20 μέρες δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων | Αφιέρωμα στη Λίμνη Κουμουνδούρου: Παρουσιάσεις – Συμπεράσματα

[Συμβολική επίσκεψη αλλά και “επιθεώρηση” στη Λίμνη Κουμουνδούρου – Κυριακή 31.01.2021]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ξεκίνησε να προβάλει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και ειδικά τη Λίμνη Κουμουνδούρου από 12 Ιαναουρίου  μέχρι και 3 Φεβρουαρίου 2021.

[H δράση των ΦτΦ καταχωρήθηκε στον Παγκόσμιο Χάρτη RAMSAR]

Στο διάστημα αυτό δημιουργήσαμε  Event στο Facebook [ΕΔΩ] στο οποίο δημοσιεύσαμε σαράντα θέματα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, τη Λίμνη Κουμουνδούρου καθώς επίσης για το Βουρκάρι Μεγάρων και το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

Κάναμε δύο αναρτήσεις στο site ναυαρχίδα των ΦτΦ [ΕΔΩΕΔΩ] και ενημερώσαμε τα μέλη και τους φίλους μας με πληροφοριακό υλικό . Υπολογίζουμε ότι ενημερώθηκαν 5.000 άνθρωποι.

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων,  μια πενταμελή ομάδα των ΦτΦ επισκέφτηκε τη Λίμνη Κουμουνδούρου την οποία βρήκε σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα προηγούμενα χρόνια και υπερπλυμμηρισμένη.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου παρακολουθήσαμε την παγόσμια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα “WETLANDS: SECURING FRESHWATER FOR ALL”.

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή εκδήλωση και εικονική ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου.

Η παρουσίαση της Ελένης Σταύρου “Η παγκόσμια ημέρα υγροβιοτόπων και εμείς” [ΕΔΩ] https://drive.google.com/file/d/1ziMbXREsJfxQna29ukw0i0fomX_aGwiY/view?usp=sharing

Η παρουσίαση του Κώστα Φωτεινάκη “Από τις αρχαίες Λίμνες των Ρειτών στη σημερινή Λίμνη Κουμουνδούρου” [ΕΔΩ] https://drive.google.com/file/d/1QOQH4ANUzN2ev6m22QGxpDPQVgVMlg3h/view?usp=sharing

Η παρουσίαση του Αναστάσιου Μαυράκη (Δρ)  “Θριάσιο Πεδίο – Λίμνες Ρειτών” [ΕΔΩ] https://drive.google.com/file/d/1L7ywBsebOaHLUv8ACB-y_riPkbpyd7Bi/view?usp=sharing


Η ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦτΦ για τη Λίμνη Κουμουνδούρου (Ρειτών):

  • Η Λίμνη Κουμουνδούρου είναι υγρότοπος που δέχεται διαχρονικά περιβαλλοντικές πιέσεις λόγω της θέσης της στη βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Αττικής.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι του υγροτόπου είναι η πανίδα και ιδιαίτερα η ορνιθοπανίδα και η χλωρίδα. Όλοι εμείς που επισκεπτόμαστε τον υγρότοπο, οικότοπο –  την κατοικία των μόνιμων κατοίκων, θα πρέπει να σεβόμαστε, ως προσωρινά φιλοξενούμενοι επισκέπτες, τον υγρότοπο.
  • Δεν μεταφέρουμε αστικές χρήσεις στον υγρότοπο – Προφανώς είμαστε αντίθετοι με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καντίνες κ.λπ.