15 Σεπτ. 2020: Η 5η περιοδική έκθεση για την Παγκόσμια Βιοποικιλότητα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική | 6 μόνο στόχοι απο τους 20 της δεκαετίας, 2010 – 2020, πιάστηκαν “εν μέρει” | “Δίδυμες παγκόσμιες προκλήσεις η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας…”

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece από το 2019 εγκαίρως είχε “κτυπήσει το καμπανάκι” για τους Παγκόσμιους Στόχους, ιδιαίτερα γαι εκείνους της δεκαετίας για τη ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (2010 – 2020).  Διαβάστε την “Παρέμβαση για τους 25 υποστόχους με ορίζοντα υλοποίησης το έτος 2020” [ΕΔΩ]

Στην 5η έκθεση Global Biodiversity Outlook 5 που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι “6 μόνο στόχοι απο τους 20 της δεκαετίας, 2010 – 2020, πιάστηκαν “εν μέρει”.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, μεταξύ των άλλων έχει ως στόχο του, την ενημέρωση των πολιτών, για το λόγο αυτό δημοσιεύει θέματα και εκθέσεις, όπως την  Global Biodiversity Outlook 5, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και των ειδικών.

Διαβάστε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου της παρουσίασης. | Η περίληψη της έκθεσης ΕΔΩ – Πλήρης η έκθεση ΕΔΩ.

“… Μέρος αυτής της νέας ατζέντας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των δίδυμων παγκόσμιων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας…”

António Guterres = Γενικός Γραματέας του ΟΗΕ.

«Τώρα, πρέπει να επιταχύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για θετικά αποτελέσματα διατήρησης της φύσης, αποκατάσταση και χρήση της βιοποικιλότητας με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Εάν δεν το κάνουμε, η βιοποικιλότητα θα συνεχίσει να υποχωρεί κάτω από το βάρος της αλλαγής στη χρήση γης και θάλασσας, την υπερεκμετάλλευση, την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη. Αυτό θα βλάψει περαιτέρω την ανθρώπινη υγεία, τις οικονομίες και τις κοινωνίες – με ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, τι λειτουργεί και πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλά αποτελέσματα. Εάν βασιστούμε σε αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί και τοποθετήσουμε τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο όλων των πολιτικών και των αποφάσεών μας – συμπεριλαμβανομένων των πακέτων ανάκτησης COVID-19 – μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες και τον πλανήτη μας. ” 

Inger Andersen
United Nations Under-Secretary-General and Executive Director of the UN Environment Programme