Ο “δικός μας” Δημήτριος Καμπούρογλου περιγράφει την πρώτη επίσκεψη  του Όθωνα (25 Ιανουαρίου 1833) -Τα πρώτα καλωσορίσματα στο Δαφνί και στον Ελαιώνα

Ο “δικός μας” Δημήτριος Καμπούρογλου περιγράφει την πρώτη επίσκεψη του Όθωνα (25 Ιανουαρίου 1833)  – Τα πρώτα καλωσορίσματα το Δαφνί και στον Ελαιώνα

Το «ΒΗΜΑ»  29 Δεκεμβρίου 1959

Ο Όθωνας στην Αθήνα για πρώτη φορά

»Ο Όθων, που ήτανε γαλουχημένος με κλασικές παραδόσεις (…) θα έπρεπε να είχε καρδιοχτύπι καθώς εζύγωνε για πρώτη φορά την Αθήνα. Είχε κάνει το ταξίδι διά ξηράς»

Οι πρώτες ζητωκραυγές της υποδοχής του Όθωνα ακούστηκαν στο Δαφνί. Ο Όθωνας συνοδευόταν από τα αδερφό του, πρίγκιπα Μαξιμιλιάνο, διάδοχο του βαυαρικού θρόνου και από όλα τα μέλη της Αντιβασιλείας.

«Μαζί με τους πρίγκηπες και τους συνοδούς τους ήσαν, έφιππες, και οι τρεις χαριτωμένες, όπως τις περιγράφουν θυγατέρες του αντιβασιλέως Άρμανσμπεργκ»

Τότε επηρεασμένοι από τα οθωμανικά ήθη, οι Αθηναίοι «σπρωχνόντανε αναμεταξύ τους πονηρά, καθώς αντικρύζανε τις κοπέλλες και λέγανε: “Κοίτα! Κοίτα!…Να και το χαρέμι του βασιλιά μας”.

»Ο περισσότερος κόσμος υποδέχτηκε τον Όθωνα στον Ελαιώνα, περίπου στο σημερινό Πυριτιδοποιείο. Αλλά και άλλα πλήθη τον προϋπαντήσανε στην πύλη της πόλεως, που βρισκότανε μεταξύ Θησείου και Αρείου Πάγου. Εκεί, λένε, ο Όθων υποχρεώθηκε να αφιππέυση και να προχωρήση πεζή ως το σπίτι του Καρατζά, όπου τον φιλοξενήσανε.

Η Αθήνα που αντίκρυσε ο Όθωνας απείχε πολύ από την πόλη που φανταζόταν ότι θα συναντήσει. Ήδη πάντως είχε αρχίσει να γίνεται φανερή η βαυαρική παρέμβαση στην πόλη.

«Κάτι είχε αρχίσει να γίνεται, με τις φροντίδες του Κλεάνθη και του Σάουμπερ, για να συμμαζευτή το απερίγραπτο χάλι των πρώτων ημερών της απελευθερώσεως. Πρώτα-πρωτα, λείψανε οι ρακένδυτοι Τουρκαλβανοί στρατιώτες, που γυρίζανε ανάμεσα στα ερείπια σε αναζήτηση πλιάτσικου.

»Στη θέση τους, κυκλοφορούσανε τώρα οι Βαυαρέζοι στρατιώτες της γραμμής, με τις χρωματιστές τους στολές και τα καλογυαλισμένα κουμπιά τους. Κι επάνω στο βράχο της Ακρόπολης εκυμάτιζε η σημαία της ελευθερίας.»

Μια ακόμα λεπτομερή περιγραφή στη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΕΔΩ.