Συμμαχία για ένα Ευρωπαϊκό Μανιφέστο: “Η Πολιτιστική Κληρονομιά ισχυρός καταλύτης για το μέλλον της Ευρώπης”

Την Ημέρα της Ευρώπης,  9 Μαΐου 2020, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κωροναϊού, παρουσιάστηκε από τους οργανισμούς Europa Nostra και Europeana Foundation το Μανιφέστο με θέμα “Η Πολιτιστική Κληρονομιά ισχυρός καταλύτης για το μέλλον της Ευρώπης” [Successful Europe Day Webinar jointly organised by Europa Nostra and Europeana Foundation [ΕΔΩ]

Το Μανιφέστο “CULTURAL HERITAGE: A POWERFUL CATALYST FOR THE FUTURE OF EUROPE [ΕΔΩ]” το έχει προσυπογράψει εκ μέρους του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ ο πρόεδρος Κώστας Φωτεινάκης [ΕΔΩ] – α/α 245.

Το Μανιφέστο έχει σταλεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Πρωθυπουργούς και στου Υπουργούς Πολιτισμού όλων των μελών χωρών, εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Ιουλίου 2020 στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συζητηθεί το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, με τίτλο “Η ώρα της Ευρώπης: ανασύνταξη και προετοιμασία για την επόμενη γενιά” [ΕΔΩ] ο Πολιτισμός, σύμφωνα με το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, αποτελεί “ισχυρό καταλύτη για το μέλλον της Ευρώπης”.

Μεταξύ των άλλων στο Μανιφέστο υπογραμμίζεται:

“Το Μανιφέστο  είναι εμπνευσμένο από το όραμα του Robert Schuman και των συνομηλίκων του για την Ευρώπη, πριν από 70 χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να καταλάβουμε την τρέχουσα κρίση για να θέσουμε τον πολιτισμό και την πολιτιστική  κληρονομιά εκεί όπου ανήκουν: στην καρδιά της αναβίωσης της Ευρώπης. Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η πολιτιστική κληρονομιά παίζει, και θα συνεχίσει να παίζει, ένα ουσιαστικό ρόλο για τη σωματική και ψυχική ευεξία κάθε ατόμου και της κάθε κοινωνίας στο σύνολό της.”

Στο Μανιφέστο, που είναι μεταφρασμένο σε  δέκαέξι γλώσσες, όχι όμως στα Ελληνικά μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται επτά αλλησυνδεδεμένες προτάσεις  για το μέλλον της Ευρώπης.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προώθησε με επιστολή (11.07.2020) το Μανιφέστο στην κυβέρνηση της χώρας, προσωπικά στον  Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρώπης 17 – 18 Ιουλίου 2020,  την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece δεν είναι μόνο ένας περιβαλλοντικός οργανισμός. Στο καταστατικό του περιγράφεται επιπλέον, ο κοινωνικός, πολιτιστικός και εκπαιδευτικός χαρακτήρας του οργανισμού.

Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358) και στο τμήμα Πολιτιστικών Σωματείων (Αριθμός Φακέλου: 20014) της Περιφέρειας Αττικής.

Στον ιστότοπο των ΦτΦ έχουν αναρτηθεί δεκάδες άρθρα και δημοσιεύσεις με θέμα τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ [ΕΔΩ] και έχουν παρουσιαστεί επισκέψεις και ξεναγήσεις του οργανισμού σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.λπ.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ υλοποίησε το έργο «Πάμε Δυτικά –  Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» προβάλλοντας τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής. [ΕΔΩ].

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ θα παρουσιάσει:

  • την αναλυτική  έκθεση του Διεθνούς ICOMOS µε τίτλο “Πολιτιστικά ∆ικαιώµατα και Κλιµατική Αλλαγή” [ΕΔΩ], η ο̟ποία θα ̟παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2020,
  • την έκδοση CULTURE IN THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS: A GUIDE FOR LOCAL ACTION, 2018, στην οποία συνδέονται και αναλύονται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης/ SDGs με τον Πολιτισμό.