ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟΥ | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020: Συμβολική ολιγομελή επίσκεψη και σπορά στο αρχαίο Τείχος του Δέματος (στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής]

 

Ανθέων 72, 12461, Χαϊδάρι | Τηλέφωνο: 690 7720897 –  215 5257408

naturefriendsgreece@gmail.com | https://www.naturefriends.gr/

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟΥ

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Συμβολική ολιγομελή επίσκεψη  και σπορά στο αρχαίο Τείχος του Δέματος (στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής]

Οι άνθρωποι οφείλουν να προστατέψουν το έδαφος και τα βουνά. PEOPLE4SOIL – PEOPLE4MOUNTAIS

 

Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Εδάφους και Βουνού (5 και 11 Δεκεμβρίου αντίστοιχα) το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ διοργανώνει συμβολική ολιγομελή επίσκεψη και σπορά με ενδημικά είδη στο Τείχος του Δέματος.

Το αρχαίο Τείχος του Δέματος που εκτείνεται κατά μήκος της Πάρνηθας και του Ποικίλου Όρους, κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους το 400 π.Χ.  Σήμερα απαξιωμένο “συνυπάρχει” με τους όγκους σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ  Άνω Λιοσίων – Φυλής.

Η τοποθεσία, Δυτικά της Αθήνας, επιλέχτηκε για να υπογραμμίσουμε την αξία και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ορεινών όγκων και του ιστορικού ίχνους καθώς και την υποβάθμιση του εδάφους και του τοπίου.

Η προστασία του Εδάφους αποτελεί έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα ο ΣΒΑ 15.1 μεταξύ των άλλων αναφέρει «Έως το 2020, διασφάλιση της διατήρησης, αποκατάστασης και βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και των οικοσυστημάτων εσωτερικών υδάτων και των υπηρεσιών τους, ιδίως των δασών, των υδροβιότοπων, των βουνών και των ξηρών ζωνών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.»

Ωστόσο στην εκπνοή του 2020 η διάβρωση και η ρύπανση των εδαφών, η αποδάσωση και η κακοποίηση των βουνών συνεχίζεται αμείωτη σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας.

Οι άνθρωποι οφείλουν να προστατέψουν το έδαφος και τα βουνά.

PEOPLE4SOILPEOPLE4MOUNTAIS

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετείχε και είχε το συντονισμό στην Ελλάδα, της εκστρατείας people4soil, που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, 2016  – 2017. Διαβάστε το βασικό κείμενο της εκστρατείας [ΕΔΩ] https://issuu.com/people4soil/docs/dossier_web_gr