ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Παρέμβαση στη συνάντηση για την ενέργεια, 17-18 Οκτώβρη 2020

 

Ανθέων 72, 12461, Χαϊδάρι | Τηλέφωνο: 690 7720897 –  215 5257408

naturefriendsgreece@gmail.com | https://www.naturefriends.gr/

 

Συνάντηση για την ενέργεια, 17-18 Οκτώβρη 2020

Παρέμβαση: Μάγια Ανδρέου (Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός/ Συμμετέχει σε Ενεργειακή Κοινότητα / Community Energy River)

Κλιματική αλλαγή:

Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος έχει τη συμφωνία τουλάχιστον μέρους της κοινωνίας.

Η συμφωνία αφορά την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.

Ο αριθμός των υποστηρικτών της είναι η μεγαλύτερη δύναμή της. Και όσοι φορείς/ εταιρίες/ ερευνητικά κέντρα σχετίζονται με τον όρο σίγουρα συνδέονται με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας. H απήχηση συνδέεται με την οικονομία και τις χρηματοδοτήσεις αλλά δεν μπορεί λογικά να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι κάθε τι που έχει απήχηση γίνεται για να ωφεληθούν οικονομικά «κάποιοι». Υπάρχει λογικό άλμα στη σκέψη αυτή και σημαντική παράλειψη του γεγονότος ότι έτσι λειτουργεί το καπιταλιστικό (ή όπως θέλει κανείς να το ονομάσει) σύστημα.

Τι πιστεύουν οι ΦτΦ? SYSTEM CHANGENOT CLIMATE CHANGE.

Η αλλαγή συστήματος είναι αναγκαία. Περιλαμβάνει την κλιματική δικαιοσύνη. Το ότι άνθρωποι και πλανήτης πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη. Ανάσχεση της κλιματική αλλαγής – ΟΧΙ κλιματική προσαρμογή. Λύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Υπάρχει λοιπόν ή όχι κλιματική αλλαγή?

Τί πιστεύω εγώ? Γνωρίζω ότι δεν μπορώ να βάλω μετρητές σε όλο τον πλανήτη για να δω αν πράγματι κάτι συμβαίνει. Δεν είμαι μετεωρολόγος για να είμαι σίγουρη για το κατά πόσο ό,τι συμβαίνει είναι ανθρωπογενές. Μπαίνοντας σε αυτή τη λογική και ζητώντας και από εσάς να μπούμε σε αυτή μπορούμε να πιστέψουμε μόνο ό,τι βλέπουμε. Βλέπω ότι το περιβάλλον που ζω δεν είναι βιώσιμο, ο αέρας που αναπνέω στην Αθήνα δεν με ικανοποιεί και σίγουρα δεν είναι ο ίδιος με αυτός εκτός Αθηνών.

Άρα υπάρχει/ δεν υπάρχει είναι αναγκαία η αλλαγή συστήματος όταν μιλάμε για ζήτημα βιωσιμότητας.

Οι λύσεις σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι συνδέονται με τη βιωσιμότητα. Γιατί? Γιατί λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες και ενισχύουν την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Εχω μια ερώτηση που θα ήθελα να την σκεφτούμε… άραγε η ενίσχυση της συμμετοχής τοπικών κοινωνιών μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή συστήματος? Τι άλλο συμβάλλει σε αυτή?

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ θεωρούν ότι το κοινό χαρακτηριστικό των κινημάτων για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Υγείας είναι η πρόληψη, η αρχή της προφύλαξης και η αποκατάσταση του Περιβάλλοντος ή της Υγείας, στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν προκληθεί βλάβες. [Ισχύει και για το κλίμα] https://bit.ly/34UpaYp

Σχετικά το ζήτημα της ενέργειας.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και είναι ένα απλό και άμεσο αίτημα που θα μπορούσε να βγει από αυτή τη συνάντηση. Ανοιχτός διάλογος, μοίρασμα γνώσης και εμπειριών. Αυτή η συμμετοχή πιθανότατα να συμβάλει και σε ευρύτερη αλλαγή / αν πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι ικανοί για κάτι τέτοιο. Προσωπικά το πιστεύω.

Δυο ζητήματα σχετικά με την ενέργεια που χρειάζεται να φωτιστούν:

Διασύνδεση: Με ποιες χώρες θα γίνει? Χρειάζεται να επεκταθεί και πόσο? Τα καλώδια του ρεύματος λειτουργούν παρόμοια με σωληνώσεις νερού σε σχέση με το φορτίο που μπορούν να σηκώσουν. Το ρεύμα που μεταφέρεται εξαρτάται από τη διατομή των καλωδίων- δεν μπορεί να μεταφερθεί περισσότερο αν δεν αλλάξουν και αυτά. Για να γεμίσουν δηλαδή όλα τα βουνά με αιολικά απαιτείται μια τεράστια και συνολική ενίσχυση όλων των υποδομών, όλου του δικτύου μεταφοράς. Τώρα δεν μπορεί να συμβεί, μπορεί όμως να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο μέλλον.

Κορεσμός: Τα περιθώρια απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας δεν είναι άπειρα. Το αντίθετο. Έτσι περιορισμένα είναι και τα περιθώρια των επενδύσεων. Πρόκειται για μοίρασμα μιας πίτας. Οι επενδυτές δεν αγοράζουν κάτι φθηνά, απλά παίρνουν θέση στην προσφορά ενός αγαθού για το μέλλον- της ενέργειας.

Τα δύο παραπάνω κατά τη γνώμη μου κάνουν ακόμα πιο αναγκαία τη διαβούλευση και την συμμετοχή των πολιτώνγια τον ενεργειακό σχεδιασμό. Ο,τι συμβεί χωρίς εμάς δύσκολα θα αλλάξει μετά.


Γενικότερες θέσεις που υιοθετούμε για την κλιματική αλλαγή (ή κλιματική κρίση) και την ανάσχεση του φαινομένου:

  1. Brian Tokar: Κλιματική δικαιοσύνη – Προοπτικές για την κλιματική κρίση και την κοινωνική αλλαγή  https://bit.ly/3lKptM5. Το γεγονός ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον βιομηχανικό Βορρά είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Οι άνθρωποι του Νότου, οι οποίοι έχουν συμβάλει ελάχιστα στην εκπομπή αερίων που αλλάζουν το κλίμα, όχι μόνο υποφέρουν περισσότερο από το αυξανόμενο καιρικό χάος και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά είναι και οι λιγότερο προετοιμασμένοι τεχνολογικά να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες των επερχόμενων δεκαετιών. Ο Μπράιαν Τόκαρ γράφει υπέρ της ανάπτυξης ενός κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισοκατανομή των πόρων, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αστική αναδιοργάνωση, τον αγροτικό μετασχηματισμό αλλά και την άμεση δημοκρατία.
  2. Η καθαρή ενέργεια δεν θα μας σώσει, μόνο ένα νέο οικονομικό σύστημα μπορεί | Clean energy won’t save us – only a new economic system can do that Jason Hickel https://bit.ly/33Xd0Pi