μέρκελ

Προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ντέιβιντ Σασόλι.

Υπόψιν: Βέρα Τζούροβα, Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ε.Ε

18 Ιουνίου 2020

ΘΕΜΑ: Η ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία και η Κοινωνία των Πολιτών | EUROPE’S RECOVERY AFTER THE PANDEMIC AND CIVIL SOCIETY

 Αξιότιμε Πρόεδρε,

Η πανδημία του Covid-19 είχε μεγάλη επίδραση τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών όσο και στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας στην Ευρώπη. Πολλοί έχασαν δικούς τους ανθρώπους, υπήρξαν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η ανεργία έχει αυξηθεί, η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή έχει μειωθεί, υπήρξαν περιορισμοί στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες υγείας, στον πολιτισμό, ακόμη και στα βασικά δικαιώματα μας.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μαζί με εθελοντές κατάφεραν να αντιδράσουν γρήγορα και όσο πιο ευέλικτα στην πανδημία ενώ πήραν μέρος σε ενέργειες αλληλεγγύης βοηθώντας και, ορισμένες φορές, υποκαθιστώντας τις δημόσιες υπηρεσίες. Πολλές οργανώσεις μέσα στα πλαίσια του ρόλου της επιτήρησης υπήρξαν επίσης η φωνή της ανησυχίας των πολιτών και προέβησαν σε συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για το πως εκείνες θα διασφαλίσουν καλύτερα τα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας ώστε να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για την ευημερία των πολιτών τους. Αυτό περιλαμβάνει για παράδειγμα την έγκαιρη συμβουλή που έδωσαν πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ώστε οι μηχανισμοί «παρακολούθησης και καταγραφής» να σέβονται απόλυτα την ιδιωτικότητα των πολιτών, την έκδοση αναφορών και συστάσεων στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων μέσα στην κοινωνία καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταφέροντας και κάνοντας προσιτές πληροφορίες για την πανδημία. Η Κοινωνία των Πολιτών βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή στην ανάλυση των επιπτώσεων των εκτάκτων μέτρων στα δικαιώματα των πολιτών όπως η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η ελεύθερη διακίνηση, η ελευθερία του Τύπου, όπως επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των fake news. Όλα τα παραπάνω δείχνουν τη μεγάλη αξία μίας ανεξάρτητης, ζωντανής και πλουραλιστικής κοινωνίας των πολιτών. Καθώς μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος θα διοχετευτούν σε σχέδια ανασυγκρότησης, με τους προφανείς κινδύνους της κακοδιαχείρισης, των διακρίσεων, της άστοχης διανομής και της ζημιάς στο περιβάλλον, ο ρόλος της επιτήρησης εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών θα είναι ζωτικής σημασίας και θα χρειαστεί να παρέχει ενεργό έλεγχο την ερχόμενη περίοδο.

Στην μετά τον Covid-19 Ευρώπη η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αντιμετωπίσει αυξημένη ανεργία, δυσκολίες και ανισότητα, η συνέχιση της υποστήριξης μίας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών είναι κρίσιμη. Μία ζωντανή κοινωνία των πολιτών είναι επίσης μέρος του συστήματος ελέγχου και εξισορρόπησης σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία, στοιχείο απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα ειδικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ σε επείγουσες καταστάσεις σταδιακά αποσύρονται όταν πλέον δεν είναι απαραίτητα και ανάλογα των καταστάσεων ώστε να επανέλθει πλήρως περιβάλλον νομιμότητας στα Κράτη Μέλη όσο πιο σύντομα γίνεται.

Επιπλέον, η κοινωνία των πολιτών δεν είναι μόνο ένας επιτηρητής ή υπερασπιστής δικαιωμάτων αλλά και σημαντικός εργοδότης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Ε, σχεδόν το ένα τρίτο της απασχόλησης βρίσκεται στο χώρο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Αν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ήταν μία χώρα, θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν δοκιμαστεί πολύ από την κρίση ενώ όλοι οι τομείς χρειάστηκε να μειώσουν ή να θέσουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους και να μειώσουν τις δραστηριότητες τους. Οι επιπτώσεις από αυτό θα είναι μακροχρόνιες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την εγγύτητα και ότι ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες. Ελάχιστα Κράτη Μέλη έχουν λάβει μέτρα για την υποστήριξη των τομέα της κοινωνίας των πολιτών ή έχουν συμπεριλάβει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στα μέτρα που απευθύνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ενώ επικροτούμε την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης για τη στήριξη και την ενίσχυση των κοινωνιών στην μετά την πανδημία περίοδο, θεωρούμε λυπηρό που το Σχέδιο δεν αναγνωρίζει και δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες του τομέα της κοινωνίας των πολιτών ως μέρος των αναγνωρισμένων προτεραιοτήτων και των δράσεων. Λυπούμαστε που σε αυτό το πλαίσιο η πρωτοβουλία δεν στηρίχθηκε στην αξιολόγηση των αναγκών και των επιπτώσεων πάνω σε βασικά δικαιώματα και στη δημοκρατία και ότι δεν υπήρξε διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών στην πορεία προετοιμασίας του Σχεδίου. Εντούτοις, οι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, με δεδομένη την αφοσίωση τους και τη γνώση της κατάστασης στο πεδίο, θα μπορούσαν να είχαν συνεισφέρει στην εκπόνηση δημιουργικών σχεδίων πάνω στα δύσκολα προβλήματα παρά την έλλειψη χρόνου και τους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας.

Το κενό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό μπροστά στο αναθεωρημένο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο 2021-2027 το οποίο κάνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα επέτρεπαν στην Ε.Ε να επενδύσει  στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το μελλοντικό Ταμείο για τη Δικαιοσύνη, τα Δικαιώματα και τις Αξίες. Παρά ταύτα, η ανάγκη η Ε.Ε να προσφέρει πραγματική και σταθερή στήριξη σε φορείς που μπορούν να επιτύχουν την στήριξη των απλών ανθρώπων στις αξίες της Ε.Ε σε όλα τα Κράτη Μέλη είναι περισσότερο επείγουσα από ποτέ ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική ατζέντα της Ε.Ε.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα σας καλούμε να:

  • Να εξασφαλίσετε ότι η ανάκαμψη βασίζεται στην αποδοχή των δικαιωμάτων: Η υιοθέτηση μίας προσέγγισης της ανάκαμψης που θα σέβεται τα δικαιώματα, εξασφαλίζοντας την πλήρη πρόσβαση σε αυτά μακροπρόθεσμα, αντί να αντιμετωπιστούν οι βραχυχρόνιες ανάγκες. Να ενδυναμωθεί ο ρόλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινωνίες μας αρχίζοντας από την επικέντρωση στην ισότιμη απόλαυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, όπως επίσης και των πολιτικών.
  • Να εξασφαλίσετε ότι τα προτεινόμενα μέτρα ανάκαμψης που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης θα λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την ανάγκη στήριξης του τομέα της κοινωνίας των πολιτών και όχι μονάχα τον τομέα της Οικονομίας του κέρδους όπως και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχει η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα σήμαινε πως θα εξασφαλίζονταν ότι η στήριξη στις κυβερνήσεις θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΜΚΟ τόσο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν όσο και για την προάσπιση που παρέχουν. Επίσης, τα κριτήρια των προϋποθέσεων για τα νέα εργαλεία θα πρέπει ξεκάθαρα να περιλαμβάνουν και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ως αποδέκτες της χρηματοδότησης.
  • Να εξασφαλίσετε ότι τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης του Πολυετούς Οικονομικού Προγράμματος και πιο ειδικά στο Κεφάλαιο 7 της Συνεκτικότητας και των Αξιών θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Αυτό θα απαιτούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακαλέσει την απόφαση της να μειώσει την ήδη ανεπαρκή χρηματοδότηση των διαφόρων προγραμμάτων μέσα στην πρόταση της και να την αναθεωρήσει προς τα πάνω σύμφωνα και με τα στοιχεία που προτάθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του προγράμματος με το Συμβούλιο. Αυτή η χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την προώθηση και την κατανόηση των αξιών της Ε.Ε σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη βοήθεια σε προγράμματα.
  • Να ξεκινήσετε διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και των διαπραγματεύσεων του μελλοντικού Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου.

Είμαστε στη διάθεση σας για να διευκολύνουμε τη διοργάνωση του διαλόγου με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πάνω στο θέμα αυτό μέσα στις επόμενες βδομάδες για να συζητηθούν περαιτέρω και να στηριχθεί η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων.

Με τιμή

Οι οργανώσεις

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μουράτης – Περιβαλλοντολόγος-Καθηγητής Αγγλικών

[Αίτηση εγγραφής – Εάν θέλετε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό Δελτίο των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗ Σ ΕΔΩ]