ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ (Διεθνής): “Για μία ανθρώπινη πολιτική ασύλου”| Naturefriends International: “For a human asylum policy”

Φωτ.YARA NARDI / REUTERS

21.09.2020: A woman pulls a baby on a pallet as they prepare to move to a new temporary camp for migrants and refugees, on the island of Lesbos, Greece. | Λέσβος 21.09.2020: Μια γυναίκα τραβάει μια παλέτα που πάνω της έχει τα υπάρχοντά της και πρώτα απ’ όλα το μωρό της. Μεταφέρει ότι έχει και δεν έχει από την καμένη Μόρια στο Καρά Τεπέ…

 

[English]  [Française] [Deutsche]

Για μία ανθρώπινη πολιτική ασύλου

Οι Φίλοι της Φύσης απαιτούν μία ανθρώπινη, ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου αντί για περισσότερα στρατόπεδα προσφύγων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έλλειψη ξεκάθαρης ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου έχει οδηγήσει στην απάνθρωπη πράξη να κλείνονται οι πρόσφυγες σε στρατόπεδα σε χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρητικά, οι άνθρωποι αυτοί θα ανέμεναν εκεί τις αποφάσεις στις αιτήσεις χορήγησης ασύλου, που είτε θα τους επέτρεπαν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε θα μπορούσαν να είναι αρνητικές. Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι πολύ φορτωμένες με αυτή τη διαδικασία. Συνέπεια είναι τα τεράστια, πολυπληθή στρατόπεδα, με τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη προοπτικής για τους ανθρώπους που διαβιούν εκεί. Εδώ και μήνες ήταν γνωστό ότι τα στρατόπεδα αυτά ήταν κάτι σαν ωρολογιακές βόμβες – μερικοί πολιτικοί θεώρησαν την κατάσταση  ως αποτρεπτικό παράγοντα για ενδεχόμενους νέους πρόσφυγες.

Ένα από αυτά τα στρατόπεδα είναι της Μόριας στη Λέσβο, που πρόσφατα φιλοξενούσε 12.500 χιλιάδες πρόσφυγες – ένα μέρος ακατάλληλο για μακρόχρονη διαβίωση, καθώς δεν παρείχε αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης, ούτε προοπτική για το μέλλον. Μετά την καταστροφική φωτιά στις 8 του Σεπτέμβρη, περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκύων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχασαν το χώρο φιλοξενίας τους. Άνθρωποι που έφυγαν από τις χώρες τους εξαιτίας της ανασφάλειας ή των επικίνδυνων συνθηκών, αφήνοντας πίσω οικογένειες, φίλους και τα σπίτια τους. Άνθρωποι που έχουν ήδη χάσει τα πάντα, πλέον αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μίας αποτυχημένης πολιτικής ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, η οποία αντιτίθεται στα δικαιώματα του ανθρώπου και του παιδιού.

Αντί να ενοχοποιούν τα θύματα της φωτιάς, όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποτυχία τους να εφαρμόσουν μία ανθρώπινη και δίκαιη διαδικασία για τους πρόσφυγες είναι η αιτία αυτής της λυπηρής εξέλιξης. Πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Χρειάζεται άμεσα δράση – για να στηριχθούν οι πρόσφυγες στη Λέσβο, αλλά και για να αποφευχθεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στο μέλλον. Είναι καιρός να δείξουμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις δικτατορίες και την απόλυτη φτώχεια, και να δράσουμε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας για μία πιο ενωμένη και συμπεριληπτική Ευρώπη.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και μερικά κράτη έχουν ήδη δηλώσει τη θέληση τους να παραλάβουν μερικούς από τους άστεγους ανθρώπους της Μόριας. Άλλες έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στη δημιουργία ενός νέου στρατοπέδου. Και τα δύο μέτρα είναι σημαντικά, για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες, αλλά δεν επιλύουν την προσφυγική κρίση.

Σε Διεθνές επίπεδο, οι Φίλοι της Φύσης και οι Νεολαίοι Φίλοι της Φύσης καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να θέσουν σε εφαρμογή μία νέα πολιτική ασύλου, αποφεύγοντας νέα στρατόπεδα με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς καμία προοπτική για τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτά.

Μία νέα πολιτική ασύλου θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τους εξής ακρογωνιαίους λίθους:

  • Μία αποκεντρωμένη προσέγγιση που θα δέχεται την προσφορά διαφόρων πόλεων και χωρών, υπερκεράζοντας την ονομαζόμενη Συνθήκη του Δουβλίνου. Να δώσει κίνητρα σε πόλεις και χώρες να δεχτούν πρόσφυγες με το κόστος για την περίοδο εξέτασης των αιτήσεων ασύλου να καλύπτεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Δήμοι, εταιρείες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να προσκληθούν να παράσχουν σχέδια παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες, για το διάστημα πριν την εξέταση του ασύλου.
  • Κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και υποχρεωτική προσφορά μαθημάτων εκμάθησης της γλώσσας, καθώς και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τις δεξιότητες τους και θα τους προσφέρουν νέες προοπτικές, είτε στη μελλοντική ζωή τους σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, είτε αν επιστρέψουν στις χώρες τους, στις περιπτώσεις που δεν τους χορηγείται άσυλο.

Σε Διεθνές επίπεδο, οι Φίλοι της Φύσης και οι Νεολαίοι Φίλοι της Φύσης έχουν στηρίξει τους πρόσφυγες από κοντά, για πολλά χρόνια. Με σαφή προγράμματα έχουμε βοηθήσει στην ενσωμάτωση τους στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

(Σεπτέμβριος 2020)

Οι Φίλοι της Φύσης ( NFI – Διεθνές) είναι η διεθνής οργάνωση-ομπρέλα της κίνησης Φίλοι της Φύσης, η οποία ενώνει πάνω από 45 οργανώσεις μέλη και έχει περίπου 350.000 μέλη. Η διεθνής οργάνωση έχει ως προτεραιότητα της τη δημιουργία και την εφαρμογή βιώσιμης ανάπτυξης του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Οι Διεθνείς Φίλοι της Φύσης είναι μέλος των “GREEN 10”, έναν συνασπισμό δέκα, μεγάλων περιβαλλοντικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης www.nf-int.org 

Μετάφραση: Κώστας Μουράτης


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece,  μεταξύ των άλλων δράσεων  στο καταστατικό του ανεφέρεται ό,τι  ένας από τους σκοπούς του σωματείου είναι «Να συμβάλλει στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση στην κοινωνία, πολιτών διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικής κουλτούρας, θρησκείας και καταγωγής, όπως επίσης και να στηρίζει κοινωνικά αδύναμες ομάδες πολιτών…» (καταστατικό ΦτΦ Αρ.2.παρ.).

Παράλληλα οι ΦτΦ προτείνουν σε όποιον/α επιθυμεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες με είδη να απευθυνθεί στην “Αλληλεγγύη για όλους” και στην Κοινωνική Κουζίνα  “Ο άλλος άνθρωπος“.