Μάρτιος 2021 – Ενημέρωση για την Τρέχουσα Πολιτική Κατάσταση στην Ελλάδα | March 2021 – Briefing on the Current Political Situation in Greece

Μάρτιος 2021 – Ενημέρωση για την Τρέχουσα Πολιτική Κατάσταση στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Καίτη Μυλωνά (Μέλος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ  και εκπρόσωπος τους στο Seattle to Brussels)

 1. Εκδήλωση των Φίλων της Φύσης (ΦτΦ) με θέμα: ΟΧΙ στις πατέντεςΤα εμβόλια και τα φάρμακα ωςκοινό αγαθό

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της Δήλωσης του S2B για τη Συμφωνία TRIPS για τα πνευματικά δικαιώματα και θα γίνει σχετική συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου,με Συντονιστή τον Κώστα Φωτεινάκη και ομιλητές την Καίτη Μυλωνά, μέλος των ΦτΦ και 2 καθηγητές (Αλέξης Μπένος και Γιώργος Παπανικολάου) Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Θα παρέμβουν Κινήματα Πολιτών και Ενεργοί Πολίτες.

 1. Εξέλιξη στο πεδίο της COVID-19

Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ασφυξία στο ΕΣΥ, που εκφράζεται με την κατάρρευση δημόσιων νοσοκομείων λόγω μη ύπαρξης κενών ΜΕΘ, η έλλειψη ευαισθησίας και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης, ως προς την έγκαιρη υποστήριξη του ΕΣΥ με την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των περιστατικών που φθάνουν στα νοσοκομεία. Οι οργανώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είχαν επισημάνει αυτές τις ανάγκες, αλλά δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση.

 

 1. Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου 2021 για την Έκθεση Μπορέλ αναφορικά με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις

Στην Έκθεση Μπορέλ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις τουρκικές ενέργειες με αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στις θαλάσσιες ζώνες και απειλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Η Έκθεση κρίνεται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Το ζήτημα είναι εάν αυτά που αναφέρονται στην Έκθεση υιοθετούνται από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  (Σύνοδος Κορυφής) και κυρίως αν τα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων κρατών μελών (κυρίως της Γερμανίας και των “δορυφόρων”της) θα επιτρέψουν ώστε η αντίληψη που υπάρχει στην Έκθεση Μπορέλ να γίνει πράξη. Είναι σαφής η αναφορά ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μονομερείς προκλητικές ενέργειες.

(Τα παραπάνω γράφτηκαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ήλθε για να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας).

Για μία ακόμα φορά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής απέφυγαν τη σύγκρουση με την Άγκυρα, αρκούμενοι σε εκκλήσεις προς την Τουρκία «να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Commission κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) παρέπεμψε το θέμα στη Σύνοδο του Ιουνίου και κατέληξε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων – ευχολόγιο, χωρίς ουσία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δηλώνει «ικανοποιημένος», αλλά οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι, θεωρούμε ότι η ΕΕ μας εμπαίζει.

 

 1. Αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Η απόσυρση τηςΤουρκίας από τηΣύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών δηλώνει τη βαθιά αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης τηςΤουρκίας. Μεδεδομένηπαγκοσμίωςτην αύξηση της βίας κατά των γυναικών και κυρίως των κοριτσιών, η στάση αυτή δείχνει το αληθινό πρόσωποτηςΤουρκίαςκαι τηνκαταδικάζουμε. Ιδιαίτερα στον ένα χρόνο της πανδημίας, λόγω της καραντίνας και της τηλεργασίας, τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί και αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.

Αυτό το ζήτημα – ως σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – κρίνουμε πως είναι αναγκαίο να συνυπολογιστεί στην Έκθεση Μπορέλ, γιατί αφορά πολιτικό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.

 

 1. Άλλα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων

Η Ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει μια άκρως συντηρητική πολιτική στα θέματα της ισότητας των φύλων με οπισθοδρομική κατεύθυνση. Ειδικότερα:

 • Με σταδιακές αποφάσεις της συρρίκνωσε και υποβάθμισε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων, ταυτίζοντάς την με την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, γεγονός που αποτελεί πλήρη οπισθοχώρηση στα θέματα των έμφυλων ανισοτήτων.
 • Με ένα Νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση, η Κυβέρνηση επιχειρεί την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, που είναι το πλέον προοδευτικό στην Ευρώπη, και εισάγει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών, που είναι αντίθετη με το συμφέρον και τα δικαιώματα του παιδιού και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στις επιθυμίες των γονέων. Η ψήφος του ευρωβουλευτή Κυμπουρόπουλου στην Ευρωβουλή κατά των αμβλώσεων και του δικαιώματος των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους έχει εξοργίσει τις γυναικείες οργανώσεις και πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και όλη την κοινωνία.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για περιστατικά βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον ελληνικό αθλητισμό και τον χώρο του θεάματος πυροδότησαν το κίνημα metoo στην Ελλάδα, που ξεκίνησε με καθυστέρηση, αλλά οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι νέες αποκαλύψεις σχεδόν καθημερινές.

 

 1. Ταμείο Ανάκαμψης

Με ανοιχτή τους επιστολή, 70 οργανώσεις της ΚτΠ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σχετικά με την αδιαφάνεια κατά το σχεδιασμό και την υιοθέτηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την έλλειψη συμμετοχής.

Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ είναι μια τεράστια ευκαιρία για τα κράτη μέλη ώστε, αφενός, να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 και, αφετέρου, να δημιουργήσουν πιο πράσινες και δίκαιες κοινωνίες, ανθεκτικές σε μελλοντικές προκλήσεις. Αυτή την κρίσιμη περίοδο που η πανδημία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και κυρίως τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια ευκαιρία να μην πάει χαμένη.

Την ανοικτή επιστολή συνυπογράφουν οι ΦτΦ.

 Επίσης, στελέχη των ΦτΦ (Κώστας Φωτεινάκης και Ελένη Σταύρου) συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα.

 

 1. Διαμαρτυρία 30 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία της φύσης

39.500 πολίτες και δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Παράλληλα, από το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για τη βιοποικιλότητα, εκδόθηκε ανακοίνωση για την απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις δημόσιες συμβάσεις.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη καταθέσει παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και όλους τους βουλευτές, ζήτησαν την, έστω και τελευταία στιγμή, απόσυρση της διάταξης που ανοίγει τον δρόμο για αποσπασματική προστασία τμημάτων περιοχών Natura 2000 με γνώμονα επενδυτικά σχέδια. Παρ’ όλ’ αυτά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.

 

 1. Αυξανόμενη κρατική βία και καταστολή

Με διάφορες αφορμές, αλλά χωρίς σημαντικό λόγο έχει αυξηθεί η κρατική βία σε πολίτες. Η καταστολή έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση ως ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της οργής των πολιτών από τα αναποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μείωση των προσωπικών ελευθεριών.

Τα γεγονότα αυτά οδηγούν σε προσαγωγές και συλλήψεις πολιτών, σε τραυματισμούς πολιτών και κάποια στιγμή και αστυνομικών.


March 2021 – Briefing on the Current Political Situation in Greece

Kaiti Milona
Veterinarian
Member of NFG, Representative in S2B

26.03.2021

 1. Nature Friends Greece (NFGR) event on:


“NO to patents -Vaccines and drugs as a common good”

The event will feature the presentation of the S2B Declaration on the TRIPS Agreement and a related discussion.

The event will take place on March 29, with Moderator Costas Fotinakis and speakers Kaiti Mylona, member of NFGR and 2 professors (Alexis Benos and George Papanikolaou) of Greek Universities.

Citizens’ Movements and Active Citizens will intervene.

 

 1. Development in the field of COVID-19

Characteristic elements are the suffocation in the Public Health System, which is expressed by the collapse of public hospitals due to the lack of vacant ICUs, the lack of sensitivity and irresponsibility of the government, in terms of timely support of the Public Health Systemby recruitmentmedical and nursing staff and creating additional ICUs, so that it is possible to deal with all incidentsthat reach hospitals. Doctors’and nurses’ organizations, opposition parties and civil society organizations had identified these needs, but were not listened to by the government.

 

 1. Discussion at the Borel Report on 25-26 March 2021 on Euro-Turkish relations

In the Borel Report Special reference is made to the events in the Eastern Mediterranean and to the Turkish actions by questioning the rights of Cyprus in the maritime zones and threatening actions against Greece.

The Report is judged positively by the Greek government and political parties. The question is whether what is mentioned in the Report is adopted by the leaders of the European Council (Summit) and especially whether the selfish interests of some Member States (mainly Germany and its “satellites”) will allow the perception of the Borrell Report to be made act. It is clear that Turkey has taken unilateral provocative actions.

(The above was written before the Summit, which came to confirm our concerns).

Once again, European leaders at yesterday’s summit avoided a confrontation with Ankara, contenting themselves with calls for Turkey to “refrain from renewed provocations or unilateral actions in violation of international law” andthat “if Turkey returns to unilateral actions or challenges especially in the Eastern Mediterranean, the EU will stop the positive approach, as the President of the Commission stressed in the press conference after the teleconference of the leaders”.

The European Council (Summit) referred the matter to the June Summit and reached a text of conclusions – a wish list, without substance. The Prime Minister of Greece states “satisfied”, but the Greek citizens are not satisfied, we believe that the EU is playing tricks on us.

 

 1. Turkey’s withdrawal from the Istanbul Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence

Turkey’s withdrawal from the Istanbul Convention on Violence against Women indicates the deep anti-democracy of the Turkish government. Given the increasing violence against women worldwide, especially girls, this attitude shows the true face of Turkey and we condemn it. Especially in the one year of the pandemic, due to quarantine and teleworking, the phenomena of domestic violence have increased and this should not go unnoticed.

We consider this issue – as an important human rights issue – to be included in the Borrell Report, because it is a political issue that is directly linked to Turkey’s accession process.

 

 1. Other issues of gender inequality

The Greek Government is pursuing a highly conservative policy on gender equality in a backward direction. Particularly:

– With its gradual decisions, it reduced and downgraded the General Secretariat for Gender Equality, identifying it with demographic policy and the family, a fact that is a complete setback on the issues of gender inequalities.

– With a recently consulted Bill (law plan), the Government is attempting to change family law, which is the most progressive in Europe, and introduces compulsory child co-care, which is contrary to the best interests and rights of the child and shifts the center of gravityon what every parent wants.

– MEP Kympouropoulos’ vote in the European Parliament against abortions and the right of women to have their bodies defined has angered women’s organizations and sparked a number of reactions from organizations, political parties and society as a whole.

Recent revelations of rape and sexual harassment in Greek sports and entertainment have sparked a delay in the metoo movement in Greece, but developments are cataclysmic and new revelations are almost daily.

 

 1. RecoveryFund

In their open letter, 70 Civil SocietyOrganizations express their concerns about the Greek Recovery and Recovery and Durability Fund, regarding the opacity in the design and adoption of it and the lack of participation.

The EU Recovery Fund is a huge opportunity for Member States to address the economic and social consequences of the Covid-19 pandemic and to create greener and fairer societies that are resilient to future challenges.

At this critical time when the pandemic is affecting millions of lives and especially the most vulnerable populations, it is very important that such an opportunity not be missed.

The open letter is co-signed by NFG.

Also, NFGR executives (Costas Fotinakis and Eleni Stavrou) participated in events with the same theme.

 

 1. Protest of 30 Environmental Organizations for nature protection

39,500 citizens and dozens of Environmental Organizations are calling for the withdrawal of Article 219 of the public procurement bill. At the same time, the central scientific advisory body of the state for biodiversity issued a statement on the withdrawal of article 219 of the bill of the Ministry of Development and Investment for public procurement.

Environmental groups, which have already tabled interventions for the government and all MPs, have called for the withdrawal, even at the last minute, of the provision paving the way for the fragmented protection of parts of Natura 2000 Areas based on investment plans. Nevertheless, the bill was approved.

 

 1. Increasing state violence and repression

On various occasions, but without significant reason, state violence against citizens has increased.

Repression has been chosen by the government as the only way to deal with citizens’ anger over ineffective measures to address the pandemic, the inadequacy of the public health system and the reduction of personal freedoms.

These events lead to the extraditions and arrestsof citizens, to the injuries of citizens and at some point to police officers.