Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο 2020 | The State of Food Security and Nutrition in the World 2020

Κυκλοφόρησε η έκθεση SOFI 2020 με τίτλο “Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο 2020 | The State of Food Security and Nutrition in the World 2020” και με υπότιτλο “Μετασχηματίζοντας τα Συστήματα Τροφίμων για Προσιτές Υγιεινές Διατροφές | Transforming Food Systems for Affordable Healthy Diets”.

“Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο” είναι η πιο έγκυρη παγκόσμια μελέτη που παρακολουθεί την πρόοδο προς τον τερματισμό της πείνας και του υποσιτισμού. Συντάσσεται από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με την έκθεση “690 εκατομμύρια άνθρωποι είναι είναι χρόνια πεινασμένοι  παγκοσμίως και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί το κόστος των θρεπτικών τροφίμων και να καταστεί προσιτή η υγιεινή διατροφή”.

Οι πεινασμένοι αυξήθηκαν κατά 10 εκαττομμύρια από το 2018 και κατά περίπου  60 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ο υποσιτισμός σε όλες τις μορφές του εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση ενώ το υπέρβαρο της παιδικής ηλικίας δεν βελτιώνεται και η παχυσαρκία των ενηλίκων αυξάνεται σε όλες τις περιοχές.

Η έκθεση συμπληρώνει τη συνήθη αξιολόγηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής με προβλέψεις για το πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος το 2030, εάν συνεχιστούν οι τάσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει το Zero Hunger (Μηδενική Πείνα – Στόχος 2 της AGEDAS 2030) έως το 2030 και, παρά την πρόοδο, οι περισσότεροι δείκτες δεν είναι επίσης σε καλό δρόμο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων διατροφής.

Η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφική κατάσταση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της υγείας και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχουν το τοποθετηθεί επανηλημμένως  για τους 17ΣΒΑ/ 17 SDGs και πρόσφατα, 14.07.2020,  ως εξής:”Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, που εύκολα και υποκριτικά έβαλαν την υπογραφή τους στη δέσμη 17ΣΒΑ, είναι υπεύθυνες για τους πολέμους, τις διακρίσεις, τη φτώχεια, τη ρύπανση του περιβάλλοντος κ.λπ. Παρ’ όλ’ αυτά, οι στόχοι αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης της Κοινωνίας των Πολιτών και του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ”.

ΠΗΓΗ – ΕΚΘΕΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – VIDEO

[Αίτηση εγγραφής – Εάν θέλετε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό Δελτίο των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗ Σ ΕΔΩ]