Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση (Έκδοση E.E.T.A.Α. 2020) | Εγχειρίδιο και Οδηγός Α’, Β΄

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το Βιώσιμο Τουρισμό και τη Βιώσιμη ανάπτυξη. Ο οργανισμός ΦτΦ θεωρεί ότι και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμοι και Περιφέρειες, είναι απαραίτητοι σύμμαχοι, αν όχι (συν)οργανωτές για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι ΦτΦ έχουν κάνει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις για το Βιώσιμο Τουρισμό, έχουν οργανώσει ημερίδες, επισκέψεις και ξεναγήσεις, έχουν παρουσιάσει εκδόσεις και τουριστικούς Οδηγούς (ΕΔΩ).

Σήμερα που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τον τουρισμό σε περίοδο έντονης οικονομικής ανασφάλειας και κοινωνικών επιπτώσεων και λόγω της πανδημίας COVID19 έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα τρίτομο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης/E.E.T.A.Α., το οποίο εκδόθηκε το 2020.

[Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από 25 χρόνια, το έτος 1995, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. είχε πραγματοποιήσει την έκδοση “Η τουριστική προβολή σε επίπεδο νομού”, συγγραφέας Ελισάβετ Χατζηνικολάου (συμμετέχει και στην πρόσφατη έκδοση του 2020), η οποία έκδοση εξακολουθεί και σήμερα να διατηρεί την αξία της για τον “αποκεντρωτικό και συμμετοχικό χαρακτήρα” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακής τότε που εκδόθηκε το βιβλίο) όπως σημειώνει η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου (Η έκδοση ΕΔΩ)]

Θεωρούμε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ΄της χώρας μας θα πρέπει να αξιοποιήσουν το νέο βασικό Εγχειρίδιο και τους δύο οδηγούς, αν θέλουν να προβάλλουν  τις περιοχές τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο της τοπικής οικονομίας.

Το εγχειρίδιο συντάχθηκε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.). Για τη σύνταξή του συνεργάστηκαν οι:

  • Ι. Σπιλάνης, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος – Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης),
  • Ελισσάβετ Χατζηνικολάου, Νομικός, Tourism Expert, πρώην πρόεδρος ΕΟΤ,
  • Ηλίας Γιαρματζίδης, Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού,
  • Κωστής Μοχιανάκης, Προϊστάμενος Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου,
  • Ελένη Πολίτου, Οικονομολόγος, πρώην Στέλεχος ΕΟΤ, πρώην Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου Τουρισμού & Ανάπτυξης,
  • Βίκυ Φλέγγα, Οικονομολόγος, Msc Περιφερειακή Ανάπτυξη.
  • Για την επιμέλεια του εγχειριδίου συνεργάστηκαν οι Ι. Σπιλάνης και Β. Φλέγγα. Τα γραφικά του εγχειριδίου επιμελήθηκε η εταιρία συμβούλων τουρισμού TOURISM GENERIS.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΔΩ

Ο ΟΔΗΓΟΣ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΔΩ

Ο ΟΔΗΓΟΣ 2η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΔΩ