2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων – Αφιέρωμα στη Λίμνη Κουμουνδούρου (Ρειτών) | World Wetlands Day – Tribute to Lake Koumoundourou (Rheiton)

To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και φέτος, το 2021, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων με ένα αφιέρωμα στη Λίμνη Κουμουνδούρου, Λίμνη των αρχαίων Ρειτών.

Το αφιέρωμα για τη Λίμνη Κουμουνδούρου και η ενημερωτική εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου 2021, υποστηρίζεται από: French Biodiversity Agency (OFB), MedWet Initiative, World Wetlands Days (WWD) και είναι καταγεγραμμένη στην Πλατφόρμα των Παγκόσμιων Δράσεων.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2021, στις 7:00μμ, θα πραγματοποιηθεί τηλεπαρουσίαση της Λίμνης Κουμουνδούρου, στην οποία θα παρουσιαστούν άγνωστες πλευρές της ιστορίας της αλλά και για το πως ο “βρωμότοπος” αναγνωρίστηκε ως υγρότοπος.

Ήδη έχει δημιουργηθεί event στο Facebook στη σελίδα του οποίου θα αναρτώνται πληροφορίες, παλαιές αφίσες, σύνδεσμοι, video και άλλο χρήσιμο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό. Περισσότερες πληροφορίες στο EVENT [ΕΔΩ]. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΖΟΟΜ https://us02web.zoom.us/j/82343418618?pwd=MHJ1SlNpblBvRXRwWEU2OGY4eGtCdz09  – Meeting ID: 823 4341 8618

Η Λίμνη Κουμουνδούρου, η αρχαία Λίμνη (ες) των Ρειτών ήταν αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και την Κόρη (Περσεφόνη).  Η Λίμνη Κουμουνδούρου έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από το 1974 (ΦΕΚ 5/Β/8-1-1974). Τμήμα της λίμνης εμπίπτει σε καταφύγιο άγριας ζωής (ΦΕΚ 683/Β/24-5-1976). Ολόκληρη η λίμνη και 50 μέτρα περιφερειακά αυτής έχει χαρακτηριστεί,  ως «Ζώνη Περιαστικού Πάρκου» με βάση το Νόμο 2742/1999. Η λίμνη Κουμουνδούρου βάσει του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής  (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014) εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα, ως Α’ Προτεραιότητας, για οριοθέτηση, εκπόνηση μελετών, χρηματοδότηση δράσεων και έργων προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης. Ωστόσο λίγα βήματα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακολούθησαν αναφορές για τη Λίμνης ως Υγρότοπο από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων το οποίο υλοποίησε το έργο της Περιφέρειας Αττικής «Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης για την Αποκατάσταση των Υγροτόπων Αττικής» (GR02 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ»). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στις 13.12.2016 στην Ελευσίνα στην οποία το Ελλληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετείχε.

Το 2017 η Λίμνη Κουμουνδούρου απογράφηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με τον κωδικό GR300444000.

Τη Λίμνη  επισκέπτονται συχνά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (η οποία καταγράφει την ορνιθοπανίδα), το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Γιώργου Κόκκινου (Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου) την περίοδο 2007-2010 για την φωτογράφιση και για την καταγραφή της ορνιθοπανίδας.

Περισσότερα  στο άρθρο του Κώστα Φωτεινάκη, προέδρου των ΦτΦ, με τίτλο “10 Χρόνια επισκεπτόμαστε, παρατηρούμε, φροντίζουμε, καταγγέλλουμε, προβάλουμε τον υγρότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου. Από το 2008 μέχρι το 2018 έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι ο θεωρούμενος «βρωμότοπος» επίσημα πια έχει καταγραφεί ως υγρότοπος”. [ΕΔΩ].

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ [ΕΔΩ]

Δείτε τους δύο χάρτες ακριβώς παρακάτω στους οποίους φαίνονται καθαρά οι δύο Λίμνες των Ρειτών, αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και στην Κόρη (Περσεφόνη). Η μία, αυτή που ήταν αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα μπαζώθηκε και αποτελεί τμήμα των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Αυτή που σήμερα ονομάζουμε Λίμνη Κουμουνδούρου ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη.

[Από τους Χάρτες της Αττικής του Κάουπερτ  1883-  Λεπτομέρεια από το Χάρτη PYRGOS]

[Χάρτης από το blog της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗΣ – έχει και ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη Λίμνη Κουμουνδούρου]